17
okt
2015

Arga vita män

Det framgångsrika skådespelarparet Taís Araújo och Lázaro Ramos

Det framgångsrika skådespelarparet Taís Araújo och Lázaro Ramos

Det finns inget som upprör mer än när jag skriver att Brasiliens vita befolkning inte längre är i majoritet. Det är som att trycka på en knapp och så fylls inboxen av arga, vita, svenska män. De ifrågasätter var jag har fått statistiken från och försöker på olika sätt bevisa att den vita befolkningen  ännu är i majoritet. Hur de än vänder och vrider på statistiken går det inte att komma från att afrobrasilianarna är i majoritet sedan 2010. Statistiken är från den senaste folkräkningen och används av alla forskare och journalister.

Vad jag inte förstår är varför det är så upprörande att den vita befolkningen krymper. Det gör väl inget. Det är ju ändå de vita som styr samhället. I kongressen är 97 procent av alla parlamentariker vita, inom rättsväsendet ser det likadant ut och inom näringslivet också. Den vita makten är komplett och ohotad. Vad som utlöste ilskan denna gång var en artikel om en brasiliansk tv-serie som brutit den visuella apartheiden i Brasilien. Vad männen framför allt upprördes över var rubriken: Färgade skådisar i ny tv-serie skakar Brasiliens vita minoritet.

1 Svar

  1. Christian

    Hej Henrik, det där med etnicitet är känsligt 🙂 Hur räknar man egentligen, ses Pardo-befolkningen som afrobrasilianare eller som en egen “etnicitet”?

    Hälsningar från ett kallt Stockholm

Kommentera