13
dec
2006

Brasilien kritiserar danska Cheminova

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Det brasilianska statliga institutet för toxikologi överväger att dra in försäljningslicensen för Cheminovas jordbruksgift «Folisuper».

— Jag vill att den danska miljöministern kontaktar mig omgående, säger Luiz Claudio Meirelles, chef för GGTOX, Institutet för toxikologi i Brasilien.

Han är orolig över de nya uppgifterna som kommit fram.

— Vi har sett Cheminova som ett seriöst företag som är länkat till ett universitet. Ett företag som tar ett socialt ansvar. Nu undrar jag hur de kan komma sig att gifterna säljs utan kontroll till arbetare som inte bär skyddsutrustning, säger han till Politiken.

Luiz Claudio Meirelles har varit chef på Institutet för toxikologi sedan myndigheten bildades för sex år sedan. Institutet ligger under det brasilianska hälsodepartementet och har till uppgift att testa och ge försäljningslicenser till kemikaliska produkter inom hushåll och industri. Han anser att «Folisuper» är en problematisk produkt eftersom den är väldigt giftig.

Problemet är att beslutet att godkänna det giftiga ämnet «methyl parathion», som används i «Folisuper», togs för flera decennier sedan av den brasilianska militärregimen. När väl diktaturen var över tillsatte den civila regeringen en demokratisk myndighet att övervaka gifterna, men då var produkten redan ute på marknaden. För att den nu ska kunna dras tillbaka från marknaden måste Institutet för toxikologi göra nya tester.

— Jag vill veta varför denna produkten inte har tillstånd att säljas i Danmark. Det kan hjälpa oss att ta ett beslut att förbjuda produkten här, säger Meirelles.

Luiz Claudio Meirelles är väl insatt i problematiken som råder i den ödsliga jordbruksdelstaten Mato Grosso som Politiken besökt och där bevittnade grova överträdelser i bruket av giftet. Han vet att utbildningsnivån är mycket skiftande och att det finns många anställda som är analfabeter och inte kan tillgodogöra sig varningsföreskrifterna på giftförpackningarna. Han vet också att en stor del av den skyddsutrustning som finns tillgänglig i Brasilien är producerad i den rika och moderna jordbruksdelstaten Rio Grande do Sul i södra Brasilien.

I den delstaten råder ett europeisk klimat. I Mato Grosso, flera hundra mil nordväst, är det fuktig, tropisk värme med temperaturer upp mot 45 grader som gäller.

Skyddsutrustningen går inte att använda.

— Vi måste lösa detta så snabbt som möjligt. Men jag behöver först prata med den danska miljöministern för att få mer på fötterna. Vi behöver hjälp utifrån för att komma åt de här problemen, säger chefen.

Hans oro är stor att sådan här giftskandaler lätt sopas under mattan.

— Jordbruket är en av de största industrierna i Brasilien. Ett av landets viktigaste inkomstkällor. Det finns krafter som gör allt vad de kan för att hålla produktionstakten och bryr sig därför inte riktigt om vilka gifter som används, säger Luiz Claudio Meirelles, på GGTOX, i huvudstaden Brasília.

HENRIK JÖNSSON

2006-12-13

Kommentera