7
jan
2010

Billigare drift gör att Brasilien föredrar Gripen

RIO DE JANEIRO/SDS

Den franske försvarsministern bemöter uppgifterna om att det brasilianska flygvapnet hellre köper Jas 39 Gripen än det franska stridsplanet Rafale.

— Brasiliens beslut kommer att tas på politiska grunder, säger ministern Hervé Morin till fransk media.

Försvarsministern menar att det kvittar att Jas 39 Gripen kommer på första plats, och det franska planet sist, i den tekniska utvärdering som det brasilianska flygvapnet gjort. Den som beslutar om köpet av de 36 nya stridsflygplanen är president Lula da Silva och han deklarerade redan i september att Brasilien vill köpa de franska planen. Som tack för köpet lovar då Frankrike att backa Brasiliens ambition att få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd.

Den franske försvarsministern bemöter också kritiken från flygvapnet om att det franska planet inte skulle var lika smidigt som Jas 39 Gripen.

— Det går inte att jämföra med det ojämförbara. Vårt Rafale är en Ferrari. Gripen är en Volvo, säger Hervé Morin till fransk radio.

Enligt den tekniska utvärderingen på 30 000 sidor som flygvapnet gjort är en av Jas 39 Gripens fördelar att planet är billigare att flyga och har lägre underhållskostnader än sina konkurrenter.

— Ett Jasplan kostar 4 000 dollar i timmen att flyga. Rafale kostar 14 000 dollar i timmen. Det är liksom inte lönt att köpa en Ferrari om man inte har råd att köra och underhålla den. Då är det lätt hänt att flygplanet blir vad vi kallar för en Hangar Queen. Planen blir stillastående på marken, säger Bengt Janér, kampanjchef för Jas 39 Gripen i Brasilien.

Han hoppas att Lula och den brasilianske försvarsministern Nelson Jobim nu kommer att lyssna på flygvapnets åsikter.

— Vi har flygvapnet och den brasilianska flygindustrin bakom oss. Även politiskt börjar det svänga. Väljer Brasilien våra plan kommer vi att vara med att utveckla deras flygplansindustri på ett sätt som inte konkurrenterna kan, säger Bengt Janér till Sydsvenskan.

Brasiliens köp av nya stridsflygplan är den största affären i modern tid för världens tillverkare av stridsflygplan och värderas till 40 miljarder kronor.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2010-01-07

FAKTA

Jas 39 Gripen är baserad på ny teknik som kommer att vara klar 2012. Kostnad: 70 miljoner dollar per plan.

Amerikanska F/A 18 Hornet hamnar på andra plats i den tekniska utredning som flygvapnet gjort. Planen beräknas kosta 100 miljoner dollar och baseras på teknik från 1996.

Franska Rafale byggs av Dassault och baseras på teknik från 2002. Varje plan kommer att kosta ungefär 140 miljoner dollar.

Kommentera