7
dec
2012

Att prata »Broken Swedish«

 

Pratar du amerikansk engelska i Sverige får du den bästa servicen

I förra veckan skrev jag en krönika om min brasilianska väninnas erfarenheter när hon slutade prata engelska i Sverige och gick över till svenska. Med tanke på alla kommentarer och att över tusen personer delat krönikan på Facebook så är hon inte den ende som drabbats av svenskars märkliga förhållande till engelskan. Varför tycker svenskar att engelska är så fint? Är det så enkelt att det har med dåligt självförtroende att göra? Svenskar känner att de befinner sig i västvärldens periferi och vill använda uttryck som kommer från den delen av världen de egentligen vill tillhöra? Läs krönikan här och kolla gärna in kommentarerna också.

4 Svar

  1. Ann

    Bra krönika, speglar helt och hållet min colombianske mans erfarenheter här i Stockholm (han pratar också mkt bra engelska). Men det handlar inte främst om engelska språket i sig eller ens om att svenskar gärna vill använda sin (ofta dåliga) engelska, utan vad den sk “brutna svenskan” anses konnotera: att du är invandrare från fel land (dvs inte ett västvärldsland), står längst ner på samhällsstegen, inga pengar, ingen man måste bry sig om osv. Den brutna svenskan måste också läggas samman med ett icke-vitt utseende för att man ska förstå reaktionerna, t ex så får inte “västvärldsmänniskor” med bruten svenska samma föraktfulla reaktioner (även om de också kan drabbas av viss nedlåtande ton).

    För min mans del är detta helt för jävligt och gör att han nästan aldrig väljer att försöka prata svenska, för han känner sig så degraderad, till skillnad från den upphöjelse till “spännande utlänning som pratar bra engelska alltså är han inte fattig flykting typ” som inträffar med engelskan. Dvs allt det du sätter fingret på så bra i krönikan.

  2. Tack Ann,

    jag har fått flera liknade reaktioner som dina och fattar nu hur stort, utbrett och accepterat detta är. Jag hittar inget annat ord för detta än rasism. Så här skrev en kompis till mig nyligen:

    »Amerikaner och britter står högst i den globala sociala hierarkin, medan brytningar som förknippas med länder längre ner i den internationella hierarkin är behäftade med lägre värde. I synnerhet länder där befolkningen har mörkare hår och hudfärg. Ja, denna sociala ordning kan kallas rasism.

Kommentera