6
okt
2015

Moçambique sörjer Mankell

Lucrecia Paco fotograferad av Anders Kristensson i Maputo, december 2011

Lucrecia Paco fotograferad av Anders Kristensson i Maputo, december 2011

Den moçambikanska skådespelerskan Lucrecia Paco, som jobbat i nästan 30 år med Henning Mankell på Teatro Avenida i Maputo, är på besök i Stockholm och är mycket tagen av hans bortgång.

– Jag kan inte ta in det. Vi skulle ha träffats idag. Idag! Jag skulle ha tagit tåget till Göteborg. Vi pratade senast i torsdags och han var väldigt optimistisk. Han tyckte att behandlingen gått bra och trodde att han snart skulle kunna börja resa igen. Min tanke var att han skulle komma till Maputo i november när Teatro Avenida firar 30 år, säger Lucrecia Paco och faller i gråt.

Hon har spelat huvudrollen i flera av de pjäser som Henning Mankell satt upp på Teatro Avenida, bland annat Fröken Julie av Strindberg och Hedda av Ibsen.

– Han anpassade alltid sina uppsättningar efter verkligheten i Moçambique. Hedda handlar om en generals dotter och passade bra in här där vi både haft kolonialkrig och inbördeskrig, säger 46-åriga Lucrecia Paco som tillhör den framgångsrika teatergruppen Mutumbela Gogo.

– Henning var som en pappa för mig. För mig kommer han alltid att vara levande, säger hon och sväljer.

Kommer du att stanna till begravningen?

– Det vill jag. Jag måste få krama om Eva (Mankells fru), säger hon.

Henning Mankell blev konstnärlig ledare för Teatro Avenida 1986 efter att ha bott med sin fru i Zambia där hon var biståndsarbetare. När de skiljdes flyttade Mankell till Maputo där han levde under många år och började skriva kriminalromaner. Mankell bodde under långa perioder i landet och lät bygga ett hus åt sig i utkanten av Maputo. Han är en respekterad kulturpersonlighet i Moçambique och är en mycket god vän med Mia Couto, som är en av Afrikas främsta författare. I en kommentar till mig, som var tänkt att gå i DN, men som kom in för sent, skriver Mia Couto om Mankells bortgång.

»Henning var, eller är (det smärtar att skriva om honom i imperfekt) en mycket god vän. Vi byggde en vänskap under lång tid genom att arbeta inom teatern. Henning var avgörande i skapandet av en teater i Moçambique och gjorde sig själv, utan någon som helst arrogans, till en del av den resan. Utan att vara några riktiga dramaturger så experimenterade vi med våra texter, både muntliga och skrivna, och testade olika versioner som sökte kontakt med ett samhälle som var i förändring. Jag tror att Henning såg teatern och kulturlivet i Moçambique som ett utmärkt tillfälle att reflektera över sig själv och sitt skrivande. Moçambique har förlorat en stor vän, en man som skapade en närvaro som råder bortom all tid«, Mia Couto.

Även om Mankell mest skrev om Ystad när han bodde i Maputo så författade han två romaner som utspelades i Moçambique – gatubarnsberättelsen Comédia infantil som nominerades till Augustpriset 1996, samt Minnet av en smutsig ängel som är en sann historia om en svenska som i början av 1900-talet ärvde en bordell i Maputo och blev stadens mest framgångsrika bordellmamma.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2 Svar

Kommentera