6
feb
2014

Iskall protest mot överhettade priser

Priserna i Rio tvingar medelklassen att ändra sina vanor

RIO DE JANEIRO/DN

De stegrande priserna under sommarlovet i Rio har fått medelklassen att ändra sina vanor. Tidigare var det endast förortsfolket som tog med sig kylväska med öl, vatten och mackor till stranden. Nu gör även medelklassen det. Anledningen är att strandpriserna höjts med nästan 60 procent sedan i början av december.

Även kokosvattnet, som är en tradition att dricka efter en lång dag på stranden, är med i prisgaloppen. I december kostade en kokosnöt tio kronor. Nu får du betala 16 kronor. Ändå har inte återförsäljarna som förser strandkioskerna med kokosnötterna höjt sina priser. De säljer fortfarande kokosnötterna för fem kronor. Försäljarna skyller på inflationen, men den är under sex procent.

Min kompis, webbdesignern Toinho Castro, är så trött på de ständiga prishöjningarna i Rio att han skapat en ny valuta. I stället för Real, som den brasilianska valutan heter, har han lanserat Surreal, vilket betyder surrealistisk. På sedlarna har han bytt ut presidenternas porträtt mot surrealisten Salvador Dalis. Efter en vecka har hans Facebooksida Rio $urreal 135 000 anhängare. Folk använder nu sidan till att hänga ut butiker och restauranger som tar överpriser i Rio.

Ett exempel är en restaurang i en saluhall som säljer en 90 grams hamburgare med bröd och pommes frites för 63 kronor. Eftersom en brasiliansk medelklasslön är tre gånger längre än en svensk motsvarar det 189 kronor. Enda tillbehören var tre skivor saltgurka och en ostskiva.

Det senaste greppet som tagits för att fly prisinflationen är att ta med sig egen öl ut. I helgen arrangerade ett hundratal personer en fest längs trottoarerna i barkvarteret Baixo Botafogo. Istället för att köpa öl från barerna hade gänget med sig egna kylväskor och plastbassänger att kyla ölen i.

– Jag har druckit öl för cirka 80 kronor ikväll. Hade det varit på en bar hade det kostat minst 300 kronor, säger en av initiativtagarna.

Fenomenet med kylväskefesterna, så kallade Isoporzaços, sprids nu över hela Rio. Enbart i helgen kommer fyra kylväskefester äga rum på olika torg och till den jag ska till har redan 2 773 anmält sitt intresse.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera