28
dec
2003

Vapeninnehav ger hårda straff

RIO DE JANEIRO/SDS

Brasilien har infört en av världens tuffaste vapenlagar. Maxstraffet för innehav blir tolv års fängelse.

Ett lätt regn faller över skolgården till Rio de Janeiros största privata universitet. Det var här som ett av årets mest uppmärksammade våldsbrott i Brasilien inträffade. En tolvåring sköt vilt in i folkmassan under en frukostrast som hämnd för att hans gäng inte längre kunde sälja knark på skolan. En av kulorna gjorde studenten Luciana de Novaes förlamad från halsen och nedåt, livet ut.

Idag är det annorlunda. På lillejulafton presenterade landets president Luiz Inácio Lula da Silva det som många trott var omöjligt att införa i världens femte största land. Ett totalförbud av vapeninnehav.

– Det här är vår julklapp till alla de miljoner brasilianare som år efter år dedicerat sina liv i kampen för att bekämpa våldet i landet. Vi måste alla hjälpas åt för att få ett stopp på våldsspiralen, sa han.

Den nya skärpta vapenlagen innebär att innehav av vapen inte längre ses som en förseelse som leder till böter. Från och med den 23:e december är vapeninnehav i Brasilien ett brott som omedelbart leder till häktning i väntan på rättegång. Efter det väntar ett straff på upp till tolv år. Lagen är en av världens tuffaste vapenlagar och endast polisen, militären och godkända säkerhetsföretag är undantagna.

Den är också en av de mest välkomna lagarna i Brasilien. Förra året mördades över 40 000 personer i landet, det vill säga, nästan var tolfte minut miste en brasilianare livet på grund av det omfattande våldet. Det har gjort Brasilien till ett ledande land i världens mordstatistik. Ett flertal gånger har olika kongressledamöter lagt fram förslag på nya vapenlagar. Men varje gång har den kraftiga vapenlobbyn i landet visat sig mäktigare.

På det privata universitetet Estácio de Sá där nittonåriga Luciana studerade togs beskedet emot med glädje.

– Jag hoppas att detta kommer få banditerna att tänka en gång extra innan de tar med sina olagliga vapen ut på gatan. Förhoppningsvis skulle det som hände oss aldrig ha hänt om lagen trätt i kraft tidigare, berättar Marcos Barcellos, en av säkerhetsvakterna som bevakar universitetet i mellandagarna.

Han står vid huvudentrén till det privata universitetet med över 18 000 elever med en laddad revolver i bältet. Idag är det julstängt och endast några lärare rör sig på området. Marcos berättar hur hårt incidenten som inträffade i maj i år slagit mot universitetet.

– Luciana var en enormt populär student. Hon stod alltid och höll låda med sina kursare på rasterna. Det känns så oerhört tragiskt nu. Luciana sitter inte ens i rullstol. Hon ligger därhemma på sin säng och kan inte röra sig. Den här terminen har ingen tyckt det varit roligt att studera, menar Marcos Barcellos.

I bakgrunden höjer sig en av Rio de Janeiros karakteristiska kullar. Det var här den tolvåriga gärningsmannen bodde i en av miljonstadens problemtyngda kåkstäder. Han hade blivit nedskickat av knarksyndikatet Comando vermelho för att utföra hämnd mot att universitetet skärpt bevakningen på skolgården och inte längre tillät kamrater till studenterna att komma in på skolan.

– Han bara gick förbi här på gatan och avlossade några skott på måfå. Vi hann inte reagera. Han hade gömt vapnet i en liten ryggsäck och sköt genom tyget. En av kulorna träffade en mur och studsade mot Luciana. Kulan gick in genom munnen och ut genom översta ryggkotan, berättar Marcos Barcellos.

Bredvid honom står hans kollega Sebastião Galdino. Han välkomnar också den nya vapenlagen, även om han ser en hel del problem.

– De som allierat sig med knarkgängen i kåkstäderna lever redan utanför lagen. För dem råder inte Lulas nya lag. Snarare kan det förvärra situationen. Nu vet de att det blir fängelse om de påträffas med vapen. Det kan göra att de istället försöker skjuta sig loss, menar Sebastiõa Galdino.

Än har inte olycksscenariot inträffat. Den första person som fängslats med stöd av den nya lagen blev tagen på bar gärning utanför en bank i förorten Duque de Caxias. Han uppgav sig vara murare och hade svårt att förklara varför han hade en försilvrad 38:a kalibers revolver med ett bortristat registreringsnummer i sin väska.

Åklagaren har yrkat på sex års fängelse för muraren.

HENRIK JÖNSSON

2003-12-28

Kommentera