1
apr
2012

Alla vill ha brasilianska turister

 

Den brittiska turismkampanjen «This is GREAT Britain 2012» nådde Brasilien i mars.

För tio år sedan stoppades brasilianare i europeiska passkontroller och fick svara på frågor om hur mycket pengar de hade med sig. I dag är USAs, Frankrikes och Storbritanniens turistmyndigheter i Brasilien för att locka så många brasilianska turister som möjligt till sina marknader. Läs krönika här om vad min fru brukade råka ut för.

6 Svar

 1. Adam

  Ja det är kul att det går bra för Brasilien. Men att det skulle vara något att vara stolt över att man nekar inträde i landet för några fattiga spanjorer. För mig känns det väl som något nödvändigt ont kanske men det är bara fånigt att använda det som exempel på hur bra Brasilien är (hur långt landet har kommit). Tänk hur många fattiga invandrare som gjorde Brasilien till det härliga land som det är idag!

  Är det där mänskligheten är år 2012 – en tid då omtänksamhet, kärlek och andra värderingar betyder mindre än hur många pappersbitar med nummer på som man har liggande i fickan.

 2. Fille

  Det var fullt av brasilianska shoppingturister i Miami. Man hörde dem överallt.

 3. Kurt

  Europa har inte varit snalla. Min fru blev intagen och tullstjanstemannen stal hennes kontanter 1500 usd. Sjalv har jag suttit 12 timmar i Barcelona utan mat for mitt svenska pass hade kommit bort. Men Henrik varfor gar du inte i samma passko som din fru….. Det gor alltid jag. Mitt pass underst.

  Vill bara namna det finns fler spanjorer som bor i Brasilien an tvars om.

 4. Min colombianske man har haft liknande erfarenheter som din fru o det är lätt att skratta rått åt att Brasilien nu ger tillbaka med egen medicin. Det gör jag, högt!, fast man kanske inte borde.. :).

 5. Henrik

  Den som inte stått i passkön och känt att han eller hon inte är önskad har svårt att sätta sig in i vilken lycka det är när man kan ge igen med samma medicin. Jag tycker visst att man kan skratta högt och ljudligt. Synd bara att det är den unga generationen spanjorer som drabbas mest.

  Jag kan tänka mig att din man haft problem i Europa eftersom han kommer från Colombia. Jag har en svensk polare som föddes i Cartagena när hans föräldrar var arkeologer där på sextiotalet. Trots att han bara bodde där som bebis får han alltid svara på frågor om Colombia eftersom det står Cartagena som födelsort i passet. När han inte ens kan prata spanska blir passpoliserna misstänksamma och han måste dra hela sin levnadshistoria…

 6. Ja, otroligt dessa enorma orättvisor som ryms just inom visumregulationer. Och vilken makt de har, på flera skalor. Som när Colombia och Venezuela låg i luven på varandra häromåret och Chavez genast beslöt att alla colombianer var tvungna att ansöka om visum för att besöka landet. Jag bor nära gränsen och såg kaoset hos alla de människor som dagligen pendlar för att jobba eller besöka familj. Eller när människor runtomkring mig ständigt påpekar att mina barns dubbla medborgarskap är det bästa jag kunde gett dem. Eller – som sagt – hundratusentals förödmjukade människor på världens ambassader och flygplatser som dagligen exkluderas för att de råkat födas i “fel land”…

Kommentera