26
nov
2022

“Två noll till Lula!”

RIO DE JANEIRO/SDS/HD

Man ska inte blanda ihop fotboll och politik. Säg det till Neymar. Inför förra månadens presidentval kom PSG-anfallaren ut som Bolsonarosupporter. Många hade vetat det sedan tidigare, men i år valde Neymar att aktivt delta i Bolsonaros högernationalistiska rörelse. Han sände klipp till kampanjen och medverkade på länk i en av Bolsonaros direktsändningar på sociala medier. Neymar lovade att dedicera sitt första mål i VM i Qatar till honom.

Nu ser det ut att inte bli så. I premiärmatchen mot Serbien stukade Neymar foten, blev utbytt och drog sin gula landslagströja över ansiktet när tårarna flödade som på ett barn. Neymar kommer inte att spela mot Schweiz på måndag. Frågan är om det blir mer spel för honom i VM?

I stället blev hans rival, Tottenhamspelaren Richarlison, matchhjälte när han besegrade Serbien med två mål, varav det andra var en bicicleta som redan utnämnts till det snyggaste målet hittills under VM.

Det intressanta med Richarlison är att han är den ende i det brasilianska landslaget, förutom förbundskaptenen Tite, som inte är en Bolsonarosupporter. När president Bolsonaro satte fyr på regnskogen i Amazonas var Richarlison den ende i landslaget som protesterade. När min kollega, den brittiske journalisten Dom Phillips försvann i Amazonas, var Richarlison den ende i landslaget som bad myndigheterna att sätta i gång sökandet efter honom.

Han motsatte sig också Bolsonaros hanterande av coronapandemin, försvarade vetenskapen och uppmanade befolkningen att vaccinera sig. Han har också engagerat sig i kampen mot rasism. Att det var Richarlison och inte Neymar som blev matchhjälte gör Lula da Silva till en vinnare. På sociala medier sprids redan bilder på hur Richarlisons ena ben och arm formar ett L när han lägger sig i luften och gör sin cykelspark.

Jag följde matchen på mitt torg i stadsdelen Laranjeiras.

–      Två noll till Lula! skrek supportrarna efter matchen.

De flesta hade klätt sig i den blå reservtröjan, eftersom Bolsonaros anhängare kapat den gula landslagströjan och använder den i sin högernationalistiska kamp. Utanför militärens högkvarter i Brasiliens sitter just nu tiotusentals Bolsonaroanhängare i den gula tröjan och ber militären att ogiltigförklara valet som Lula vann och ta över makten i landet.

–      De är några riktiga dåliga förlorare, säger en av supportrarna på torget.

Själv såg jag premiärmatchen i den vita brasilianska retrotröjan med blå krage från VM 1950. Den kommer jag att bära hela VM, förhoppningsvis ända fram till finalen. Min dotter har en likadan tröja.

–      Den ger tur, säger hon.

I favelan Morro do Dendê, som ligger vid den internationella flygplatsen i Rio, har invånarna gått ett steg längre. I protest mot att Bolsonaros högernationalistiska rörelse kidnappat den brasilianska flaggan har de pyntat favelans huvudgata och fasader i ärkerivalens färger. Gatan är målad i ljusblått och vitt – den argentinska flaggans färger. Väggarna pryds av porträtt av Maradona och Messi. Inte Neymar.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera