2
nov
2010

Sparkade politiker vädrar morgonluft

Comeback?

RIO DE JANEIRO/GP

Brasilien har fått sin första kvinnliga president. 62-åriga Dilma Rousseff, vars far kommer från Bulgarien, blir nu en av världens mäktigaste kvinnor.

– Mitt första löfte blir att hedra den brasilianska kvinnan. Jag hoppas att min valvinst smittar av sig till företag och organisationer och hjälper andra kvinnor. Lika möjligheter för män och kvinnor är en av demokratins viktigaste grundprinciper, sa den nyvalda Dilma Rousseff i segertalet och fortsatte.

– Jag vill hemskt gärna att varje pappa och mamma i dag ser sina döttrar i ögonen och säger: ja, kvinnor kan.

Efter segertalet på lyxhotellet Naoum Plaza i Södra hotellsektorn i Brasilia fick väljarna en försmak på hur Dilma Rousseffs regering kommer att se ut. Den före detta finansministern Antonio Palocci, som tvingades avgå 2006 efter en omfattande korruptionsskandal, satt bredvid Rousseff i den bil som tog henne från villan i överklasstadsdelen Lago Sul till hotellet där partivännerna hade samlats. Han misstänks få en nyckelroll i den nya regeringen.

Även den före detta socialministern Benedita da Silva, den första minister som sparkades ur den sittande presidenten Lula da Silvas regering, var inbjuden till den slutna segerfesten. Hon tvingades lämna regeringen 2003 efter att ha blandat ihop sin privatekonomi med statens. Direkt efter segertalet fick Brasiliens nya president också en segerpuss av São Paulos före detta borgmästare Marta Suplicy som sparkades som turistminister 2007.

– Det är helt otroligt. Hur har hon lyckats gräva upp alla dessa, säger Jorge da Silva, 57, som driver serveringen Bonamia i Rio de Janeiro.

Han serverar kaffet till gästerna som vaknat upp till nyheten om att landet fått sin första kvinnliga president.

– Jag trodde inte det var sant när jag såg hela det gamla följet av politiker dyka upp igen. Jag är inte säker på att denna kvinna kommer klara av att styra landet

En av gästerna håller inte med honom.

– Dilma kommer att bli en utmärkt president. Hon har inte presenterat sin regering än och den kommer säkert inte bli mer korrupt än någon annan, säger 53-åriga Cátia Vasconcelos.

Hon röstade på Dilma.

– Det är på tiden att vi får en kvinnlig president. Det tror jag är bra för alla, säger hon.

Valets stora vinnare är de statsanställda som nu får det ännu bättre eftersom statens roll i ekonomin kommer att förstärkas. De allra fattigaste räknas också till vinnarna. I sitt segertal lovade Dilma att utplåna fattigdomen. Hon ska också satsa på sjukvården, höja anslagen till den allmänna utbildningen och bygga 6 000 nya daghem. Förlorarna är det privata näringslivet som kommer att få det svårare att låna av den statliga utvecklingsbanken.

Värst kommer det bli för Amazonas. Dilma ser, liksom hennes föregångare Lula, hellre till tillväxten än till miljön. Amazonas bifloder kommer att fortsätta dämmas upp och det kontroversiella vattenkraftsbygget Belo Monte, som ska bli världens tredje största vattenkraftverk, färdigställs. Riksvägen BR-319 ska också asfalteras, vilket ökar skövlingen i hjärtat av Amazonas, världens viktigaste regnskog. Miljövänner jublar inte i dag.

– Den här idén om tillväxt till vilket pris som helst tillhör en annan tid. Klimatförändringarna gör att vi måste vara försiktiga. Inget är mer viktigt för vår miljö än Amazonas. Regnskogen inte bara släpper ut syre. Den binder också koldioxid, säger ingenjören Renato Alves, 44.

Han står i kön till snabbköpet Flamar i stadsdelen Flamengo.

– Jag hade hellre sett att Miljöpartiets kandidat Marina Silva vann. Hon är uppvuxen i Amazonas och vill ha en hållbar utveckling av landet, säger han.

Snabbköpskassörskan håller inte med. Hon hade helst velat att Lula, som stöds av 80 procent av befolkningen, suttit en mandatperiod till. Men det förhindrar grundlagen.

– Lula har fått ordning på detta land. Hoppas verkligen att hans kandidat fullföljer vad han lovat. Det var därför jag röstade på henne. Inte för att hon är kvinna, säger Silvana Castor, 21, snabbköpskassörska.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Brasilien har 200 miljoner invånare och är världens femte största land till både yta och befolkning. Inom några år beräknas landet även bli världens femte största ekonomi. Brasilien är världsledande exportör av livsmedel, järnmalm och affärsjet och har fått en allt viktigare roll inom den globala ekonomin. Fotbolls-VM 2014 och OS 2016 kommer att arrangeras i Brasilien

Namn: Dilma Vana Rousseff

Ålder: 62

Familj: Frånskild. 32-årig dotter från andra äktenskapet.

Smeknamn: Coruja (Ugglan, innan hon fick kontaktlinser), durona (hårdingen) och manda chuva (hon som bestämmer). Lula har velat ge henne smeknamnet «Brasiliens Nelson Mandela» eftersom hon torterades under militärdiktaturen.

Hälsa: Strålbehandlades för lymfcancer förra året. Hon bar peruk fram till december 2009.

1 Svar

  1. Pingback : Dilma är president, och ingen är förvånad.

Kommentera