20
mar
2013

»Påven är argentinare, men Gud är brasilian«

 

"Påven är argentinare, men Gud är brasilian, sa Dilma när hon träffade den nye påven i Rom

När brasilianska affärsmän köpte upp stora delar av det argentinska näringslivet efter pesokraschen 2002 reagerade landets president och införde handelstullar mot Brasilien, trots att länderna ingår i samma frihandelsunion. Néstor Kirchner var förbannad på Lula da Silva som gjort en kometkarriär i världspolitiken. Kirchner gillade inte heller att Lula lobbade för att Johannes Paulus II:s efterträdare skulle bli en brasilianare.

“Om det finns en ledig post i WTO så vill Brasilien ha den. Finns det en ledig post i FN så vill Brasilien ha den och finns det en ledig post i FAO så vill Brasilien ha den. Nu vill de till och med ha en brasiliansk påve, sa Néstor Kirchner som dog i en hjärtinfarkt 2010.

I dag kan han trösta sig med att hans änka Cristina Kirchner, som tagit över driften av Argentina, fick uppleva revanschen när Latinamerikas första påve blev en argentinare. I förra veckan var jag i Buenos Aires och vandrade i den nye påvens fotspår för Aftonbladets räkning: “Här är påvens mörka förflutna“, “Helvetets portar väntar er!” och “Levde i slum och fattigdom“. Under mitt besök lade jag även märke till något konstigt. På gågatan Calle Florída får du i dag åtta pesos för en dollar. Det är nästan dubbelt så mycket som den officiella växelkursen. En ny ekonomisk krasch är på ingång.

Kommentera