27
okt
2015

Stort bakslag för peronisterna

Mauricio Macri och Maria Eugenia Vidal kan bli Argentinas två viktigaste politiker

Mauricio Macri och Maria Eugenia Vidal kan bli Argentinas två viktigaste politiker

BUENOS AIRES/DN

Högern överraskande i Argentina och tvingar presidentvalet till en andra valomgång. Det kommer att göra det betydligt svårare för peronismens kandidat Daniel Scioli.

Peronismen har råkat ut för sitt värsta bakslag på över 15 år. Inför valet var det många som trodde att peronistpartiets huvudkandidat, den före detta racerbåtsförare Daniel Scioli, skulle vinna i första omgången med tio procent marginal till högerns kandidat Mauricio Macri. Istället fick Scioli bara 36 procent av rösterna, endast två procent mer än Macri som varit Buenos Aires borgmästare i åtta år.

– Man tror knappt det är sant. Nu har vi en riktig chans att förändra detta land, säger Marcela Gutierrez.

Hon går nedför trapporna till tunnelbanan i stadsdelen Almagro i Buenos Aires och ler.

– Idag känns det riktigt kul att åka till jobb, säger hon.

På perrongen möter hon en missnöjd anhängare till peronistpartiet.

– Det känns surt, men vi kommer igen. Om en månad vinner vi, säger Alan Fernández.

Vad som också överraskar är att peronisterna förlorade makten i Buenos Aires-provinsen med 16 miljoner invånare. Regeringspartiet trodde att deras kandidat lätt skulle ta hem segern där, istället blir det maktskifte och högerpartiets María Eugenia Vidal tar över landets viktigaste provins. Hon har varit vice borgmästare under Mauricio Macri och tillhör högerkoalitionen Cambiemos (Vi förändrar) som vill sätta stopp på kirchnerismens 12-åriga styre av Argentina.

– Vad som hänt idag förändrar politiken i vårt land, sa den marknadsliberala Mauricio Macri efter valvakan.

För peronisternas kandidat Daniel Scioli gäller det att försöka locka till sig rösterna från presidentvalets tredje kandidat, Sergio Massa. Han fick 21 procent av rösterna, men har inte mycket övers till regeringspartiets kandidat. Massa hoppade av regeringen för två år sedan och kommer inte att hjälpa kirchnerismens arvtagare till makten om han inte själv får något ut av det. Vad som nu väntar är en spännande valkampanj fram till den 22 november då ett presidentval i Argentina för första gången kommer att avgöras med en andra valomgång.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera