11
mar
2015

Snåla, svenska turister

En tiggare i Brasilien får hjälp av förbipasserande dam

En tiggare i Brasilien får hjälp av förbipasserande

RIO DE JANEIRO/SDS

Den första frågan jag brukar få av svenskar som ska åka till Rio är hur farligt det är. Jag brukar svara att Rio är inte mycket farligare än Barcelona. »Det gäller bara att lämna ifrån sig sina saker om man blir rånad«. De flesta blir då livrädda och tror att de ska bli rånade så fort de landat. Jag förklarar att det inte är så farligt att bli rånad som de tror. Det gäller bara att spärra sitt kreditkort, ha en säkerhetskopia på sin mobil och göra en polisanmälan som man skickar till försäkringsbolaget när man kommer hem.

Visst, det är tråkigt att bli rånad. Under mina tolv år i Rio har jag blivit rånad fyra gånger och varje gång har det känts lika surt. Men jag har inte gjort motstånd och inte blivit skadad. Rånen är tyvärr en konsekvens av det orättvisa samhälle vi lever i. Man kan också se rånen som en slag Robin Hoodskatt som man betalar för att få uppleva genuin dansglädje, skinande sol och vackra, pratglada människor.

Den andra vanligaste frågan jag brukar få är hur mycket dricks man ska ge. Jag har aldrig riktigt förstått frågans prioritet. Man betalar väl vad man vill? Är man nöjd med servicen ger man tio procent, precis som i Sverige. Är man inte nöjd ger man inget. På de flesta brasilianska restauranger är dessutom dricksen redan inräknad. Du behöver inte ens bry dig.

En gång frågade jag en svensk reseledare om varför svenskar alltid vill veta hur mycket dricks de ska betala. Hon berättade att det hänger ihop med att svensken vill göra rätt för sig.

– Och aldrig bli lurad, fortsatte hon. Ingen vill riskera att betala för mycket.

Jag undrade vad de andra europeiska turisterna frågade om och hon berättade att de ville veta var den bästa sambaklubben låg, vilken restaurang som var läckrast och på vilken bar det var störst chans att ragga upp snygga killar. Ingen ställde någonsin en fråga om hur mycket dricks de skulle ge.

När jag nu hör om viljan att förbjuda tiggeri i Sverige trillar en pollett ned. Det är inte av omtänksamhet för offren i en misstänkt organiserad brottslighet som gör att de vill avhysa tiggare. Det handlar snarare om ren och skär protestantisk snålhet.

Det som är mitt är mitt och det som är ditt är ditt.

Jag tror även att det svenska tiggerimotståndet bottnar i att många skäms när de inte vill dela med sig. Istället för att känna sig dålig över sin snålhet vill de att polisen löser problemet genom att lyfta bort tiggaren.

När det gäller viljan att inte lämna över sina saker när man blir rånad kan konsekvensen bli fatal. För några år sedan vägrade en 21-årig svensk att lämna ifrån sig sin lilla ryggsäck när han blev rånad i Brasilien. Rånare trodde då att det fanns något ytterst värdefullt i ryggsäcken och sköt svensken till döds. När rånaren öppnade ryggsäcken blev han besviken. Den innehöll en halvt urdrucken vattenflaska.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

9 Svar

 1. Jens

  Dig logik är vidrig. Det är alltså offrets fel att han blev skjuten? Trots din långa frånvaro från Sverige, vilket jag applåderar, så har du behållit den svenska och fullständigt idiotiska mentaliteten att offret är den skyldiga och den skyldiga endast är ett stackars offer. Du är en sämre människa än vad du är studiogäst i en VM-studio. Det säger inte lite.

 2. Chris

  Känner en tjej i Cali, Colombia. Hon vägrade också lämna ifrån sig sin väska när hon blev rånad i Cali. Killen sköt men missade. Hon förklarade det med att det hon har köpt ska ingen komma och ta från henne.

 3. Hej Chris, jag har precis kommit hem från en resa till Cali och råkade sådan tur inte ut för något. Men det är en farlig stad, framför allt i förorten. Tur att din väns rånare missade.

 4. Urmas Lepp

  Hej Henrik !

  Vill bara beratta att jag under mina drygt 8 or av permanentboende inte blev ronad en enda gong ! Jag blev inte ens vittne till nogot ron !
  Nu bor jag dock i ett “lite” lugnare land i Europa. Skulle inte forvona mig om jag blir ronad har i Portugal i stallet !

 5. Urmas Lepp

  Glomde beratta att jag i stallet blev hotad till livet av en skurkaktig svensk foretagare ! So det ar tydligt att brasiliens rykte drar till sig skumma element fron andra lander.

 6. Gunilla Pook

  Hej!

  Tack för tipset! Alltid bra att veta om man tänker ta sig en tur till Brasilien, för kulturkrockar kan lätt bli hårda annars. Vi reagerar ju utifrån den handlingsrepetoar vi har pga. var vi är uppväxta och jag uppfattar mer denna text som tips om vi ska turista i Brasilien än kritik kring hur vi är som svenskar, även om du vill förklara varför vi håller hårt i “våra grejor”. Enligt mig är detta säkert bara en naturlig reaktion, som i Brasilien kan sluta illa. Jag gillade din liknelse med Robin Hood, vars laglösa samhälle kanske är på tillbakagången, då fördelningen mellan rika och fattiga blir allt större, även i ett litet land som Sverige. Diskussionerna kring tiggare är precis som du säger heta i Sverige just nu och svensken är ju inte direkt van vid att se “fattigdomen” i vitögat, så precis som du säger så skulle nog många svenskar vara glada om polisen bara tog “bort” detta problem t.ex. genom en liten lag. Ett vet jag säkert, ingen väljer att vara fattig och behöva tigga. Tycker man det är av princip fel att ge pengar, så kan man ge ett leende och svara på hälsningen. Jag vill heller inte att folk ska behöva vara fattig i Sverige och om så är fallet är det ett systemfel som inte den enskilda människan ska täcka upp glappet för. Men jag tycker ändå vi ska ha i åtanke att principen “när du ger får du tillbaka” är bra att ha i minnet & ett leende har alla råd med, både protestanter och katoliker, även i tider då vindar blåser bistra i många länder i både Europa och annorstädes. Själv ger jag de mynt jag råkar ha, för det finns ju helt klart ett glapp, det ser man!!!

 7. John

  Rånad 4 gånger…Du måste verkligen ha haft otur. Fel plats vid fel tillfälle? eller så har du inte tänkt dig för och låtit dig själv bli rånad. Själv så har jag aldrig haft den oturen. Dock så har det varit väldigt nära flera gånger men för att man ska bli rånad så krävs det att rånaren kommer i närheten av en och så nära har dom inte lyckats komma då jag redan förutsatt vad som eventuellt kommer att ske och lyckats undvika en sån situation.

  Apropå det är med att det finns svenskar som vill förbjuda tiggeri och att du drar liknelser till protestantisk snålhet. Tror du det finns något annat land i Världen där romerna blivit så väll bemöta som i Sverige? Gratis (akut) sjukvård och tandvård. På dom allra flesta orter har det bildats stöd föreningar som försöker hjälpa dem så gott det går med bostäder, mat,kläder, kontakt med myndigheter osv. Troligtvis är det också den här givmildheten och omtanken som gjort att allt fler romer rest till sverige för att pröva lyckan och idag finns det tiggare överallt i hela landet utanför varenda liten affär. Att förbjuda tiggeri är självklart inte lösningen men jag kan förstå att det känns ovant för svenskarna att se när det bildas tillfälliga kåkstäder i deras parker. Förmodligen också ganska surt för dem att läsa i tidningen att kommunen måste städa upp efter dem också för flera hundra tusen kronor när dom valt att flytta vidare till en ny plats. Kanske börjar folk bli oroliga också över vad som kommer att ske när romerna inte längre klarar av att försörja sig på tiggeri pga av all konkurrens ifrån sina egna landsmän? Min brasilianska fru har sagt att svenskarna är naiva och godtrogna. Tiggare i Brasilien tigger pengar för att dom av olika skäl inte klarar av att arbeta. I sverige så består tiggare av människor som har både armar och ben i behåll. Dom är även överviktiga. Väger man över 100 kilo som dom lokala romerna gjorde hemma i min by sist jag var hemma sa min fru att det är uppenbart att man inte håller på att dö av svält. Och när dom inte tigger brukar man kunna se dem sitta och trycka på sina iphones.

  Jag tror också precis som Gunilla att det tyvärr många gånger bara är en naturlig reaktion att man vill hålla kvar vid sina grejer när man blir rånad. Det var väll även en svensk tjej som blev knivskuren i armen i flamengo för typ 2 år sen då någon försökte stjäla hennes handväska? Har man vuxit upp i ett tryggt sverige hela livet så känns det nog ganska otänkbart att man skulle bli skjuten eller knivskuren till döds på sin semester över något så trivialt som en tom ryggsäck eller 20 reais. Men det är tyvärr så verkligheten ser ut i många delar av världen.

Kommentera