15
jan
2010

Brasiliansk tragedi i Haiti

Hon var en av Brasiliens mest omtyckta och inflytelserika kvinnor. 2006 nominerades hon till Nobels fredspris. Nu är barnläkaren Zilda Arns död. Hon var i Port-au-Prince för att hålla en föreläsnings inför Karibiens biskopsråd. När skalvet slog till utanför Haitis huvudstad blev hon en av de 50 000 som omkom.

— Hon hade precis avslutat sin föreläsning i kyrkan när skalvet kom. När hon tog ett steg till höger träffades hon av fallande byggnadsdelar, säger hennes systerson Flávio José Arns, som är senator för mittenpartiet PSDB i delstaten Paraná.

Hennes kropp har nu anlänt till Brasilien och landet är i chocktillstånd. Det var Zilda Arns som startade organisationen Pastoral da Criança och kämpade för att även fattiga barn skulle få tillgång till sjukvård. Hon tog också tag i dolda frågor som undernäring och våld i hemmet. Trots att hon ingick i det brasilianska biskopsrådet var hon en modern kvinna som ville att fattiga familjer undervisades i familjeplanering. Förutom Zilda Arns dog 18 brasilianska FN-soldater i skalvet. Brasilien leder sedan 2004 FN-operationen på Haiti och har fått mycket beröm för sin insats. Zilda Arns Neumann kommer att begravs i sin hemstad Curitiba i södra Brasilien och president Lula har redan bekräftat sin medverkan.

Kommentera