23
jan
2005

Marknaden dansar in på Riokarnevalen

RIO DE JANEIRO/SDS

För första gången i Riokarnevalens historia har utländska intressen lyckats ta sig in i den färgsprakande festligheten som drar igång om två veckor. Det multinationella barnmatsbolaget Nestlé har förmått en väletablerad sambaskola att ingå ett omfattande sponsoravtal.

Med snillrika formuleringar har Acadêmicos do Grande Rio vävt in företagets olika varumärken i sambatexterna. När karnevalsvagnarna rullar ut på paradgatan Marquês de Sapucaí ska det sjungas om den kondenserade mjölken ”Leite Moça” med sin ”jungfruliga smak” och om mjölkersättningsmedlet ”Leite Ninho” speciella arom.

På en av karnevalsvagnarna har dessutom en jungfru skurits ut i frigolit. En exakt kopia av kvinnan i kjol som pryder företagets förpackningar i Brasilien.

Snacka om produktplacering!

Som om dessa marknadskrafter inte skulle vara tillräckliga har Brasiliens mest framgångsrika oljebolag Petrobrás erbjudit landets största sambaskola Mangueira ett okänt antal miljoner kronor för att få in en mening i årets samba. Lockade av pengarna gick den klassiska sambaskolan, som har Prins Charles bland sina fans, med på överenskommelsen.

Nu kommer hundratusentals karnevalsdansare och miljoner TV-tittare att få sjunga med i refrängen ”A energia é o nosso desafio”, vilket betyder ”Vår utmaning är energin”. De kommer att tro att det handlar om sambaenergin på karnevalen. Men icke. Det är oljebolagets favoritslogan.

Är det detta som näringslivet kallar kultursponsring?

Men som vanligt är danskarna värst. Förra året fick de danska köpmännen igenom ett avtal med Rio de Janeiros mesta framgångsrika sambaskola Imperatriz om att uppmärksamma H.C. Andersens 200-årsjubileum till årets karneval. För ett antal danska miljoner skulle sambaskolan, som vunnit flest titlar de senaste tjugo åren, sjunga om den danska sagoberättaren.

Danskarna skrek av glädje och såg framför sig en parad med karnevalsdräkter på temat ”Kejsarens nya kläder” och ”Den fula ankungen” som dansade fram i ett sagolikt H.C. Andersen äventyr. Till hedersläktaren var Hans Konglige Højhed, kronprins Frederik, inbjuden med sin Mary.

Kanske skulle även Dronningen Margrethe dyka upp på festen och röka i sambatakt.

Först när den danska dagstidningen Politiken avslöjade att sambaskolans hederspresident var den kände spelkungen Luiz Pacheco Drummond, som avtjänat ett flertal fängelsestraff och räknas som en av de mäktigaste maffiabossarna i Rio de Janeiro, började det hända något.

I alla hast tvingades det danska kungahuset att dra sig ur sitt besök på karnevalen.

I en luftkonditionerad arbetsbod i Rio de Janeiros slitna hamnområde träffar jag sambaskolans president som sitter bakom ett pokerbord och räknar pengar. Om två veckor drar världens största hyllning till Hans Christian Andersen i gång.

– Om vi hade framställt honom som bög eller knarkare eller något annat opassande hade jag förstått att den danska kronprinsen hade reagerat. Men vi hyllar faktiskt honom. Jag tror Hans Christian Andersen skulle gilla det hela. Som det nu är tror jag han ligger och vrider sig i sin grav i stället, säger presidenten och stoppar ned sedelbuntarna i ett brunt kuvert.

Kejsaren har fått nya kläder i Rio.

HENRIK JÖNSSON

2005-01-23

Kommentera