20
okt
2008

Analfabeter röstar med siffror

RIO DE JANEIRO/SDS

Varje kväll syns de olika kandidaterna under valreklamen i teve. På söndag inleds det brasilianska kommunalvalet.

— Rösta på mig. Eric den röde. Ett, två. Fem, sju, sex. Glöm aldrig det. Eric den röde. Ett, två. Fem, sju sex.

En annan kandidat har tagit på sig en läkarrock.

— Hej, jag heter doktor Flávio. Rösta på mig. Ett, fem. Sju, ett, sex. Den rätta medicinen. Ett, fem. Sju, ett, sex.

En tredje kandidat har sambamusik i bakgrunden.

— Livet ska bli bättre. Ett, fem. Två, två, fyra. Glöm inte det. Livet ska bli bättre. Ett, fem. Två, två, fyra.

Att det brasilianska valsystemet bygger på nummer beror på att nästan hälften av landets befolkning läser och skriver dåligt. I vissa delstater är trettio procent analfabeter. Istället för att genomföra en utbildningsreform har staten satsat pengarna på att utarbeta ett nummersystem. Kandidater till presidentvalet har tvåsiffriga nummer, till senatsvalet tresiffriga nummer och till val i underhuset fyrsiffriga nummer.

Till kommunalfullmäktige har kandidaterna fått femsiffriga nummer.

Även de som kan läsa och skriva får det svårt.

För att alla ska kunna fullfölja sin röstplikt har staten investerat miljoner kronor på att uppfinna en digital valurna. På apparaten finns en nummerdisplay där väljaren knappar in sin kandidats nummer. Ett digitalt foto på kandidaten dyker upp på bildskärmen. Känner väljaren igen bilden bekräftas rösten genom att trycka på en grön knapp där det står «JA». För att göra ett nytt försök trycker väljaren på den röda knappen «NEJ».

Staten har gjort läsmomentet överflödigt vid allmänna val.

Det brasilianska valsystemet är en av de företeelser som jag tycker bäst karakteriserar landet. De digitala valurnorna är en ultramodern pionjäruppfinning som nu går på export världen över. Det behövs inga röstsedlar, risken för fusk är eliminerat och valresultatet kan presenteras direkt efter att röstningen avslutats. Det är världens mest moderna valsystem.

När det gäller själva valprocessen visar Brasilien upp en av världens mest omoderna. Fortfarande är röstköp utbrett. Analfabeternas röster är billigast. De kan köpas för en keps eller en t-shirt. I landsbygdens städer säljer hela familjer sina röster för en korg baslivsmedel, så kallad «cesta básica». Den brukar bestå av fem kilo ris, ett kilo bönor, ett kilo mjöl, ett kilo salt och en liter matolja. Ibland kan korgarna även innehålla 250 gram kaffe och ett kilo socker.

Det enda som landets röstköpande politiker inte löst är hur de ska kontrollera att befolkningen verkligen röstar på dem. Högermilisen, som nu styr en tredjedel av favelorna i Rio, har däremot kommit på en variant. De vill låna ut mobiltelefoner med kamerafunktion så att väljarna ska kunna filma sig själva när de går bakom röstskynket och knappar in numret till milisens utvalda kandidater.

HENRIK JÖNSSON

2008-10-20

Kommentera