5
mar
2014

Bilden som delar Brasilien

Så här går det när folk tar lagen i egna händer

RIO DE JANEIRO/HD

Flamengoparken breder ut sig längs Guanabarabukten och är en av Rios vackraste parker. Den har en imponerande samling tropiska träd från Afrika, Asien och Latinamerika och anlades på 1960-talet när bilen invaderade Rio. Resterna från ett berg, som sprängdes bort i centrum, fyllde ut 1,2 miljoner kvadratmeter i bukten och ovanpå planterades Rios egen Central Park.

Parken ligger endast två kvarter från där jag bor och det är här jag tar mina joggingturer om morgnarna. När det är högsommar, som det är nu, går jag upp 06:30 för att undvika solen. Redan en timme senare är det för varmt för att springa. Trots att klockan inte är mycket delar jag min morgontur med hundratals andra joggare. När jag kommit halvvägs bjuds jag alltid på en fantastisk utsikt. Sockertoppen reser sig framför mig och bredvid öppnar sig Atlanten där de vita kryssningsfartyg tutar när de går in i bukten.

Det är en magisk runda, men den senaste tiden har något hänt. Hemlösa tonåringar har börjat sova över i parken. De sover i skuggan av träden och försörjer sig på att tigga eller råna joggare, cyklister och pensionärer som går längs den fem kilometer långa slingan. Om du inte lämnar ifrån dig dina prylar kan det bli våldsamt. En man på cykel blev knivskuren i ansiktet när han vägrade att ge ifrån sig något. Själv löper jag aldrig med min mobil på armen längre på armen.

Polisen har endast en patrullbil på plats och ofta hänger poliserna vid strandkioskerna och pratar fotboll med ägarna. Deras frånvaro har lett till att ett medborgargarde bildats som själva tagit på sig ansvaret för att hålla ordning i parken. För två veckor sedan gick det överstyr. Medborgargardet fick tag på en av de hemlösa tonåringarna och misshandlade honom. De klädde av honom naken och släpade med honom till en lyktstolpe i parken. Där tryckte de ett bygellås över hans hals och låste fast honom. Eftersom killen var svart såg det ut som om slavtiden var tillbaka.

Först när konstnärinnan Yvonne Bezerra de Mello, som bor i närheten av parken, såg vad som hänt ringde hon brandkåren som knipsade av bygellåset runt hans hals. Vad som sedan hände är en mörk historia i OS-staden Rio de Janeiro.

Konstnärinnan blev mejlbombad och utskälld av tusentals personer som försvarade medborgargardet. Det rådde lynchstämning i tidningarnas spalter och konstnärinnan var tvungen att lämna Rio för några dagar. Även nyktra personer jag känner försvarade medborgargardets aktion och menade att den var en konsekvens av den dåligt betalda poliskåren som sällan är där den behövs.

Numera håller jag inte bara uppsikt efter de hemlösa tonåringarna när jag springer om morgnarna. Även medborgargardet har gjort mig rädd.

Kommunen har lovat att samla in de hemlösa tonåringarna, men den senaste nyheten är att killen som blev misshandlad och fastlåst vid lyktstolpen har rymt från ungdomsanstalten och börjat råna turister längs stranden i Copacabana istället.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

3 Svar

  1. Christian

    Oavsett vilken hudfärg man har så är det alltid för jävligt att man kan utsätta barn för något sådant som detta. Blir först chockad men sedan resignerad och inser att, ja , det är så här Brasilien är.

  2. Jonas

    Verkligen tragiskt. när jag bodde i botafogo brukade jag springa längst bukten till praia do flamengo. då fanns det ett gäng uteliggare som brukade fiska och samla ihop musslor, dom bodde längst gräsmattan bredvid promenadstråket. Dom ställde aldrig till några problem. Några gatubarn såg jag nästan aldrig där. men tiderna förändras.

Kommentera