27
jul
2014

Brasiliens kulturella landslag

Marisa Monte vid avslutningsceremonin under OS i London 2012

Marisa Monte vid avslutningsceremonin under OS i London 2012

Inför VM 2014 i Brasilien bad DN:s kulturchef Björn Wiman mig att ta ut den brasilianska kulturelvan. Han ville se de största brasilianska kulturpersonligheterna, levande och döda, på plan samtidigt. Efter flera veckors funderande, med hjälp av bland andra Sujay Dutt och Martin Curi, hittade jag till slut drömlaget. Givetvis hamnade många utanför, men jag var tvungen att tänka på helheten. Jag ville få in både litteratur, konst, musik och film. Jag ville ha ett komplett lag. Många har hört av sig och undrat varför deras favoriter inte fanns med. Jag kan bara säga att detta är min drömelva. Kom gärna med förslag på vilka som ni skulle vilja ha med.

Se det kompletta laget nedan.

Målvakt: Martinho da Vila. Det kvittar att en av landets bästa sambasångare är 76 år och har spelat samma sambaklassiker i 40 år. Han är den mest taktfaste målvakten i brasilianskt kulturliv. Att hans dotter Mart’nália visat sig bära på samma talang gör att reservmålvakten finns inom familjen.

Svaghet: Han kan bli lite enformig ibland och göra samma typ av räddningar.

Tips: Det är omöjligt att lyssna på Canta, canta, minha gente utan att börja dansa.

Mittback: Antônio Carlos Jobim ingår i det brasilianska mittbackslåset med poeten Vinícius de Moraes. Brasilien förlorar aldrig en match när de två är på plan samtidigt. Deras samarbete började med teaterpjäsen Orfeu da Conceição som blev soundtrack till filmklassikern Black Orpheus. Att Antônio Carlos Jobim gav världen bossanova gör att de europeiska klubbarna fortfarande drar i honom.

Svaghet: Tittar för mycket på flickorna i Ipanema och glömmer ibland bort spelet.

Tips: Águas de Março, en duett med Elis Regina som spritter av glädje.

Mittback: Vinícius de Moraes livserfarenhet gör honom till den mest stabile backen i landslaget. Att han även uppträder med gitarristerna Baden Powell och Toquinho gör honom mer användbar för förbundskaptenen. När han spelar med Antônio Carlos Jobim framstår ärkerivalen Argentina som ett land som inte vet vad fotboll är.

Svaghet: Är svag för spriten och dyker inte alltid upp på träningarna.

Tips: Berimbau, som han skrev tillsammans med bossagitarristen Baden Powell.

Vänsterback: Chico Buarque är en typisk lateral. Han springer hela vänsterkanten ändå upp i anfallet och gör mål. Att han även har ett korplag ihop med andra musiker gör honom till en av de mest fotbollskunniga artisterna. Hans unika skapande har däremot gjort att han härmats av många. Värst är mittbacken Cornelis Vreeswijk som stal hans största hit Quem te viu, quem te vê och döpte om den till Deirdres samba.

Svaghet: Trots att han var en motståndare till diktaturen håller han på Fluminense som är generalernas favoritklubb.

Tips: Cálice från 1978 där han hånade diktaturen utan att generalerna förstod det.

Högerback: Gilberto Gil är Brasiliens mest internationella spelare och vet hur en högerkant ska spelas. Han är den före detta kulturministern som ligger bakom många av Brasiliens VM-guld. Att han även är en av skaparna till Tropicáliarörelsen gör honom till förebild för miljontals spelare.

Svaghet: När han flummar loss i sina Bob Marley-covers tappar han ibland bollen.

Tips: Expresso 2222, som är en fiktiv busslinje från förorten Bonsucesso i Rio.

Defensiv mittfältare: Det är få motståndare som kommer förbi Oscar Niemeyer. Hans mjuka kurvor i försvaret får betongen att sjunga. Att hans skapelse, Brasília, fortfarande lever gör honom till en av landslagets mest pålitliga spelare, trots att han inte mäter mer än 160 centimeter.

Svaghet: Att han är stalinist gör att hans partikamrat, förbundskaptenen Jorge Amado, låter honom spela, även om han inte är i form.

Se mer: Presidentpalatset Palácio da Alvorada i Brasília där Dilma Rousseff bor med sin dotter och sitt barnbarn.

Defensiv mittfältare: Kompositören Marisa Monte tog plats i det brasilianska kulturlandslaget efter VM 2002 då hon bildade Tribalistas och fick hela nationen att sjunga till Já sei namorar. Marisa vet hur ett defensivt försvar komponeras och gjorde succé som havsgudinnan Yemanjá under den brasilianska avslutningsceremonin under OS i London 2012.

Svaghet: Lägger för mycket tid på att skriva musik till brasilianska telenovelas.

Se mer: Já sei namorar med Tribalistas.

Offensivt mittfält: Få motståndare förstår sig på författarinnan Clarice Lispector, vilket gör att hon äger det offensiva mittfältet. Hon är svår att stoppa och skapar de överraskande momenten som ingen annan tänkt på. Hon är den brasilianska litteraturens Neymar, även om hon inte filmar lika mycket.

Svaghet: Ibland gör hon det för svårt för sig själv och passar inte när hon borde.

Tips: Brasilia: Fem dagar (Umbra Solis) är fortfarande den bästa poesin som gjorts om huvudstaden Brasília.

Offensivt mittfält: Machado de Assis har varit med i det brasilianska landslaget ända sedan fotbollen uppfanns. Han är Brasiliens August Strindberg. Hans skapande och kreativitet lägger grunden för en av världens största kulturnationer. Trots att han är färgad och arbetarson dribblar han sig genom rasismen och är livstidmedlem i brasilianska akademin.

Svaghet: Hans verk har inte översatts i den mängd de borde, vilket gör att han inte fått den uppmärksamhet han förtjänar av de europeiska klubbarna.

Tips: Vansinnesläkaren (Alhambra) där hanironiserar över samhällets försök att till varje pris sätta etikett på människor.

Offensivt mittfält: Konstnärinnan Lygia Clark skapar abstrakta synvillor för sina motståndare och skär osynligt genom mittfältet. Hon skrev det neokonkretistiska manifestet, med sin reserv Hélio Oiticica, och bjuder in åskådarna till att förändra formerna på henens modernistiska objekt.

Svaghet: Hennes konst kan göra motståndarna så yra att domaren måste blåsa av matchen.

Tips: Utställningen The Abandonment of Art, 1948–1988, visas till och med den 24 augusti på Museum of Modern Art i New York.

Anfallare: Seu Jorge är orädd, okonventionell och överraskar. Att han både är framgångsrik musiker och skådespelare gör honom till en mer komplett anfallare. Han hanterar båda planhalvorna utan att tappa bollen. Att Seu Jorge inte blivit vit, vilket de flesta svarta artisterna i Brasilien blir när de slår genom, gör att majoriteten av supportrarna älskar honom.

Svaghet: Han mumlar sina Bowietolkningar på en portugisiska som inte många förstår, men bollen rullar ändå alltid i mål.

Tips: Burguesinha, som handlar om en fattig tjej som blivit rik och ödslar pengar på skönhetssalonger.

Förbundskapten: Jorge Amado har den samlade kraften som behövs för att styra det brokiga landslaget. Att han varit påtänkt till Nobelpriset ett flertal gånger gör att spelarna har respekt för honom. Att han även inte glömt den brasilianska verkligheten gör att han även älskas av supportrarna.

Svaghet: Han kommer från den långsamma ön Itaparica utanför den afrobrasilianska staden Salvador, vilket gör att han ibland dröjer med bytena.

Tips: Gabriela, nejlika och kanel (Norstedts) är en doftande berättelse från kakaohamnen Ilhéus i Bahia.

Assisterande tränare: Sebastião Salgado är fotografen som har örnblicken och ser det som ingen annan ser. Han gör det självklara på ett sådant sätt att det ändå överraskar.

Svaghet: Flyttade till Paris för 30 år sedan och har bara kvar ett lantställe i Brasilien där han odlar tropiska växter. Supportrarna vill att han flyttar hem igen.

Tips: Hans utställning Genesis öppnar på Fotografiska den 12 juni, samma dag som VM-premiären, och håller på till den 14 september.

Reserver:

Författaren Milton Hatoum, musikern Jorge Ben Jor, filmregissörerna Walter Salles och Fernando Meirelles, samt bossaartisten Elis Regina.

Avstängd: Caetano Veloso. Efter att han har ställt sig bakom förbudet för författare att skriva om brasilianska artisters liv är han inte längre välkommen i landslaget.

Klackledare: Brasiliens mest färgglada klack företräds av funkartisten Valesca Popozuda. Hon har fått fotbollsförbundet att gå i taket för sina vulgära ramsor som mest handlar om att knulla, men den unga generationen älskar hennes provocerande stil.

Tips: Se videon till Beijo no ombro som visats 30 miljoner gånger på youtube.

 

 

3 Svar

  1. Holger

    Jag hade gärna sett Ney Matogrosso, iförd klännimg såklart, göra en obscen målgest efter att han dribblat brallorna av en motståndarback. Bortsett från det så är din uppställning stark!

Kommentera