7
jun
2010

De fattigas fel

Idag träffade jag Brasiliens energiminister, Márcio Zimmerman, på brasilianska UD i Rio. Han försökte övertyga landets utrikeskorrar att vattenkraftverken som håller på att byggas i Amazonas inte kommer att ha någon som helst påverkan på miljön… Det gick inte så bra. Det lös genom att Amazonas offras för att den brasilianska tillväxten behöver mer energi. Mer om detta i sommarens nummer av Omvärlden. När jag ändå hade energiministern framför mig passade jag på att fråga hur ett modernt och trevligt land som Brasilien fortfarande kan ha världens mest effektslukande uppvärmningssystem för duschar. Kollegorna skrattade. Ministern log.

– Ja, vad ska jag säga. Elduschen är billig. Låginkomsttagarna köper den. Det är svårt att få fattiga att investera i solenergi.

Som så ofta i Brasilien, det är de fattigas fel…

Brasiliens energiminister

3 Svar

  1. Anders

    Hej och tack för många initierade och välskrivna artiklar i intressanta ämnen. Men varför skriver du “lös genom” och inte “lyste igenom” i texten från den 7 juni?

    Jag ska läsa litet mera om dig strax. Skriver du endast frilansartiklar för publicering i publika medier, eller utför du även andra uppdrag, t ex mera analyserande texter för specifika kunder?

    M v h,

    Anders Person

Kommentera