1
jun
2011

Att bryta ett tabu

 

"Om vi inte ens lyckas hålla säkerhetsfängelser knarkfria hur ska vi då lyckas med det i det öppna samhället?"

På fredag har dokumentären ”Quebrando o Tabu” (Att bryta ett tabu) världspremiär. Den tar upp en av vår tids med brinnande politiska frågor – hur ska världen agera efter att War on Drugs misslyckats. Dokumentären följer den präktige före detta brasilianske presidenten Fernando Henrique Cardoso, FHC, (1995 – 2002) på hans resa till Holland, Portugal, Schweiz, Colombia och USA för att leta exempel där avkriminalisering av droger lyckats. Det är som om Ingvar Carlsson skulle driva frågan om avkriminalisering i Sverige. FHC får bland annat medhåll av Bill Clinton och Jimmy Carter att världen bör satsa på förebyggande åtgärder i stället för att bekämpa ett krig som inte kan vinnas. I Brasilien jämförs filmen redan med Al Gores miljödokumentär ”En obekväm sanning“, men i Sverige är intresset än så länge svalt. Se trailern här, eller den engelska version här.

 

4 Svar

 1. Enrique

  Hehe, Luciano Huck, killen som kan konsten att ena dagen göra reklam för en människorättsorganisation för att dagen efter sälja sig själv i en kampanj för massförstörelsevapen. Inte ordagrant, men i princip.

 2. Regissören Andrade och Huck är halvbröder. Därav samarbetet.
  För några år sedan blev Huck rånad på sitt armbandsur. Han gick ut i pressen och beklagade sig och hotade att lämna rio… Få tyckte synd om killen som ju annars tjänar ett armbandsur i timmen…

 3. Adam

  I dagarna sammanträder tankesmedjan “Global Commission on Drug Policy” med en mängd tunga namn i New York. Gruppen verkar för ett slut på “The war on drugs”, så det känns som om vindarna har vänt lite.

  Ska kolla upp filmen verkar intressant. Richard Branson (som medverkar på ovannämnda tankesmedja) har en son som tydligen också gjort en dokumentär om droger som hans far hoppas “… will do for the drugs debate what An Inconvenient Truth did for global warming.” Vi får väl hoppas att åtminstonde en av filmerna har nämnd effekt 🙂

 4. Pingback : Som om narkotikapolitiken kunde vara nationell

Kommentera