3
sep
2015

Politiskt kaos i Guatemala

Otto Pérez Molina r en före detta militärofficer som var delaktig i morden på ursprungsbefolkningen under gerillakriget

Otto Pérez Molina är en före detta militärofficer som var delaktig i morden under gerillakriget

RIO DE JANEIRO/DN

Guatemalas president har avgått efter att en häktningsorder utfärdats för honom. Mitt i det politiska kaoset går landet till val nu på söndag.

Fyra månaders envetna protester i huvudstaden Guatemala City har gett resultat. Den korruptionsanklagade presidenten, Otto Pérez Molina, har förlorat sin åtalsimmunitet och kommer att gripas. Hans misstänks för att ha styrt en maffia som tvingat företag att betala miljontals kronor till maffian för att slippa betala importskatt. Avslöjandet har gjorts av landets nya korruptionsmyndighet CICIG som fått 164 miljoner kronor i stöd av svenskt bistånd.

– Detta visar att Guatemala håller på att mogna politiskt. Det går inte längre att stjäla pengar hur som helst, säger Edgar Gutiérrez till DN.

Han har tidigare varit Guatemalas utrikesminister och arbetar numera som ekonomisk analytiker på Instituto de Problemas Nacionales som är knutet till San Carlos-universitetet i Guatemala City. Han är imponerad över att folket vann över den korruptionsanklagade presidenten.

– Jag har aldrig i mitt liv sett en sådan uppslutning. Det har varit studenter, ursprungsbefolkning, affärsmän och bönder som protesterat. Höger och vänster. Alla har visat att det räcker nu, säger Edgar Gutiérrez.

Det politiska vanstyret i Guatemala har lett till att både skolor och sjukhus håller på att kollapsa. På grund av korruptionen har staten förlorat sin förmåga att dra in skatt.

– Om inget görs kan Guatemala haverera som stat och bli typ som Haiti, varnar Edgar Gutiérrez.

På söndag går Guatemala till presidentval och ingen av kandidaterna har presenterat en lösning på problemen. Den 45-årige miljonären Manuel Baldizón har bedrivit en presidentkampanj i flera år, vilket är förbjudet enligt vallagen, och har haft över 30 procents stöd i mätningarna. Efter den senaste tidens politiska kaos är däremot stödet nere på 24 procent. Han räknas som högerpopulist och utmanas av tv-komikern Jimmy Morales och den 60-åriga politikern Sandra Torres som varit gift med landets tidigare president Álvaro Colom. Ingen av kandidaterna väntas få mer än 50 procent av rösterna och därför lär valet gå till en andra omgång den 25 oktober.

Fram tills en ny president tillträder i januari är det vicepresidenten Alejandro Maldonado som styr Guatemala. Han har bara varit vicepresident i några månader efter att hans företrädare häktades i maj misstänkt för att också ha ingått i maffian som mjölkade landets företag på pengar för att slippa betala importskatt.

– Min förhoppning är att kaoset ska göra medborgarna mer politiskt medvetna. Det värsta är om alla blir uppgivna och inte ens går och röstar, menar Edgar Gutiérrez.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

Fakta Guatemala

Befolkning: 16 miljoner

Ekonomi: Landet är en av de fattigaste i Latinamerika. BNP är hälften av genomsnittet på kontinenten.

Fördelning: De rikaste 20 procenten äger 51 procent av tillgångarna.

Barn: Nästan hälften av barnen är kroniskt undernärda, vilket är en av de högsta siffrorna i världen.

Ursprungsbefolkning: Mer än 40 procent tillhör ursprungsbefolkning. Av dem är 73 procent fattiga.

Kommentera