25
nov
2012

»São Paulo är värre än Gaza«

PCC bildades av fångarna på Carandirufängelset efter massakern 1992

RIO DE JANEIRO/HD

Den organiserade brottsligheten i Brasiliens största stad har startat krig mot polisen. Sedan i början av oktober har 298 personer, varav 94 poliser, mördats i São Paulo. Poliserna har avrättats i tjänst eller på sin fritid och lämnats på bakgator i världens tredje största metropol.

Länge var Rio Brasiliens Chicago. Knarkkrigen i favelorna, de korrupta politikerna och det urbana kaoset var på nyheterna varje dag. Gatubarn mördades av dödspatruller, favelorna växte och staden hade ingen ekonomisk tillväxt på trettio år. Först när man hittade olja utanför kusten 2007 började Rio gå med plus igen. Sedan kom beslutet att VM i fotboll 2014 och sommar OS- 2016 skulle hållas i den sexiga staden. Politikerna skärpte till sig, favelorna avväpnades och mordstatistiken sjönk till hälften.

Nu är det istället det tidigare så trygga São Paulo som är på nyheterna varje kväll. Bakom våldet står PCC, en kriminell organisation som bildades i början av nittiotalet för att försvara fångarnas rättigheter. I dag lever PCC på förbudspolitiken och säljer marijuana och kokain till stadens 22 miljoner invånare. För sex år sedan var PCC så mäktigt att de under fyra dygn kunde lamslå Sydamerikas största stad genom att sätta fyr på bussar, tunnelbana och polisstationer. För att få ett slut på våldet var guvernören tvungen att förhandla med brottssyndikatet.

Nu har våldet blossat upp igen och denna gång bemöter guvernören våldet med att förneka det. Han vägrar ta emot den nationella insatsstyrkan och förminskar våldet genom att säga att São Paulo är så stort att om hundra personer mördas så är det inte så mycket. Det fick presidentkansliets samordningsminister att gå i taket.

– Vi fasar över alla döda i Gaza, men egentligen så dör det ju fler här. Tittar du på statistiken över hela storstadsregionen så mördas fler i São Paulo per dag än under en attack i Gaza, sa Gilberto Carvalho till dagstidningen O Globo.

São Paulos guvernör, som tillhör oppositionen, svarar på kritiken med att regeringen är ute efter att svärta ned hans styre. Det vill säga, istället för att erkänna och bekämpa våldet så kliver politikerna ned i skyttegravarna och beskyller varandra. Så var det i Rio också, ända fram till den internationella olympiska kommittén sa ja till Rios ansökan om att få arrangera Sydamerikas första sommar-OS. Först då uppstod det konsensus som behövdes för att få ordning på staden. Vad som sedan hänt är historiskt. De tidigare så våldstyngda favelorna har fått linbanor som blivit turistattraktioner likt Sockertoppen.

Men det finns en chans att São Paulo kan upprepa Rios framgång. I måndags lämnade guvernören in ansökan om att göra São Paulo till värd för världsutställningen Expo 2020. Om São Paulo vinner den äran kommer staden att få den internationella uppmärksamhet den förtjänar, samtidigt som politikerna får den morot som de behöver för att göra São Paulo till den fantastiska metropol som den egentligen är.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

7 Svar

 1. Men är det inte en lite väl drastisk slutsats, att “det tidigare så trygga São Paulo” återigen drabbats av våldet? Mordfrekvensen i SP kommun var 2011 17 procent av vad den var 1999. I delstaten hade den sjunkit till 28 procen jfrt med 1999.

  Men det innebar ändå att det förra året var nästan hundra mord i snitt i månaden i kommunen, och mer än 4000 i delstaten. Alldeles oavsett hur de räknar så är 298 mord på två månader inte särskilt dramatiskt. Än så länge är det alltså ett mycket litet hack på en kurva som gått nedåt varje år sedan 1999.

  Det allvarliga är väl att det är just poliser som drabbats.

  Har dock inte följt rapporteringen så noga i detta, så säg gärna till om jag är helt borta.

  Sao Paulos mordstats finns här:
  http://www.ssp.sp.gov.br/estatistica/dados.aspx?id=565

  Hoj

  Erik

 2. Visst, det är drastiskt att skriva “i det tidigare så trygga SP”, men om du jämför med andra brasilianska miljonstäder så har SP varit det trygga undantaget i flera år. Jag tror mordstatistiken varit nere på 9 per 100 000 invånare, vilket FN anser vara en acceptabel nivå och är i nivå med europeiska metropoler. I Rio har statistiken varit minst det tre dubbla. I Alagoas har den varit sju gånger högre. Så i brasiliansk mening kan man skriva att att SP varit tryggt och fint, men för en svensk läsare kan det bli fel. För dem innebär kanske ordet “tryggt” att ingen mördas, vilket ju är en utopi i delstat med 42 miljoner invånare.

 3. Självklart. Det ska vara begripligt. Men frågan är vad det nu uppmärksammade våldet kommer att innebära för den övergripande utvecklingen. Viktig fråga, onekligen.

 4. Guten Abend!Ich bin Studentin und hab jetzt drei Jahre lang in einer WG gewohnt.Mein Vermieter hat bei meinem Auszug eine Betriebskostenabrechnung erstellt, was natürlich schon sinnvoll ist. Allerdings hat er mir Kosten von 175 Euro für die Erstellung der Abrechnung berechnet.Muss ich das denn wirklich zahlen?

 5. I hope that everything goes according to plan. I think it is very important to get the birth plan down as well. Since I am having a c-section I will be looking forward to hearing your birth story so that I can live vicariously through you. I am on meds now to stop my contractions, they are certainly no fun but seem to be tolerable… at first anyway. You look stunning by the way, pregnancy suits you so well. You are one of those hot mamas!!

Kommentera