23
apr
2005

Brasilianare klämde åt ärkefienden

RIO DE JANEIRO/SDS

Den argentinske backen fattade ingenting. Direkt efter att den viktiga bortamatchen i den sydamerikanska mästerskapsligan var avslutad sprang en brasiliansk poliskommissarie fram till honom och läste upp en arresteringsorder.

– Sluta. Vad är jag anklagad för? Jag har inte gjort något. Vi förlorade ju, försökte backen i det argentinska laget Quilmes.

Den nitiske kommissarien i svart kostym och slips svarade kort.

– Rasism.

Och satte honom i handfängsel.

Rivaliteten mellan Brasilien och Argentina är välkänd. De båda länderna bråkar jämt och ständigt om vem som är Sydamerikas supermakt. I ett desperat försök att komma förbi allt groll införde den brasilianske presidenten Lula en speciell vänskapsdag för två år sedan. Varje år ska länderna uppmärksamma en person som utmärkt sig för att överskrida rivaliteten mellan grannländerna.

Det höll inte länge. När den argentinske fotbollspelaren Desábato häktades för att i förra månaden skrikit ”din lille skitneger” till São Paulo FC:s fräcke anfallare Grafite bröt bråket ut på nytt. Den argentinske inrikesministern Aníbal Fernández, en hängiven Quilmes-supporter, menade att uttrycket är något man får räkna med i dagens fotboll.

– Den här häktningen som försöker vara någon slags politik mot diskriminering ser vi enbart som ett utslag av vanvett, sa inrikesministern.

Även ordföranden för Argentinas fotbollsförbund försökte tona ned händelsen.

– Jag har en känsla av att det här var lite väl överdrivet. Han behöver inte be om ursäkt till någon för han har inte gjort något, sa Julio Grondona.

För Brasilien var däremot måttet rågat. Varje gång det brasilianska landslaget spelar i Argentina får de färgade spelarna höra olika apgrymtande så fort de får bollen. ”Macacitos de Brasil”, ”Små aporna från Brasilien” brukar det skrikas. Samma behandling som de brasilianska spelarna i de engelska, tyska och spanska ligorna brukar råka ut för.

I gengäld häcklar brasiliansk press de stackars argentinarna för att de inte har gjort upp med sitt förflutna. ”De springer fortfarande omkring och tror att de är européer. Det är därför Buenos Aires är den stad i världen som har flest psykoterapeuter per capita. Någon måste de ha att tala ut med”, brukar det låta.

Nu lär det vrålas högre i fortsättningen.

Den pratglade argentinske backen från Quilmes fick sitta två dagar i ett av Brasiliens mest berömda häkten. Ingen stol, ingen madrass, bara ett enda stort golv att dela tillsammans med extremt fotbollsintresserade brassar. Varav en hel del med afrikanska rötter. Quilmes klubbledning hostade snabbt upp 27 000 kronor i borgen för att undvika få sin spelare lynchad.

Nu väntar rättegång.

– Det här blir ett exempel för resten av världen, säger São Paulos klubbpresident Marcelo Portugal Gouvea.

Till sitt försvar har den argentinske backen hävdat att han sa det han sa enbart därför att Grafite dagen innan uttalat i en tidning att han skulle bjuda hela Quilmesförsvaret på banan när han gjort sitt första mål. Men det kvittar. Den brasilianska rättvisan jagar honom ändå och hotar med fängelse i uppemot tre år.

Brasilien jublar. Den egna strukturella rasismen som gett den brasilianske spelaren sitt smeknamn “grafite”, “blyerststift” är det däremot ingen som ifrågasätter. Den är svårare att sätta handboja på.

HENRIK JÖNSSON

2005-04-23

Kommentera