1
okt
2003

Supporterstöd från högsta ort

RIO DE JANEIRO/OFFSIDE

Brasiliens fotboll har präglats av allt kraftigare korruption och allt mindre publikintresse. President »Lula« har nu bestämt sig för att vända trenden.

— Vi upplever en ny tid i vårt land. Fotboll är en stor del av livet för oss brasilianare. Med den här nya lagen upphöjs landets alla fotbollssupporters till medborgare med rättigheter.

I mitten av maj gick den brasilianske idrottsministern Agnelo Queiroz fram till podiet i presidentpalatset i Brasília och rättade till micken.

– På plan är vi världsbäst. Nu behöver vi bli bättre utanför planen. Den här lagen är början på en ny tid för brasiliansk idrott. Den lägger grunden för en modernisering av brasiliansk fotboll.

Den samlade brasilianska pressen nickade rutinerat och antecknade. De hade hört det förr: »Det ska bli ordning på fotbollen i landet«. Förra gången det gjordes ett försök var när Pelé, i egenskap av extra tillsatt idrottsminister under en kort period på 90-talet, anklagade det brasilianska fotbollsförbundet för att vara korrupt och iscensatte en utrensning. Några år senare tvingades han backa och allt blev som vanligt igen.

Den här gången verkar däremot en verklig förändring vara på gång. Den planerade moderniseringen riktar sig till landets alla supporters och det är den fotbollsintresserade presidenten Luiz Inácio Lula da Silva som personligen ligger bakom den nya lagstiftningen »Estatuto do Torcedor«, »Supporterns rättigheter«.

Att det är vänstermannen Lula som en gång för alla vill göra upp med röran i den brasilianska fotbollen är inte överraskande. Sedan han tillträdde vid årsskiftet har han systematiskt gett sig på de olika orättvisor som dagligen präglar livet för de flesta brasilianare. Han har förklarat krig mot svälten i landet, tvingat statsanställda att betala skatt på sin förmånliga pension, höjt minimilönen för fattiga och infört kvotsystem för att öka andelen färgade till landets universitet. »Supporterns rättigheter« är bara ytterligare en åtgärd för att göra Brasilien till det anständiga land som Lula lovade i presidentvalskampanjen.

»Estatuto do Torcedor« består av 45 paragrafer med ursprung i den utredning som skedde efter att Brasilien förlorade VM-finalen 1998. Lagen omfattar allt ifrån krav på ett visst antal toaletter, läkare och ambulanser per tusen åskådare till miniminivåer för kommunikationer mellan staden och fotbollsarenan. Andra bestämmelser är riktade mot det ekonomiska fiffel som gjort många klubbledningar rika på klubbens bekostnad och det sportsliga fiffel som fått supportrarna att tröttna. För första gången avkrävs klubbarna till exempel ett kontrollerbart redovisningssystem för biljettförsäljningen, dessutom ska biljetter och säten vara numrerade. Det ska inte heller längre vara möjligt för de mäktiga klubbarna att styra valet av rättskipare, från och med nu kommer lottning av domare att ske inför öppen ridå. En annan nyhet är att varje stad kommer att få en speciell fotbollsombudsman med uppgift att övervaka klubbarna och ta emot klagomål och tips från allmänheten.

Den omfattande och detaljerade lagen slog ned som en bomb bland fotbollens makthavare i Brasilien. Ordföranden för det brasilianska fotbollsförbundet CBF, Ricardo Teixeira – den man som förmodligen gjort störst ekonomisk vinning på korruptionen inom den brasilianska fotbollen – kallade genast till sig styrelsen för att planera ett motangrepp. Även Fábio Koff, ordförande i »Clube dos Treze«, en sammanslutning av de 13 största och mest anrika klubbarna i landet, irriterade sig på lagen och krävde att ett antal paragrafer omedelbart skulle strykas. Inte minst fruktade man de regler som kommer att göra klubbledningarna personligen ansvariga för bristande säkerhet på arenorna.

Men idrottsministern och presidenten stod på sig. Fem dagar efter att lagen presenterats offentliggjorde fotbollsförbundet och »De trettons klubb« sitt motangrepp: om inte den nya lagstiftningen omedelbart upphävdes skulle de ställa in alla matcher påföljande helg.

President Lula, med bakgrund som stridbar fackföreningsledare, blev förbannad och gick ut i TV samma kväll.

– Supportern har rätt till sin fotboll. Man kan inte stoppa det brasilianska mästerskapet.

Även den dagliga fotbollstidningen Lance! gav sig in i debatten och beställde en opinionsundersökning som presenterades dagen efter. Den visade att endast 16 procent av befolkningen stödde det gamla sättet att styra fotbollen på i landet. Hela 84 procent gav sitt stöd till Lula och den nya lagen. Det framkom också att ledningen för »De trettons klubb« inte lyckats nå enighet i beslutet att bojkotta helgens matcher. Bara hälften av klubbarna stödde förslaget att avbryta mästerskapet.

En av medlemsklubbarna som öppet visade sitt missnöje mot bojkotten var Garrinchas gamla storklubb Botafogo. Jag träffar deras presstalesman Diogo Mourão på ett kontor i Ipanema en månad efter uppståndelsen.

– Fotbollsförbundet gillar inte kristallklara regler. Ju mindre bestämmelser det finns, desto större utrymme för dem att trixa. Det är så de vill ha det. I årtionden har de kämpat för att hålla kvar organisationen på en amatörmässig nivå. Det blir lättare för dem och några av storklubbarna att sköta sina affärer då.

– Men nu har de tappat greppet, fortsätter Diogo Mourão. För första gången på länge. Det blev ju aldrig något uppehåll. I sista sekund bestämde de sig för att retirera. Det var mycket viktigt för fotbollens framtid i landet.

Botafogo spelar förvisso i Serie B i år, men deras nya ordförande Bebeto de Freitas och deras nya tränare Levir Culpi är kända sedan gammalt för att tillhöra de reformister som hittills jobbat i motvind inom den brasilianska fotbollen.

– Förhoppningsvis kommer lagen att göra det roligt med fotboll igen och få tillbaka publiken på läktaren. Det är på tiden att det blir ett slut på allt detta med att lag kan åka ur men ändå komma tillbaka året efter. Jag menar, inte en enda gång har ligan spelats efter samma regler två år i rad, säger Diogo Mourão.

Botafogos presstalesman är mycket nöjd med den nya lagen. Ändå var det hans egen klubb som drabbades först av de hårdare reglerna. I en match mot bottenlaget Remo i Serie B i juni slängde Botafogos klack ner en kraftig smällare som landade vid motståndarlagets målvakt. Straffet blev ordentligt. Botafogo dömdes att spela sin nästa hemmamatch på en arena minst 150 kilometer från deras egen.

– Ödets ironi. Eller vad man nu ska kalla det. Men vi tog straffet och nu har vi haft möte med våra olika supporterklubbar och det kommer förhoppningsvis inte att inträffa igen. Våra supporters har ju inte bara fått rättigheter. De har givits skyldigheter också, menar Diogo Mourão.

15 november ska alla klubbar som spelar i det brasilianska mästerskapets serie A och B ha infört de 45 paragraferna. Annars får de inte delta i nästa års mästerskap. Lulas lag är lag. Eller som hans idrottsminister Agnelo Queiroz uttrycker det.

— Vår regering visar att lagar gäller för alla. De som gått vinnande ur denna striden är Brasilien och den brasilianska fotbollen.

HENRIK JÖNSSON

2003

Kommentera