14
jan
2005

Brasilien fruktar ökad sexturism

RIO DE JANEIRO/SDS

Brasilien mobiliserar nu mot den ökande sexturismen till följd av jordbävningskatastrofen i Thailand. I går natt höll turistmyndigheten i Brasilien ett första möte och la fram ett lagförslag om hur landet ska bemöta problemet.

– För att vi ska lyckas bekämpa dessa brotten måste vi ha en annan typ av straffkod. Inte bara den som utför handlingen ska staffas. Även de som hjälper till, säger Sidney Alves Costa, koordinator för det nationella handlingsprogrammet på turistmyndigheten.

Förutom lagändringen kommer den brasilianska turistmyndigheten att presentera en kampanj som redan i början av nästa vecka ska nå alla turistbyråer i landet. Vad myndigheten befarar är att många av de sexturister som annars åker till Thailand nu kommer att komma till Brasilien i större utsträckning. Olycksvågorna från Indiska Oceanen sköljer över hela världen.

– Vi är medvetna om problemet och kommer göra allt vi kan för att mota dem i dörren. Vi tolererar inte sådana här attityder, berättar Sidney Costa, för Sydsvenskan.

För att råda bot på problemet inkluderar turistmyndigheten både de statliga institutionerna och det privata näringslivet i årets kampanj. Det är första gången som Brasilien mobiliserar sådana krafter mot turisters sexuella utnyttjande av barn och mindreåriga i landet. I kampanjen ingår även att få kontakt med servitörer på restauranger, taxichaufförer och hotell för att upplysa om brotten som begås.

– Vi måste få alla involverade i turismen att inse att de har något att tjäna på i att vara med i denna kampanjen. Sexturism smutskastar våra resmål. Vi ska i stället höja statusen och locka till oss vanliga familjer. Det är bättre turism, tycker koordinatorn på turistmyndigheten.

En av de första åtgärderna är en distribution av ett klistermärke som restauranger och nattklubbar ska sätta upp i entrén för att visa att här släpps inte turister in med minderåriga tjejer i sällskap. Kampanjen kommer att inledas i metropolen Rio de Janeiro i god tid innan karnevalen brakar loss den 4:e februari men ska även spridas till andra kuststäder i Brasilien.

Fortaleza i norra Brasilien är en av orterna där sexturismen utvecklats i en rasande takt den senaste tiden. Den fattiga miljonstaden som ligger i den nordöstliga, torra regionen av landet har blivit det mest populära resemålet i Brasilien för de västerländska sexturisterna. I och med katastrofen i Thailand finns det nu stor risk att sexturismen breder ut sig än mer.

– Vi ska möta dem redan på flygplatsen och informera om vilka staff som kan följa om de utnyttjar barn och minderåriga sexuellt, hälsar  Sidney Costa.

Nyligen avslöjade turistmyndigheten att en tysk turist bosatt i Brasilien upprättat en resebyrå på internet och sålt paketresor till Fortaleza för 2 500 euro. I resan ingick flygresa från Europa, transfer till hotell, hotellrum i två veckor och sällskap av en årtonårig tjej. Önskade sexturisten yngre tjejer steg priset. Den tyske turisten ska nu åtalas i Brasilien misstänkt för sexuella övergrepp av minderåriga.

I delstaten Ceará där Fortaleza ligger inbringar turismen varje år 1,3 miljarder kronor. Det utgör 11,2 procent av delstatens BNP.

HENRIK JÖNSSON

2005-01-14

Kommentera