7
mar
2012

Brasilien styrs av kvinnor

Männen som inte gillar henne kallar henne för «Maria Caveirão», vilket betyder Dödskalle Maria.

När Brasiliens finansminister meddelade att landets största bolag, oljejätten Petrobras, skulle få en ny kvinnlig chef steg aktierna med fem procent. Det gör att det land, som ibland avfärdas som ett macholand, nu har kvinnor på landets två viktigaste poster. Jämfört med Sverige är det inte illa pinkat för ett land som hade sitt första allmänna val för 23 år sedan. Läs mer om Maria das Gracas Foster, oljechefen som växte upp i favelan, här.

3 Svar

  1. Enrique

    Duktigt och så. Men spelar det egentligen någon roll vem som innehar en position? Oavsett om det handlar om en kvinna eller en man så torde väl det viktiga vara att personen i fråga är “kompetent” (på alla sätt och alltså ingen kvartalstok som är beredd att göra vad som helst för nästa kvartalsrapport) och innehar positionen av den anledningen?

    ” Nu är allt ditt, graciösa Maria, sa en stolt Dilma Rousseff.” Tyder inte det på det allmänna förakt som våra folkvalda sällan missar en möjlighet att visa upp?

    Jag bryr mig personligen inte om chefen är man eller kvinna. Vad jag bryr mig om är personens egenskaper som i sin tur påverkar hur företaget går. Könskvotering (som nu återigen verkar debatteras i Sverige) känns bara fel.

  2. Jag förstår hur du menar, men håller inte riktigt med. Att ett av världens största oljebolag styrs av en kvinna har visst då betydelse i en av världens mest mansdominerande branscher. Att Graça Foster, i sin tur, inte är en mjäkig chef, utan precis som Dilma Rousseff betydligt tuffare än sin föregångare, är bara bra. Det vänder upp och ned på genustänkandet. För att göra budskapet ännu tydligare utsåg Dilma i går Magda Chambriard till ny chef för ANP, Brasiliens statliga oljemyndighet. Så ny styrs landets energisektor av tre kvinnor. Det kommer kanske inte göra Brasilien till väldens mest jämlika land, men det är i alla fall något som inte skulle gått att genomföra i Sverige.

  3. Pingback : Brasilien styrs av kvinnor | Swedishness

Kommentera