1
dec
2012

Brasilien höjer medellivslängden i Afrika

 

Den silvriga stadsjeepen har sydafrikanska nummerplåtar

Det brasilianska intåget i Afrika må vara drivit av råvaruhunger, jordbruksmark och internationellt inflytande, men en sak har Brasilien gjort som ingen annan stormakt åstadkommit under de senaste trettio åren. Brasilien har byggt Afrikas första medicinfabrik som producerar bromsmediciner mot hiv. Att de amerikanska och europeiska läkemedelsbolagen inte velat göra detta och att Brasilien, som utvecklingsland, gör det, förtjänar respekt. Tack vare den här fabriken kommer medellivslängden att höjas i hela Afrika. Här kommer ett reportage som jag och Anders Kristensson gjorde i Maputo, Moçambique. Läs här.

3 Svar

  1. Christian

    Hej, intressant och upplyftande reportage. Otroligt att ett land som Brasilien (har trots allt många egna fattiga människor) kan satsa så mycket pengar i bistånd, imponerande måste jag säga. Man får hoppas att det inte blir som Bai Bang i Vietnam där delar av utrustningen försvann till att börja med. 🙂

  2. Henrik

    Det bästa med att ha Brasilien som biståndsgivare är att myndigheterna inte är lika naiva som de nordiska länderna, där den största delen av biståndet gått förlorat i byråkrati och korruption. Brasilien, som lever med korruptionen i vardagen, vet hur det fungerar i utvecklingsländer och kan säkra upp på ett annat sätt. Alla maskinerna är framme och monterade. Nu är det upp till det moçambikiska hälsodepartementet att se till att det inte produceras mediciner som läcker ut på den svarta marknaden. Funkar detta så är det en stor seger för utvecklingsvärlden och en skamsen förlust för den västerländska läkemedelsindustrin.

Kommentera