21
nov
2006

Stylister kräver smala modeller

RIO DE JANEIRO/SDS

Det sista mamman gjorde innan läkarna sövde ned hennes dotter var att köpa ett kycklinglår och en glass med limesmak i sjukhuskiosken. Toppmodellen Carolina Reston vägde då endast 40 kilo. Hon slickade i sig glassen och somnade in. Efter 21 dagar förklarade läkarna den brasilianska fotomodellen död. Dödsorsak: Anorexia nervosa.

Andra menar att det var de omänskliga kraven inom modebranschen som i förra veckan dödade 21-åriga Ana Carolina Reston Macan.

Dödsfallet har nu tvingat modevärlden att reagera. Tidigare i år dog en annan latinsk modell, 22-åriga Luisel Ramos från Uruguay. Hon hade länge kämpat för att bli fotomodell och blev till slut inbjuden till att medverka vid modeveckan i Montevideo, i augusti i år. Några veckor innan modevisningen rasade hon fullständigt i vikt, har hennes pappa berättat.

På catwalken, mellan ett klädbyte, segnade hon ned och dog.

Hjärtat hade stannat.

Som en reaktion på dödsfallet bojkottade arrangörerna till «Passarela Cibeles», den berömda modeveckan i Madrid i september varje år, trådsmala fotomodeller på catwalken. För att få medverka krävde arrangörerna att modellernas indexerade kroppsmassa skulle överstiga 18 BMI. När Världshälsoorganisationen WHO anländer till svälthärder i Afrika sätter de riktmärket för undernärda vid 18,5 BMI.

Carolina Restons kroppsmassa var 13,21 BMI när hon blev inlagd.

Initiativet från Madrid ledde till att trettio procent av de anmälda modellerna inte kunde medverka.

Få andra modemässor har följt Madrids exempel. Vid den inflytelserika modeveckan i London i förra månaden nämndes ingenting om nya krav för modeller. Inte heller i modets huvudstad Milano har arrangörerna tagit till sig kritiken om de omänskliga idealen inom modevärlden. Det enda de kräver av sina fotomodellerna är ett friskhetsintyg av läkare.

Nu har Carolina Restons dödsfall återigen rört upp känslorna världen över. Många vill att modebranschen tar sitt ansvar och inför de nya reglerna om att en fotomodell måste åtminstone uppfylla Världshälsoorganisationens mått på vad som är undernäring. Enligt WHO går gränsen för svält vid 15 BMI, undernäring är under 18,5 BMI. För att klara gränsen på 18 BMI måste du, till exempel, väga minst 56 kilo om du är 175 centimeter lång.

Alexandre Torchia är bokare på den brasilianska modellagenturen L’Equipe som den långa toppmodellen Carolina Reston tillhörde. Det var han som kontrakterade henne och gav henne bland annat jobb för det italienska modemärket Armani. Stödjer han initiativet från Madrid?

— Jag kan hålla med dig om att höfter på 87 till 88 centimeter är för tuffa krav. Ingen av oss har så smala höfter. Inga kläder sys i de storlekarna. Men stylisterna föredrar små, tunna höfter. Och det är stylisterna vi lever av. Det är de som ringer och bokar modellerna. Det är svårt att föra in några riktlinjer, säger han till Sydsvenskan.

Borde inte ni ta ert ansvar?

— Problemet är större än så. Det är unga tjejer från landet som söker sig till storstäderna i hopp om att göra en karriär. När de får nej efter nej tror de att det beror på att de är fula eller tjocka. «Vi vill inte ha dig». Det ekar i deras huvuden. Och så börjar de svälta sig. Enda sättet att klara av denna problematiken är att familjerna till de unga fotomodeller är närvarande och stödjer. Det är en hård bransch, säger Alexandre Torchia som själv började som fotomodell när han var 14 år.

Fotomodellens mamma Míriam Reston, 58, år har nu valt att gå ut till media för att upplysa andra föräldrar om hur illa det kan gå med unga tjejer och killars modelldrömmar.

— Ta hand om era barn. Det finns inget som kan lindra smärtan över förlusten jag känner. Inga pengar i världen är värd ditt barns liv. Inte ens världens mest kända klädesmärken, säger mamman till den brasilianska dagstidningen O Globo.

Mamman minns det sista mötet med dottern på sjukhuset.

— Hon bad mig om en glass med limesmak. Jag gick och köpte glassen och ett kycklinglår. Hon åt båda två. Kort efter tog läkaren blodtrycket och sövde ned henne. Sedan rullade de in henne på intensiven.

HENRIK JÖNSSON

2006-11-21

FAKTA

Carolina Reston dog av komplikationer kopplade till undernäring. Först fick hon urinvägsinfektion, som sedan spred sig i kroppen, bland annat till njurarna. Hon är född staden Jundiaí, tio mil norr São Paulo, och uppvuxen i en brasiliansk medelklassfamilj. Hon inledde sin karriär som 13-åring för modellagenturerna Ford och Elite i São Paulo. När hon dog ingick hon i L’Equipes stall som fortfarande har hennes portfolio publicerad på deras hemsida, www.lequipeagence.com.br

HENRIK JÖNSSON

Kommentera