11
okt
2012

Vad kan du om Brasiliens 80-tal?

Generalernas avsked 1985 firas på esplanaden i Brasilia

För några veckor sedan hade Svenska Dagbladet quizen “Vad kan du om USAs 80-tal?” och fick nästan tvåtusen till att svara. Jag blev så förbluffad över kunskapen om USA i Sverige att jag skrev den här krönikan i tidningen Journalisten som försöker ta reda på varför svenska medier är så fascinerade av USA. Läs krönikan här och kom gärna med andra förslag på vad fascinationen kan bottna i. Och här kommer en egen quiz om Brasiliens 80-tal som jag skapat tillsammans med trogna läsare av den här bloggen. Svara genom att klicka i kommentarsfältet i högra krysset.

Första frågan är:

1. Efter att militärdiktaturen föll 1985 skulle en civil president ta över. Kongressen valde Tancredo Neves, men varför installerades han aldrig som president?

A. Han ångrade sig när han såg vilken utlandsskuld som militärregimen dragit på sig.

B. Militären sköt honom eftersom han hade börjat prata gott om landets fattiga.

C. Dagen före ceremonin blev han akut sjuk och avled en månad senare i svåra magsmärtor.

18 Svar

 1. C,

  Förslag till fråga:
  När den första civila regeringen kom till makten 1986 och insåg djupet i krisen i den brasilianska ekonomin, gjorde man en av tre reformer:
  A, Man byggde ett helt nytt bokföringssystem för hela den federala statsapparaten och lät alla kongressledamöter få tillgång till det.
  B, Man stiftade en lag om att politiker som ägnat sig åt korruption inte fick ställa upp i val igen, och lät medborgarna anmäla vilka politiker som skulle granskas.
  C, Man skrev in offentlighetsprincipen i konstitutionen och lät medier stämma myndigheter som inte lämnade ut den efterfrågade informationen.

 2. Henrik

  Bra idé, Erik. Vi kör en stafett-quiz! Någon som känner sig manad att ställa nästa fråga?

  Mitt svar på din fråga är A.

 3. Per

  På 1980-talet avled två av Brasiliens mest inflytelsefulla konstnärer Lygia Clark och Hélio Oiticica. Vad hette den konstnärsgrupp de var medlemmar i på 1950-talet? Och vars konstärer sedan utveklade den neokonkretistiska rörelsen.
  a: Ruptres
  b: Tropicalismo
  c: Frente

 4. Per

  Japp, C! Mameluca tror jag inte jag varit på, känner inte heller vad Lygias dotter gör, få kolla upp det. Ska vara en stor utställning med Hélio Oiticica nu i slutet av året i Lissabon, nått att rekomender för dem som är i de krokarna.

 5. Enrique

  Ja.

  Folkkära artisten och barnrättsambassadören Xuxa släppte 1984 sin debutskiva. Vad hette den?

  a: Turma da Xuxa
  b: Clube da Criança
  c: Hula Hula da Xuxinha

 6. Fråga: Om man är från Södermalm, och därmed bakar surdegsbröd så ofta man kommer åt, infinner sig ofta funderingen, hur kan det komma sig att det i världens största jordbruksland är så svårt att få tag på rågmjöl, ekologiskt mjöl i största allmänhet och alla andra sorters vete än just vanligt vetemjöl?

  A, Brassar bakar inte själva bröd.
  B, De brasilianska jordarna är för varma för att producera råg.
  C, Handelskonflikten med Argentina gör att råg bara dyker upp i hyllorna veckan efter att Christina och Dilma ätit lunch.

 7. Inser nu att kopplingen till 80-talet var svag, men frågan var antagligen lika relevant då för fransmän, om än inte för personer med rötter på Södermalm.

 8. Härlig fråga Erik! Det är sådana saker som jag slutat att lägga märke till. Det är ju helt sjukt att världens största jordbruksland inte har ett större sortiment. Jag kommer ihåg när jag började baka kanelbullar med Clara för några år sedan och skulle köpa jäst. Det fanns inte. Nu ingår det i svenskars besök att de får ha med sig lite torrjäst för söta degar till mig:) Tänk dig den dag då brassar lär sig bakar. Vilken business man skulle kunna göra på att smuggla in rågmjöl från Argentina!

  Jag röstar på A.

 9. Adam

  Vad heter den fantastiska brasilianska soulsangaren fran Rio de Janeiro som pa 80-talet hade en hit med “Me Dê Motivo”.

  1. Jorge Ben
  x. Tim Maia
  2. Roberto Carlos

 10. Underbart. Det finns inget 80-tal utan Tim Maia! Även om jag mest gillar hans Racionalinspelningar från 1977. Trist däremot att han aldrig blivit erkänd utomlands där det fortfarande är Caetano, Gil och resten av MPB-gänget som får representera den brasilianska 70- och 80-tals scenen.
  Svar: x

  Vi har nu fått ihop sex frågor. Saknas fyra för att få ihop till ett riktigt quiz som Svenskan kan publicera.

 11. Kalle

  Inte en enda fotbollsfråga? Här kommer två:
  I VM i Spanien 1982 hade Brasilien sitt kanske starkaste landslag någonsin och sågs i det närmaste som oslagbara efter målkvoten 10-2 i gruppspelet, men sedan åkte man oväntat ut i en av VM-historiens bästa matcher. Mot vilka?
  A. Italien
  B. Västtyskland
  C. Argentina

  Vem var förgrundsfiguren för den s k Corinthiansdemokratin som grundades 1980 och blev en nagel i ögat på militärregimen?
  A. Zico
  B. Sócrates
  C. Éder

 12. Instämmer Kalle. Pinsamt att vi inte haft en enda fotbollsfråga från åttiotalet, som förvisso var medaljlöst internationellt, förutom Flamengos historiska 3–0 seger över Liverpool i Interkontinentalcupen, men det var ändå ett glimrande decennium.
  Första frågan svarar jag: A. Italien.
  Andra frågan svarar jag: B. Sócrates!

Kommentera