12
jul
2010

Pressat Brasilien ska hinna

Det tjugonde VM går i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

Utan att vara elak. Det var bra att Brasilien inte vann VM i år. Nu kan landets fokus i stället skärpas på att arrangera VM 2014.

Trots att det brasilianska fotbollsförbundet i mer än ett år vetat att landet är värd för nästa världsmästerskap i fotboll har ingenting hänt. Interna bråk och korruptionsskandaler har paralyserat förberedelserna i världens största fotbollsland.

– Folk säger till mig att jag ska koppla av, ta en caipirinha och sticka till stranden. Så här fungerar saker och ting i Brasilien. Men jag säger som det är: det är bättre att börja jobba nu än sen, säger Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke.

För två månader sedan besökte han Brasilien och tände varningslampan.

– Sydafrika byggde sina arenor på 30 månader. Det en tillräcklig tidsmarginal. Men vi börjar närma oss denna gräns i Brasilien nu och ingenting har ens börjat göras, säger han.

Värst är det i Brasiliens största stad São Paulo där kommunen och megastadens fotbollsklubbar inte kommer överens om vilken stadion som ska användas till gruppspelet. Den rikaste klubben, São Paulo FC, vill att kommunen ska skjuta till pengar så att deras privata arena Morumbi, som tar 80 000 åskådare, kan renoveras för att uppfylla Fifas krav. Kommunen nekar pengar och uppmanar klubben att söka privata investerare.

Rivalklubben Corinthians, den överlägset största klubben i São Paulo, har ingen egen stadion och vill bygga en, långt ute i förorten Pirituba, där klubben tänker sig att invigningsmatchen ska hållas.

– Pirituba är rena tramset. Det blir en långsam process som kommer att vara klar först till år 2020, om allt går som det ska, säger Marco Aurélio Cunha, ordförande i São Paulos fotbollsförbund.

För att göra saken ännu värre vill Palmeiras, den tredje största klubben i São Paulo, att deras hundra år gamla arena Palestra Itália, som endast tar 27 650 åskådare, ska renoveras så att den kan ta en större publik och bli godkänd av Fifa.

Om de rivaliserande klubbarna inte kommer överens inom kort hotar det brasilianska fotbollsförbundet att stryka landets största stad från medverkan i VM 2014. Öppningsmatchen kommer i så fall att flyttas till Belo Horizonte, landets femte största stad.

Brasilien lanserade sitt värdskap för VM 2014 officiellt på ett konferenscenter i den vita stadsdelen Sandton i Johannesburg i förra veckan. Det hippa bandet Bossacucanova spelade, den populära sambaartisten Vanessa da Mata sjöng och Brasiliens karismatiske president Lula da Silva höll tal.

– Vi brasilianare gillar utmaningar och kommer att arrangera ett minst lika vackert mästerskap som detta i Sydafrika, lovade Lula da Silva.

Han bemötte också oron om att korruptionen kommer att öka på grund av de stora byggena som ska genomföras.

– Detta mästerskap kommer att vara transparent. Alla offentliga utgifter ska kunna följas på internet av människor i hela världen, försäkrade Lula.

Ordföranden för det brasilianska fotbollsförbundet, den tidigare korruptionsanklagade Ricardo Teixeira, försöker tona ned krisen med att fotbollslandets största stad inte har en arena som håller Fifas krav. För honom finns det andra mer akuta problem.

– Jag har alltid sagt att det finns tre problem för oss att arrangera detta mästerskap. Flygplatser, flygplatser och flygplatser.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Gruppspelsstäder:

Zon 1: Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador

Zon 2: São Paulo, Curitiba, Porto Alegre

Zon 3: Manaus, Cuiabá, Brasília

Zon 4: Fortaleza, Natal och Recife

Finalen kommer att gå i Rio på klassiska Maracanã som ska renoveras. Den byggdes för sextio år sedan, till VM 1950.

Fakta flygkrisen

Den ekonomiska boomen har gjort att inrikesflyget ökat med nästan fyrtio procent de senaste åren i Brasilien. Flygplatserna har blivit underdimensionerade och flygledartornen är underbemannade. Eftersom flygplatserna drivs av det statliga och extremt byråkratiska bolaget Infraero finns det inget större hopp om att krisen kommer att lösas inom kort. Att inrikesflyget dessutom styrs av flygvapnet (endast militärer kan bli flygledare) förvärrar situationen eftersom flygvapnet inte erbjuder marknadsmässiga löner.

Fifas lösning på flygkrisen är att dela in de tolv gruppspelsstäderna i fyra olika zoner. På så sätt hoppas Fifa att det ska bli enklare för spelare, media och fans att ta sig runt i det enorma landet.

Citat:

«Om inte Brasilien, som om sex eller åtta år kan vara världens femte största ekonomi, klarar av att förbereda ett VM kommer jag att simma från Sydafrika till Brasilien»

Lula da Silva till sydafrikanska och brasilianska företagare under ett seminarium i Johannesburg i fredags.

Siffra:

23,4 miljarder kronor är avsatta till att modernisera 16 av landets viktigaste flygplatser till VM 2014

3 Svar

 1. Kristian

  Henrik, räkna med att jag ämnar vara petnoga när det kommer till fotboll i allmänhet och Palmeiras i synnerhet! ; )

  Citat: “För att göra saken ännu värre vill Palmeiras, den tredje största klubben i São Paulo, att deras hundra år gamla arena Palestra Itália, som endast tar 27 650 åskådare, ska renoveras så att den kan ta en större publik och bli godkänd av Fifa.”

  Några kommentarer: Palmeiras “vill inte” endast (som SP eller Corinthians), utan har redan säkerställt 100% privat finansiering för en grundlig renovering av sin arena Palestra Itália, en renovering som beräknas ta drygt två år och som varit planerad under relativt lång tid.

  Det är i sammanhanget naturligt att man ser till att den nya arenan uppfyller FIFAs alla krav. Palmeiras har dock aldrig sagt sig vilja använda den nya arenan, beräknad för ca 45.000 åskådare, för matcher under VM 2014. FIFA kräver dessutom att en öppningsmatch ska kunna ses av åtminstone 60.000 åskådare. Dock har Palmeiras flaggat intresse för att hysa något landslag (naturligvis det italienska i första hand), som skulle kunna använda arenan som bas för träning, etc.

  Den som är intresserad av att se en flott video som beskriver projektet kan med fördel spana in följande link: http://tinyurl.com/36mr4l5

 2. Wow, vilken video! Finns risk att folk som inte redan har ett lag i Brasilien blir Palmeirense om de ser den;-)
  Tycker också det låter klokt om Palmeiras ställer sig utanför bråket mellan SP, Timão och CBF. Det är en jävla soppa, där Teixeira antagligen är den största boven.
  Jag hoppas verkligen det löser sig så att det inte blir som i Kapstaden. De missade öppningsmatchen för att de drog ut på tiden med var stadion skulle ligga…

 3. Kristian

  Soppa är ordet sa Bull…

  Det har börjat blåsa snålt kring Teixeira. Inte för att han på något sätt är hotat i sin position, men när till och med Lula lite försiktigt påpekar att maktbyte är hälsosamt…

  Tror Brasilia hade en hygglig chans att få öppningsmatchen, men efter den senaste korruptionsskandalen är det bara att glömma. Vore de facto katastrof för staden São Paulo om man inte lyckas “botar a casa em ordem” och vara värd för öppningsmatchen.

Kommentera