30
maj
2013

Cykelmorden i Rio

En Ghost bike har placerats ut där cyklisten Pedro Nikolay, 31, förolyckades i Ipanema

På tio år har antal fordon fördubblats i Rio utan att några nya vägar byggts. Striden om utrymmet har lett till att flera cyklister körts ihjäl den senaste tiden. I förra veckan öppnade en busschaufför framdörrarna när han körde om mig och skrek: “Upp på trottoaren med dig”. För honom är cykel en medelklassleksak, typ skateboard, och hör inte hemma på gatorna. Att cykel också är ett transportmedel har inte många förstått. Därför har borgmästaren bestämt att stadens 18 000 busschaufförer ska tillbaka till trafikskolan. Läs Busskurs ska rädda cyklister som gick i Sydsvenskan i söndags.

4 Svar

 1. Johan

  En annan intressant sak är att många cyklar mot trafiken. Jag har vid ett flertal tillfällen mött cyklar som kommer mot en på vänstersidan när vägen svänger åt vänster. Med andra ord de håller innerkurva så man ser dem så sent som möjligt.
  Extra jobbigt i vänstersvängen efter Praia de Botafogo in mot stan. Hög hastighet, jordkulle i mitten.

 2. Alexander

  Brassar kommer aldrig förstå att cykeln är också ett transportmedel. Det är ju ingen status att ta cykeln till jobbet eller till affären. För det kan det ju faktiskt va i dom mer civiliserade länderna. Du skriver att det är trendigt? Visst för några få i Zona Sul.

  Läste faktiskt en inresant artikel för några veckor sen i Oglobo som handlade om studenter som börjat ta cykeln till skolan. Om jag inte minns helt fel så fanns det betydligt mer cykelställ på PUC i Gavea jämnfört med dom andra universiteten.

  Den här stan håller på att kväva sig sakta men säkert i biltrafik. Här i Jacarepaqua och Barra så kan man se att dom håller på att bygga en massa nya höghus men fortfarande ingen som tänker på hur folk ska kunna transportera sig. BRT är ju i alla fall en början men långt ifrån någon lösning.

  I Brasilien är det djungelns lag som gäller i trafiken. Starkast överlever….

 3. Martin

  Jag bor i Fortaleza och det är inte konstigt cyklister hamnar i olyckor. För de cyklar kors å tvärs på gatorna/vägarna. Stort sett alla har inga lampor och många har inga bromsar på cyklarna.Så det är inte konstigt det händer.

Kommentera