26
okt
2008

Rio kan få borgmästare med klingande svenska

RIO DE JANEIRO/SDS

På söndag kan Rio de Janeiro få en borgmästare som pratar svenska.

— Vinner jag vill jag införa hemtjänst i Rio, säger miljöpartisten Fernando Gabeira till Sydsvenskan.

Toppkandidaten Gabeira, som leder opinionsundersökningarna, är en sällsynt figur i brasiliansk politik. Han inledde sin politiska karriär som journalist för att sedan bli marxist och kidnappa USA:s ambassadör i Rio de Janeiro under militärdiktaturen i slutet av sextiotalet. Han flydde till Chile och hamnade som politisk flykting i Stockholm. Gabeira jobbade som nattportier på ett av Frälsningsarméns hotell och diskade i storköket på Södersjukhuset.

— Jag jobbade också inom hemtjänsten. Det gillade jag, skrattar han och uttalar «inom hemtjänsten» på klingande svenska.

Sydsvenskan träffar borgmästarkandidaten i hans enkla lägenhet i den annars väldigt chica stadsdelen Ipanema. Väggarna täcks av litteratur. Ett tiotal titlar är hans egna. Historien om kidnappningen blev en bestseller och oscarsnominerades när den kom ut på film under titeln «Four Days in September». Den bok som rört upp flest känslor är «O Crepúsculo do Macho», Skymning för machon, som kom ut i början av åttiotalet.

— Under exilen hade jag förstått att det inte enbart var klasskampen som var viktigt. Det fanns andra saker som förtryckte. För mig blev könskampen minst lika viktig, säger den liberale politikern som efter sju år i Sverige var med om att grunda Partido Verde, miljöpartiet de gröna, i Brasilien.

Gabeira introducerade tankar om jämställdhet, sexuella rättigheter och ekologisk livsstil. Sommaren efter stickade han ett par rosa badbyxor och lanserade tangamode för män. Konservativa kommunister satte kaffet i halsen.

— Jag tror inte Brasilien var riktigt moget, ler han.

Sedan 1994 har Fernando Gabeira varit miljöpartiets representant i kongressen och hyllats för sin korrekthet. Han är en av få parlamentariker som suttit fjorton år i kongressen utan att bli inblandad i korruptionsskandalerna som varje år skakar den lagstiftande församlingen. Beslutet att ställa upp i borgmästarvalet i Rio de Janeiro tog han efter att ha tröttnat på sina kongresskollegor.

— Det går så sakta där uppe. Ingen är intresserad av att förbättra landet. Jag vill hellre tjäna Rio som jag älskar, säger Gaberia som trots sina 67 år anses vara Brasiliens mest moderna politiker.

Problemet för honom är att besegra den politiska maffia som styrt Rio sedan diktaturen föll 1985. Populistiska politiker har kommit till makten genom misstänkta röstköp och kört turistmetropolen i botten. Att nu Fernando Gabeira lyckats ta sig till den andra och avgörande omgången i borgmästarvalet är överraskande. Hans väljarstöd har traditionellt endast funnits bland den välutbildade medelklassen i stadsdelarna längs stränderna. Men nu har även invånarna i förorterna börjat tro på honom.

— Det gäller att visa att man har seriösa förslag som går att genomföra. Befolkningen har lurats länge nog. Jag ska få ordning på denna vackra stad igen, säger han.

HENRIK JÖNSSON

2008-10-26

FAKTA

Motkandidat i borgmästarvalet är Eduardo Paes, en 38-årig högerpopulist som samlat en koalition av alltifrån evangeliska till kommunistiska partier. Valmyndigheten misstänker hans parti för att ha betalt valarbetare till att locka befolkningen i förorterna att rösta på honom. Enligt den senaste valundersökningen har Gabeira 43 procents stöd. Eduardo Paes har 41 procent.

Kommentera