14
jul
2004

Argentina arresterar general

RIO DE JANEIRO/SDS

Det argentinska rättsväsendet tycks fast beslutet om att göra upp med landets förflutna. Det smutsiga kriget ska renas. I veckan utfärdade högsta domstolen i landet ytterligare tretton arresteringsorder av personer som misstänkts för övergrepp under juntaåren. En av dem är landets före detta inrikesminister, den pensionerade generalen Eduardo Harguindeguy.

– För att få våra barn att prata skar han av deras fingrar. Harguindeguy var en av de råaste torterarna, menar Hebe de Bonifini, ordförande för Mödrarna på Plaza de Mayo i Buenos Aires.

Tidigare har den numera 70-årige generalen skyddats av den juridiska immunitet som den idag korruptionsanklagade före detta presidenten Carlos Menem godkände på 90-talet. Men när landets nya president Néstor Kirchner tillträdde i maj förra året upphävde han den. Argentinas nya president vill en gång för alla göra upp med alla de förbrytelser som gjordes under det så kallade smutsiga kriget mellan 1976 och 1983 och kostade upp emot 30 000 människor livet.

Den beryktade generalen, som fungerade som inrikesminister under den sista epoken av militärdiktaturen på 80-talet, greps i början av veckan i sitt hem i Buenos Aires och väntar nu på åtal tillsammans med sin före detta planeringsministern Ramón Bessone. Samtidigt som de två politikerna greps arresterades också elva militärer, varav två generaler i reservarmén.

– Vi har hundratals vittnesmål att presentera för högsta domstolen. Det finns för många som fortfarande går omkring ostraffade, säger Hebe de Bonifini, som lett kampen för att landets militärer ska straffas.

Totalt sitter nu nästan 50 argentinska militärer fängslade i väntan på att högsta domstolens domare Jorge Urso ska inleda rättegångarna. En av dem är den beryktade marinofficern Alfredo Astiz, kallad “den blonde dödsängeln”. Han har tidigare dömts i sin frånvaro av fransk domstol till livstidsfängelse för mord på två franska nunnor och har även pekats ut som skyldig till mordet på svenskan Dagmar Hagelin.

Arresteringarna av de argentinska militärerna ingår i en latinamerikansk ansträngning att hitta och döma de politiker och militärer som ingick i planen Operation Condor under 70- och 80-talet. Den var en överenskommelse mellan militärregeringarna i Chile, Argentina, Uruguay, Paraguay och Brasilien om att tillsammans eliminera det politiska motståndet och överlämna respektive lands politiska aktivister till sina länders hemliga polis.

En av dem som misstänks varit ledande i Operation Condor är den nu gripne före detta Argentinske inrikesministern Harguindeguy. Han har tidigare, under tiden den juridiska immuniteten fortfarande gällde, pratat öppet om sitt deltagande i operationen i en dokumentär för fransk TV.

– Vi gjorde bara det som var nödvändigt. Det man kan kräva av en militär. Jag tycker att armén borde gå ut och berätta det för det argentinska folket. Det var vi som lyckades förhindra att landet blev marxistiskt, säger han.

I dokumentären erkänner han ändå att militärregeringen gjorde vissa misstag.

– Hade vi inte gjort det hade vi varit gudar. Och vad tråkigt det hade varit med ett land som styrts av gudar, utan synd, utan misstag.

Den franska dokumentären är nu ett av de bevismaterial som högsta domstolen kommer att använda mot militärjuntans medlemmar i landets strävan att tvätta rent det sista som dröjt sig kvar i Argentinas smutsiga buk.

HENRIK JÖNSSON

2004-07-14

Kommentera