Ecuadors president flydde
RIO DE JANEIRO/POLITIKEN
När han föll var han iklädd en skitig fotbollströja, gymnastikskor och jeans. I rädsla att ändå bli igenkänd hoppade han in i bagageluckan på en bil som i ilfart tog honom till den brasilianska ambassaden. I fyra dagar satt Lucio Gutiérrez, Ecuadors störtade president, och tryckte inne på ambassaden som lovat honom politisk asyl. Han fruktade för sitt liv.
– Jag är ingen tjuv. Tvärtom. Jag har drivit in det som stulits, sa han desperat medan hundratals människor stod utanför ambassaden och ville göra upp med honom.
Nu kan han andas ut. I söndags morse inleddes den noga planerade räddningsoperationen som tog honom från ambassaden till ett brasilianskt militärflygplan som stod och väntade på honom åtta mil norr om Ecuadors huvudstad Quito. Iklädd samma kläder som den ecuadorianska insatsstyrkan tog den kritiserade presidenten sig ut bakvägen med en rånarluva över huvudet.
Åtta timmar senare landade Gutiérrez i Brasilien där han togs emot som politisk flykting. När han gick nedför flygplanstrappan i den brasilianska huvudstaden Brasília följdes han av sin fru Ximena och deras 15-åriga dotter. Den äldsta dottern fick de inte med sig. Hon valde att stanna kvar. Han grät.
När Lucio Gutiérrez valdes till Ecuadors nya president i november 2002 var det annorlunda. Han hade lyckats vinna över bananmagnaten Alvaro Noboa, Ecuadors rikaste man, och red på en vänstervåg som satts i rullning av Luiz Inácio Lula da Silvas historiska valseger i Brasilien. Gutiérrez sågs som den person som skulle kunna övervinna landets sociala situation.
Men precis som Venezuelas president Hugo Chávez har inte Lucio Gutiérrez någon politisk bakgrund. Han är en före detta arméöverste som suttit fängslad för att har störtat den demokratiskt valde presidenten Jamil Mahuad för fem år sedan. Han hade inte den solida politiska uppbackning som krävdes för att bryta den trend som gett Ecuador sju presidenter på tio år.
Vad som var avgörande för Gutiérrez fall var att han sökte upp några av politikens mörkermän för att få ett breddare stöd i kongressen. I gengäld lovade presidenten att fixa så att den korruptionsanklagade Abdalá Bucaram, Ecuadors president 1997, kunde återvända från sin landsflykt i Panama. Lucio Gutiérrez möblerade om i Högsta domstolen, handplockade 29 av de 32 medlemmarna, och Bucaram kunde återvända. Det blev droppen. En våg av proteststormar sköljde över det lilla landet som till slut tvingade honom att avgå.
Nu har vice presidenten Alfredo Palacio tagit över. Men det finns inget som säger att han kommer att lyckas bättre i Ecuador. Än en gång tvingas landet att börja om på nytt.
Vad som oroar mest är regeringen som den nya presidenten tillsatt. Ett flertal av ministerposterna har gått till hans bästa vänner, många från hans tid som läkarstudent på det katolska universitetet i Quito. Även en familjemedlem är invald. Det har gjort att den nya regeringen inte fått ett internationellt erkännande.
– Det är inte nödvändigt med något erkännande. Vad som smärtar oss mest är att länder tvekar om den demokratiska processen gick rätt till när Gutiérrez avsattes. Han fick 62 röster mot sig. Det är vad som krävs, säger Antonio Parra Gil, Ecuadors utrikesminister.
Att det enligt konstitutionen i landet skulle krävas en tredjedel av kongressens röster, det vill säga 67 röster, vill han inte kännas vid.
Även den nya inrikesministern Mauricio Gàndaras distanserande från den tidigare ingångna politiken med kontinentens supermakt USA oroar. Inrikesministern har redan upphävt immuniteten för USA:s soldater som finns i marinbasen Manta för att kontrollera kokainsmugglingen från Ecuador. Han har även hotat med att slänga ut de amerikanska trupperna ur landet.
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice undviker att kommentera Ecuadors nya regim. Men en sak står klart. Än en gång har den politiska kulturen i Ecuador lyckats skaka om hela kontinentens strävan efter demokratisk stabilitet och samförstånd.
HENRIK JÖNSSON
2005-04-27