4
jan
2010

Avverkning kan ha förvärrat jordskred

RIO DE JANEIRO/SDS

Lyxhotellet som begravdes i jordskredet under nyårsnatten på turistön Ilha Grande kan själv ha varit orsaken till katastrofen. Enligt lokalbefolkningen har hotellet huggit ned träd på sluttningen för att placera tio cisterners med vardera tiotusen liter färskvatten.

— Problemet är regnet och att man har byggt på sluttningarna. Det går inte att leka med naturen på detta sätt, säger Sérgio Cabral, guvernör i delstaten Rio de Janeiro.

Han kritiserar den mentalitet som gjort att den bergiga ön, som täcks av regnskog, har blivit föremål för okontrollerad turismexploatering. Träden, vars rötter binder jordmassan, har huggits ned på ett flertal ställen.

— När vi dubblade naturreservatets område kritiserades vi av eliten. Deras idé är att «här ska vi bygga ett hus», men de tänker inte att då kan de förlora både huset och livet, säger guvernören till dagstidningen O Globo.

Turistön Ilha Grande ligger en timmes båtresa från turistorten Angra dos Reis på fastlandet i delstaten Rio de Janeiro. Ön är Brasiliens mest populära destination för backpackers, internationella ryggsäcksresenärer, men är även omtyckt av välbeställda inhemska turister som letar efter en svåråtkomlig vik med ett hotell och en orörd strand. En av dessa vikar är Enseada do Bananal där lyxhotellet Sankay byggdes 1994. Enda sättet att nå viken är med hotellets egen båt, Sankay 1, från fastlandet.

— Allt var perfekt fram till 03.40. Vi lämnade poolen för att sova. Jag låg redan i sängen när jag hörde ett fruktansvärt oväsen från taket. Jag reste mig snabbt upp och såg att lera och stenar rullat över hotellet, berättar Cristiano Dayrell, 18, som firade nyåret tillsammans med hotellägarnas dotter.

Hon hade bjudit in sina kursare från arkitekthögskolan i Belo Horizonte för att gratis festa på hennes föräldrars hotell.

— Först drog jag ut Gustavo, sedan Luciana, och sist Natacha. De andra slets iväg av lermassorna, berättar Cristiano Dayrell.

När räddningsmanskapet nådde platsen med båt räddades ett sextiotal personer som simmat ut i viken för att komma undan lermassorna. 28 hotellgäster och boende i viken hittades begravda under massorna. Ett av offren är ägarnas dotter, 18-åriga Yumi Faraci. Även på fastlandet skedde flera jordskred till följd av det ihållande regnet över skärgården Angra dos Reis under nyår. Det värsta jordskredet drabbade favelan Morro da Carioca där 13 personer begravdes i lermassorna. Det finns farhågor om att antalet dödsoffer i regionen kommer att stiga. I ett av husen som begravdes, intill lyxhotellet Sankay, befann sig enligt uppgift ett stort sällskap.

— Jag har en idé om hur många det rör sig om, men jag föredrar att inte säga något eftersom antalet befaras högt, säger guvernören i Rio de Janeiro.

Av rädsla för nya regn uppmanar civilförsvaret nu turisterna att lämna ön.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2010-01-04

FAKTA

Jordskreden längs kusten har gjort att riksvägen mellan Rio de Janeiro och Santos, Sydamerikas största hamnstad, stängts. Borgmästaren i turistorten Angra dos Reis har även begärt att kärnkraftverken Angra I och II, som ligger längs kusten, stängs eftersom en eventuell evakueringsplan inte går att genomföra på grund av att huvudvägen inte längre är farbar. De båda kärnkraftverken är Brasiliens enda kärnkraftsreaktorer.

Ilha Grande

Yta: 193 kvadratkilometer

Högsta berg: Pico da Pedra D’Água, 1 039 meter över havet

Historia: fram till 1993 huserade ön delstatens största fängelse och det var förbjudit att bosätta sig på Ilha Grande. I dag finns det uppskattningsvis 115 hotell, med sammanlagt 6 000 bäddar, på den före detta fängelseön.

Lyxhotellet: ett nyårspaket, med fyra nätter och buffé på Pousada Sankay, kostade 20 000 kronor per dubbelrum.

www.pousadasankay.com.br

Kommentera