5
okt
2015

Att köpa vård i Brasilien

 

Här kommer man bara in om man har en privat sjukförsäkring eller kan betala kontant

Här kommer man bara in om man har en privat sjukförsäkring eller kan betala kontant

De senaste åren har tolv procent av alla yrkesverksamma svenskar skaffat sig en privat sjukvårdsförsäkring. Följden av denna utveckling kan bli att det kommer att satsas allt mindre på den allmänna vården till förmån för den privata vården. Titta på Brasilien där skillnaden mellan privat och allmän vård blivit avgrundsdjup på bara tjugo år. För några veckor sedan opererades jag för ett navelbråck på privatsjukhuset Quinta ‘D Or i Rio de Janeiro. Här är min krönika om upplevelsen.

6 Svar

 1. John

  Förstår inte hur du kan se ett samband mellan att folk köper sig en sjukförsäkring och att det är därför som svensk sjukvård bara blir sämre för varje år. Det handlar ju om att sjukvården får allt mindre pengar och därför försämras kvaliteten och då väljer svenskarna trots att dom redan lever i ett land med ett av världens högsta skattetryck även ett privat alternativ. Det är som min kompis sa för 600 kr extra i månaden så kan det betyda skillnaden mellan död och liv för hans dotter. Betalar ni 50000kr om året för eran sjukförsäkring?!?! Det blir nu nästan 2000 reais i månaden! I min frus familj som ändå tillhör den övre medelklassen så betalar dom bara 150-200 reais och dom är ändå ett flertal hypokontriker i familjen och har tillgång till ett flertal bra sjukhus i barra da Tijuca. Vad jag har förstått så kommer det bli betydligt dyrare desto äldre man blir. Förstår inte varför du betalade för klistret eller gav pengar till narkosläkaren. Hotade dom dig?

 2. Nej, det var ingen som hotade mig. Det vara bara så att narkosen ingick inte i försäkringen så det fick jag betala sidan av. Surt. Vår försäkringspremie är ganska hög, men så är också alla i familjen försäkrade med en bra försäkring som ger tillgång till de bästa sjukhusen i Rio.

 3. John

  Konstigt narkosen inte ingick i en sån pass dyr försäkring, Annars brukar man kunna få ett kvitto och skicka in till försäkringsbolaget så får man pengarna tillbaka. Lite lustigt att du skriver att svenskarna ska ha tålamod med att bli behandlade som boskap och vänta i långa köer när dom behöver sjukvård medan du själv har en av dom bästa sjukförsäkringarna som går att köpa och som samtidigt nästan motsvarar en hel månadslön för en vanlig brasiliansk arbetare. Du kan faktiskt få en helt ok sjukvård för en 1/3 av det priset också. Kanske att du får köa och bli behandlat som en vanlig person….men det är säkert ok för dig. Tack för en bra blogg. Alltid intressant att läsa dina artiklar.

 4. Narkosen ingick inte heller när min dotter föddes. Det verkar vara en narkosmaffia som härjar i landet. Borde ju ingå i försäkringen. Typiskt ett bra ämne att gräva i om man jobbat för brasilianska medier.

 5. kurt

  Min erfarenhet av SUS i Sao paulo ar att det funkar ungerfar som i Sverige..Mao det tar tid. Genomsnittstiden for start av behandling av cancer ar i Sverige 174 dagar stralning. Inget att skryta med.

  Spanien daremot har billiga sjukforsakringar som vi var tvunga att ta for vi skulle vistas dar i ett ar. Just da fick jag cancer vantetid 0 dagar. Vantetid for stralning 2 dagar. ETc. I min alder kostar en sjukforsakring i Brasilien ca 1000 reais i manaden. Men SUS har funkat bra, gratis medicin etc. Sedan gar ja ju fore pga aldern hahaha

Kommentera