4
feb
2014

»Det kommer onekligen att bli ett spännande VM«

 

Trots att Galeão fick en ny terminal 1999 är den redan för liten

RIO DE JANEIRO/HD

Den vanligaste frågan jag får nu är: kommer det att bli protester under VM i Brasilien? Mitt svar är: äter de ris i Kina?

Självklart blir det protester. Det kommer att brinna och ryka utanför arenorna och delar av städerna kommer att vara avstängda av militären. På sina håll kommer det att se ut som om det pågår ett kuppförsök. Men alla matcherna kommer att spelas och för många kommer det att bli det bästa mästerskapet på länge. Fotbollen har kommit hem till Brasilien. Men politikerna har missat chansen att visa upp ett land som tagit ett jättekliv framåt.

Mer än någonting annat har VM-förberedelserna visat att Brasilien inte är redo. Många av de framsteg som tagits de senaste tio åren har inte varit större än att när det börjat regna så har färgen runnit av. Stora delar av Brasiliens utveckling är inte mer än en Potemkinkuliss. Merparten av vägarna är inte asfalterade, merparten av hushållen har inget avlopp och på Unescos lista över flest vuxna analfabeter i världen ligger Brasilien stadigt på åttonde plats.

Brasiliens före detta förbundskapten, Carlos Alberto Parreira, som tog VM-guldet 1994 och numera är landslagets assisterande tränare, tog bladet ur munnen i förra veckan. Han erkände i en radiointervju att landet »missat ett gyllene tillfälle att visa upp ett nytt Brasilien«.

– Vissa byggen kommer inte att vara klara förrän 2018 eller 2020. Det är väldigt slarvigt, sa han.

Parreira menar att fokus legat på att få fotbollsarenorna klara i tid, men problemet är att ta sig till arenorna.

– Supportrarna kommer inte att bo på arenorna. De måste ta sig dit från flygplatserna. I Paris och London kan du välja mellan buss, tåg, metro, taxi eller hyrbil. Här har du inget val, förutom de här taxibilarna, sa Carlos Alberto Parreira.

Han är den första ur landslagsledningen som öppet vågar kritisera regeringen. Vad han retar sig på är att politikerna haft sju år på sig att förbereda mästerskapet. Inget annat land har haft lika gott om tid. När det blev klart 2007 att Brasilien skulle få arrangera VM 2014 sa den dåvarande ordföranden i det brasilianska fotbollsförbundet att det endast fanns tre problem med att arrangera ett VM och det är »flygplatserna, flygplatserna och flygplatserna«.

De drivs av ett korrupt och ineffektivt statligt bolag som inte gjort något åt att den brasilianska flygmarknaden växt till världens tredje största. Endast USA och Kina har flera passagerare och flygplatser. Regeringen lovade tidigt att de skulle privatisera flygplasterna, men den auktionen dröjde sex och ett halvt år att genomföra. Först nu, fyra månader innan VM, är Brasiliens viktigaste flygplatser i kompetenta händer. Men arbetet med att modernisera flygplatserna kommer inte att vara klart förrän om några år.

Carlos Alberto Parreira går så långt i sin kritik att han ger demonstranterna sitt stöd.

– När man ser den service som medborgare i andra länder får av sina myndigheter inser man att demonstrationerna är giltiga, säger han.

Även landslagsspelarna har lovat att stödja demonstranterna. Det kommer onekligen att bli ett spännande VM.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

3 Svar

  1. Mikael i Brasilien

    Det aer saa klockrent som det bara kan bli!

    I dagens Folha Politica saa framkommer det aeven att near Blatter var haer under VM-lottningen saa broet sig 2 tjuvar in paa hans hotellrum och stal 4 notebooks samt Fifa-dokument men dom ertappades innan dom han laemna hotellet saa han aer nog fortfarande skaerrad oever ¨vandalernas¨baersaenkagaang. Men polisen har ju sina ¨Bombas de efeito moral¨(Moralbomber) (taargasbomber) som dom kan ta till om det blir foer stoekig,t saa medtag gasmask om du ska gaa paa naagon match!

  2. Mikael i Brasilien

    Ps.
    Det ska aeven bli intressant att se hur maanga yrkesgrupper som kommer att hota med strejk veckorna innan VM startar. Ds.

Kommentera