26
feb
2005

Amazonas ängel dog med Bibeln i hand

RIO DE JANEIRO/SDS

Av invånarna kallades hon för ”Amazonas ängel”. Av godsägarna för ”terroristen”. Dorothy Stang var den amerikanska nunnan och miljöaktivisten som ägnade sitt liv åt att kämpa för medborgerliga rättigheter till den fattiga befolkningen i Amazonas.

I förra veckan sköts hon ihjäl av två revolvermän.

– Det är ofattbart att det fortfarande finns folk som söker lösningar på sociala konflikter på det mest simpla sätt, sa ärkebiskopen Dom Orani João Tempesta och skakade på huvudet.

I trettio år hade den amerikanska missionären arbetat i delstaten Pará, vid Amazonasflodens mynning, för att stärka befolkningens rättigheter mot de härskande godsägarna i regionen. Hon ville få ett slut på godsägarnas olagliga vräkning av bönder som fått mark tilldelad av staten, en handling som satts i system och gjort Amazonas till ett vilda västern i 2000-talet.

Vräkningarna har ofta lett till att de före detta självförsörjande bönderna tvingats upp på godsägarnas lastbilsflak för att erbjudas det enda jobb som finns i regionen, hugga ned regnskog för en billig peng. Under vidriga, slavliknade arbetsförhållanden. Ett brott i dubbel bemärkelse, inte bara mot brasiliansk lagstiftning utan även mot internationell.

Det var när den 74-åriga nunnan anmälde missförhållandena som hon hotades till döden.

– Nej, nej. Det är på skämt. De vill bara skrämma mig, sa nunnan i brasiliansk TV för en månad sedan.

Nu ligger hon begraven i byn där två revolvermän sökte upp henne och frågade.

– Är du beväpnad?

Dorthy svarade inte utan tog i stället upp Bibeln ur väskan.

– Det här är det enda vapen jag bär, sa hon och läste några väl valda rader.

Skotten tog i handen, magen och huvudet.

När Brasiliens skäggige president nåddes av nyheten reagerade han skarpt. Från sitt statsbesök i den forna holländska kolonin Surinam beordrade han sitt statsråd för mänskliga rättigheter till regionen, kopplade in den federala polisen och kommenderade statsåklagaren till platsen. Vad han glömde var att se över situationen i parlamentet.

Några dagar efter att avrättningen ägt rum lyckades den katolske högermannen Severino Cavalcanti bli vald till ny talman i parlamentets deputeradekammare. Den tredje mest betydelsefulla posten i förbundsrepubliken Brasilien. Den 74-årige abortmotståndaren hade lovat att höja ledamöternas månadslön med 23 700 kronor, bygga nya toaletter till mötesrummen och köpa en bil till var och en av de 513 ledamöterna om han blev vald.

För Lulas regerande arbetarparti fanns det inte mycket att sätta emot. Partiet hade strulat till sin egen kandidatur genom att inte enas kring vilken kandidat de skulle ställa upp med. Nu kommer det bli betydligt svårare för president Lula att få genom sina berömda reformer. Värst kan det bli för delstaten Parás bönder. Direkt efter att Severino tillträtt som ny talman deltog han i en presskonferens.

Han fick frågan om vad han tänkte göra åt det moderna slaveriet i Amazonas inre.

– Alltså, mina damer och herrar. Är det inte dags att vi slutar med detta hycklande och tro att vi är som Frankrike, USA eller Tyskland. Att vi kan ta och kopiera deras avancerade arbetslagar. Brasilien har sin speciella landbygdskultur, svarade han.

Syster Dorthy och Severino är födda samma år. Två jämngamla katoliker på den amerikanska kontinenten. Den ena kallades för ”Amazonas ängel”.

HENRIK JÖNSSON

2005-02-26

Kommentera