5
apr
2011

Självkänsla som bara växer

Obama kickar boll i Guds stad

RIO DE JANEIRO/HD

Barack Obama talade från den vackra operascenen i Rio de Janeiro och hyllade den brasilianska musiken, filmen och tillväxten. Självförtroendet svällde hos brassarna. Sedan blev USA:s president allvarlig och vädjade om byggnadskontrakt inför VM 2014 och OS 2016. Arbetslösheten i hemlandet är rekordhög. Sällan har det nya styrkeförhållandet mellan Amerikas två största stater blivit tydligare. Jag vände mig om och tittade i bänkraderna. Ögon var fyllda av tårar.

Ända sedan den europeiska erövringen av den amerikanska kontinenten har USA varit bättre på nästan allt, utom fotboll. En del menar att det beror på klimatet. Det är lättare att jobba i kalla Nordamerika än i tropiska Sydamerika. Andra menar att Nord är protestantiskt och Syd är katolskt. Några tror att skillnaden beror på att det var engelsmän som skapade USA och portugiser som bildade Brasilien. Oavsett skillnaderna så tryckte Obama på likheterna.

– Låt oss arbeta tillsammans – inte längre som storebror och lillebror – utan som jämbördiga partners i en anda av ömsedig respekt för ömsesidiga intressen, sa han.

Varför denna helomvändning av ett land som för bara några år sedan införde handelstullar mot brasilianska varor? Svaret har fyra bokstäver: K, I, N, A.

De senaste tio åren har Brasiliens handel med Kina ökat med över tusen procent. För två år sedan gick landet om USA som Brasiliens största handelspartner. Det är Kinas aptit för jordbruksprodukter och järnmalm som gör att sambarepubliken är på väg att bli världens femte största ekonomi. För att snabba på processen bygger brasilianska byggbolag en motorväg genom Peru. När vägen till Stilla havet invigs senare i år kan råvarorna transporteras direkt från Amazonas, över Anderna, till Asien.

För att inte USA helt ska förlora sin gamla bakgård gav Obama sig ut på denna charmoffensiv som i mars, förutom Brasilien, även nådde Chile och El Salvador. Resan påminde om Alliance of progress – John F Kennedys desperata turné på sextiotalet – då han lovade Latinamerika jämlikt förhållande till USA om länderna tackade nej till Sovjets inviter. Så blev det aldrig. Femtio år senare är det USA:s förste färgade president som försöker förhindra Kinas framfart.

På vägen ut från den guldiga operan träffade jag en uppretad brasilianska.

– Vad är det Obama håller på med. Tror han att vi ska gå på hans fjäskande?

Den brasilianska självkänslan blir inte sämre av att landets väg mot demokrati nu används som förebild för revolterna i Nordafrika och Mellanöstern. I Brasilien lät man övergången från diktatur till demokrati ta tid – tio år, från 1985 till 1995. I dag kan södra halvklotets största land skörda frukterna av tålamodet – politisk stabilitet, ekonomisk tillväxt och Dilma Rousseff, en kvinnlig president, som mer än de flesta, kämpade mot militärregimen.

– För några decennier sedan var det just här, utanför denna opera, som rösterna började höras för en förändring i Brasilien. En av dem som var med då är i dag er president. May God bless our two nations, sa Obama och avslutade besöket i Rio med att åka upp till Kristusstatyn.

Jag tror han bad om fler kontrakt.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2 Svar

  1. Pingback : Inför Reinfeldts besök 1 – Dilma Rousseffs första månader

Kommentera