30
apr
2015

Brasilien är arga på Indonesien

En 42-årig brasilianare avrättades efter att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i en surfingbräda

En 42-årig brasilianare avrättades efter att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i en surfingbräda

RIO DE JANEIRO/DN

Brasilien kritiserar Indonesien efter ännu en brasiliansk medborgare avrättats för drogsmuggling. Brasiliens regering menar att den dödsdömde var psykisk sjuk och inte begrep att han skulle avrättas.

Vid två oberoende läkarundersökningar har han klassats som schizofren, men den indonesiska lagstiftningen gör inte undantag för psykisk sjukdom. In i det sista försökte fängelseprästen att få brasilianaren att förstå att han skulle avrättas.

– Först när de kedjade honom sa han »Å nej, fader. Ska jag avrättas nu?«, berättar fängelseprästen Charlie Burrows till ABC News Australia.

Den 42-årige brasilianaren, som försökt smuggla in sex kilo kokain till Indonesien gömt i en surfbräda, avrättades tillsammans med sex andra utlänningar i onsdags. Fångarna valde att sjunga psalmen Amazing Grace när de ställdes upp inför de tolv soldaterna och avböjde erbjudandet om att få använda ögonbindel. Brasilianaren var den ende av de sju som inte sjöng utan föredrog att be en stilla bön.

Det var den andre brasilianaren på bara några månader som Indonesien avrättat. Förra gången reagerade Brasiliens president Dilma Rousseff väldigt kraftigt och kallade hem sin ambassadör. Hon sa att avrättningen skulle få »allvarliga konsekvenser för ländernas relationer« och vägrade att godkänna Indonesiens ambassadörs ackrediteringsbrev i Brasilien. Indonesiens regering blev vansinnig över behandlingen och blev inte lugnare när Dilma Rousseff förklarade sitt handlande.

– Vad vi gjorde var bara att försena mottagandet av ackrediteringsbrevet lite. Ingenting mer än det, sa hon.

Indonesien är världens fjärde största land och kräver mer respekt av Brasilien som är världens femte största land.

Efter onsdagens avrättning, då även två australienska medborgare arkebuserades, har Australien kallat hem sin ambassadör. Relationen mellan grannländerna har försämrats och antalet australienska turister till surfarparadiset Bali i Indonesien väntas minska. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fördömt Indonesiens avrättningar och menar att »dödsstraffet inte hör hemma i 2000-talet«.

Den enda som klarade sig undan veckans avrättningar var den 30-åriga filippinskan Mary Jane Veloso. En timme innan hon skulle arkebuseras sköts den upp eftersom den kvinna som misstänkts ha lurat henne till att smuggla 2,7 kilo heroin, insytt i kläderna, till Indonesien anmälde sig frivilligt vid en polisstation i Filippinerna. Myndigheterna vill nu att Mary Jane Veloso vittnar mot det brottssyndikatet som lurar unga tjejer att resa till Indonesien med droger.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Sedan Indonesiens president Joko Widodo tillträdde förra året har han förklarat »krig mot knarket« och menar att droger varje dag tar död på 33 indonesier.

1 Svar

 1. Urmas Lepp

  Hej Henrik.

  Intressant läsning. Men du skulle nog förklara det där med 5:e största land.
  Till ytan är Brasilien världens 5:e största land och Indonesien kommer på 15:e plats.
  När det däremot gäller folkmängden så kommer Indonesien, mycket riktigt på 4:e plats och
  Brasilien på 5:e plats.

Kommentera