21
jun
2010

Santos vann i Colombia

RIO DE JANEIRO/SDS

Det Gröna partiets kandidat, Antanas Mockus, försökte in i det sista övertyga väljarna om att rösta bort den politik som gjort Colombia till ovän med nästan alla länder i Latinamerika. Det gick inte. Högerkandidaten, den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos, fick 69 procent av rösterna.

– Det är nu vår plikt att utöva kontroll över denna nya regering. Vi är miljoner som vill driva politik på ett annat sätt, sa Antanas Mockus till sina anhängare.

Colombias nyvalde president tillhör den typ av politiker som förr i tiden styrde i Latinamerika. Juan Manuel Santos är vit och svinrik. Han kommer från en av Colombias mest inflytelserika familjer och är utövande katolik. Familjen Santos har ägarintressen i landets opinionsbildande medier och ägde dagstidningen El Tiempo, Colombias största dagstidning, fram till 2007. I släkten finns både före detta presidenter och vice presidenter.

– Santos är en mycket samlad man som förberett sig de senaste 25 åren för att bli president, säger hans fru María Clemencia de Santos som varit gift med honom i 23 år.

Juan Manuel Santos främsta bedrift har varit som försvarsminister i den nuvarande regeringen. Som högra hand till Álvaro Uribe har han drivit ett effektfullt krig mot gerillarörelsen Farc. I mars 2008 beordrade han operationen som ledde till att Farc:s viktiga ledare Raul Reyes dödades och några månader senare var han ansvarig för den lyckade fritagningen av politikern Ingrid Betancourt.

Problemet med Colombias nyvalde president är att han företräder den politik som ligger bakom de senaste skandalerna i landet. Som försvarsminister införde han ett bonussystem där soldater i den colombianska armén fick pengar och förmåner om de lyckades skjuta ihjäl gerillasoldater. För att undvika eldstrider i djungeln fångade armén in oskyldiga unga män från förorterna, klädde dem i gerillauniformer och avrättade dem för att få del av pengarna. När systemet uppdagades, 2008, hade upp mot 3 700 män gått samma öde till mötes.

Vad som också skapar problem med 58-årige Juan Manuel Santos vid makten är att han tänker fortsätta ge amerikansk militär tillgång till landets militärbaser. Brasiliens president Lula da Silva menar att det är en säkerhetsrisk för Sydamerika och får medhåll från övriga kontinenten. Grannlandet Ecuador lovar att arrestera Santos om han sätter sin fot i landet och Venezuelas president Hugo Chávez har hotat med krig om han blir vald.

Det mest tragiska med det colombianska valet är dock att mindre än hälften gick till valurnorna. Om det beror på VM, regnovädret eller på att folket tröttnat på landets politik är osäkert. Det enda som är säkert är att de som röstade valde en ledare från överklassen som visat sig vara bättre på att driva krig än att se till att den hälften av befolkningen, som fortfarande är fattig, fått det bättre.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta:

Santos 69 procent

Mockus 27,5 procent

Valdeltagande: 47 procent

Antal fattiga i Colombia: 46 procent

Arbete: 60 procent arbetar inom den informella sektorn

Befolkning: 45 miljoner

Kommentera