30
dec
2013

2014 – ett förlorat år för Brasilien?


Året börjar inte förrän efter karnevalen och sedan börjar VM...

RIO DE JANEIRO/HD

Det har varit ett fantastiskt år för Brasilien. Ekonomin växer, brottsligheten minskar och landslaget klättrar mot toppen i världsrankningen. Befolkningen har sagt ifrån när det gäller politikernas korruption och vanskötsel av skolor och sjukhus och för första gången har en politiker åkt i fängelse för korruption. Handbollsdamerna har vunnit sitt första VM-guld och president Dilma Rousseff utsågs av tidningen Forbes till en av världens mest inflytelserika kvinnor.

Nästa år är en annan sak. Det pratas redan om ett förlorat år.

Brasilianare är världsmästare i att ta ledigt från jobbet. Det brasilianska arbetsåret börjar sällan förrän efter karnevalen. Eftersom karnevalen är en katolsk högtid som följer månkalendern avslutas nästa års karnevalen inte förrän den 4 mars. Det gör att mellan jul och karenvalen kommer de flesta att njuta av högsommaren. Sedan kommer påsken som firas intensivt i världens största katolska land och ger möjlighet till flera klämdagar.

Vad som gör 2014 speciellt är att VM kommer till Brasilien. Regeringen har redan bankat genom en lag som ger värdstäderna rätt att deklarera ledighet i samband med matcherna. Anledningen är att Brasilien inte hann med att modernisera sin infrastruktur till VM och därför vill regeringen att invånarna håller sina bilar hemma inför matcherna så att spelare och supporters kan ta sig runt utan att behöva sitta i timmar i trafikstockningar. Även skolorna kommer att få ledigt så att inga barn behöver skjutsas dit.

När VM är över beräknas en månad gå åt till att fira eller sörja resultatet.

Sedan när allt är klart för att börja jobba igen blir det presidentval. Dilma Rousseff ska försöka bli omvald den 5 oktober och presidentvalet, där oppositionen för första gången på länge har två starka kandidater, beräknas att stjäla uppmärksamheten från arbetet. Vinner inte Dilma Rousseff vid första omgången blir det en andra omgång den 26 oktober. Det gör att de enda vanliga jobbmånaderna nästa år blir maj, augusti, september och november. Sedan är det jul igen.

Landets ekonomer klagar och försöker få regeringen att dra in ledigheten. De menar att tillväxten kommer att minska med 0,3 procentenheter på grund av all semester. Framförallt kommer tillverkningsindustrin att lida. Men andra ekonomer menar att ledigheten kan få ekonomin att växa. Nästan en miljon fotbollssupportrar beräknas invadera Brasilien under VM och spendera sina pengar på hyrbilar, inrikesflyg, hotell och barer. De som inte får plats på hotellen kommer att hyra lägenheter i andra hand, vilket kommer att bidra till att öka hushållsinkomsten för många familjer. Även i favelorna beräknas ekonomin förbättras. Flera kåkar renoveras nu för att kunna erbjuda säkra rum åt budgetresenärer under VM.

Det finns också de som menar att Brasiliens kroniska byggförseningar kan komma att gynna ekonomin. Den paniken som väntas sätta in i april när arrangörerna inser att arenorna inte blir klara i tid kan skapa ett gynnsamt tillfälle för byggnadsarbetarna att höja sina låga löner.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

3 Svar

 1. Terje Olsen

  Bor vi i samma land? 2013 har varit ett fruktansvärt år för Brasilien. Alla ekonomiska indikationer visar helrött.

  Betalningsbalansen är den sämsta på ett årtioende. underskott i statsbudgeten, inflationen (den verkliga) skakar den som måste betala priserna, artificiellt kontrollerad inflation som en dag måste ge med sig (Petrobras), befolkningens grad av belåning så hög att efterfrågan kommer att begränsas starkt under 2014, korruptionen fullständigt utanför all kontroll, politiker som slänger ut pengar på att positionera sig inför nästa års val, en utbilidningssektor varifrån 60 % av ungdomarna går ut som “funktionella” analfabeter, brist på utbildade yrkesfok i alla kategorier, en enorm uppgång i brottsligheten (förutom mord), ingen känner sig säker någonstans, bristande infrastruktur överallt; vägar, allmänna transportmedel, flygplatser som inte fungerar, hamnar med enorma köer, etc.

  Jag följer regelbundet de flesta erkända brasilianska ekonomer och kommentatorer och dit påstående skulle inte många hålla med om, om någon. Inte ens Delfim Netto som har stött PT’s ekonomiska politik till för ett par år sedan.

  Efter 40 år i Brasilien blir jag ledsen att se hur man kastar bort alla de resurser som landet har och den enorma “windfall” som landet fick genom råvaru-boomen till för ett par år sedan.

  För 100 år sedan var den brasilianska ekonomim beroende av kaffet. Idag har man samma beroende av jordbruksprodukter; nu soja, samma kaffe, apelsiner, socker, etc. Beklagligt.

  Framtidslandet Brasilien har i mina ögon till och med tappat det adjektivet. Man had en chans att ta steget in i framtiden men politikernas girighet förstörde den chansen fullständigt.

 2. Robert

  Ang. ditt citat “Brasilianare är världsmästare i att ta ledigt från jobbet.”

  Rimmar dåligt med min erfarenhet efter några år i landet. Brassarna har ju bara 4 veckors lagstadgad semester /år. Föräldraledighet är kraftigt begränsat i jämförelse med t.ex Sverige. Dessutom infördes ju ganska nyligen något slags obligatorisk stämpelklocka för kontorsarbetare som jag dock har dålig koll på hur det funkar i praktiken.

  Min bedömning är således att svenskar är mycket mer lediga från jobbet än Brassarna. I övrigt tack för regelbunden intressant läsning.

 3. Urmas Lepp

  Henrik !

  Jag håller med dig i det mesta du säger ! Brassarna ÄR otroligt lata/bekväma/ineffektiva (välj vad du vill !). Ingen håller tiden. Dom har alltid någon ursäkt till varför så är fallet. Jag har sett detta på nära håll. Som exempel kan jag nämna posten här i mitt lilla Jacumã. Dom skall öppna kl. 8.00. Det gör dom aldrig. Först efter kl. 10.00 får man fråga om man har fått någon post. Damen som sköter om den sysslan börjar nämligen inte förrän kl. 10.00. Mannen som sköter resten på kontoret kan ju naturligtvis inte hjälpa till, även om han inte har någon kund vid sin kassa. Lunch har dom mellan 12.00 och 13.30. Då stängs posten. Och det har aldrig hänt att dom har öppnat igen förrän kl. 14.00. Dom skyller jämt på att dom inte kunde “stänga” för lunch kl. 12.00 som dom skall. Sedan stänger dom helt för dagen redan kl. 16.30 !

  När dom får chansen så tar dom en dag ledigt, även om andra företag håller öppet under t.ex. en “klämdag”.
  När man skickar något via denna post, så tar det i genomsnitt en vecka innan brevet lämnar kontoret ! Dom bemödar sig inte förrän dom har en “tillräckligt” stor bunt att skicka vidare. Jag behöver väl inte nämna att någon post-utdelning inte förekommer i vårt lilla samhälle ! Vi är ju “bara” ca. 10.000 här.

  Andra exempel är när man måste göra ett läkarbesök eller besöka den Federala Polisen. Då gäller nämligen “na ordem de chegada”. Alltså i tur och ordning efter hur man kommer dit. Man får då alltid vänta först minst en timma innan läkaren eller polismannen kommer till jobbet och börjar ta emot kunden/patienten. Sedan är det mer väntan. Det kan utan vidare röra sig om en hel förmiddag. Om man nu är så lycklig att man lyckas bli mottagen denna gång. Ofta måste man försöka flera gånger. Do kan ju redan ha fyllt sin kvot av kunder/patienter redan när man kommer dit.

  All denna väntan kostar ju samhället i fråga om uteblivet arbete. Jag kan garantera att detta faktum starkt bidrar till att Realen förlorar i värde. Nationalekonomiskt så är det en katastrof !

  När man skall hämta något, t.ex. ett pass eller labprover eller röntgenplåtar så får man höra att det är klart om en vecka. Jag har tagit som vana att alltid vänta DUBBELT så länge innan jag åker dit för att hämta det jag har blivit lovad att få. Inte ens då är det allt som är klart ! Vad kostar inte alla dessa resor i onödan detta samhälle ?

  Jag ser tyvärr ingen ljusning, då det enligt min bedömning bara har blivit sämre år för år under mina drygt 7 år i landet.

  Jag måste faktiskt säga att “Det var bättre förr” !

  Undrar just hur det kommer att gå under fotbolls-VM ? Käpprätt åt helvete är min bedömning !

  M.V.H.

  Urmas Lepp
  Jacumã/Conde
  PB/Brasil

Kommentera