18
apr
2009

En weekend i Rio

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Det finns få städer som är lika mytomspunna. Egentligen räcker det att någon uttalar de tre magiska bokstäverna R I O för att en katalog av associationer ska dyka upp. Oftast handlar det om sex och våld. Men bakom myten döljer sig en fantastisk stad som är specialiserad på att erbjuda njutning.

Taxin kör på den klassiska strandpromenaden Avenida Atlântica som löper längs stranden i Copacabana. Klockan är sent på eftermiddagen och badgästerna står i sina badbyxor och bikinis och väntar på sin tur att gå över den trafikerade avenyn. Snart ska solen gå ned över världens mest berömda strand och det spontana nattlivet börja sjuda. Ett gäng killar och tjejer har redan samlats vid ett gathörn. De trummar fram en samba på en tamburin. När taxin kör genom en tunnel i berget kommer vi ut till den breda bukten i Botafogo. Sockertoppen reser sig ur Atlanten som en bakelse. En linbana trafikerar kullen som erbjuder en fantastisk utsikt över den vackra staden. På andra sidan står Jesusstatyn på Corcovado.

Taxichauffören drar ett skämt med mig.

— Vet du varför han står med armarna utsträckta?

— Nej.

— Han har precis blivit rånad!

Rioborna är själv snabba att sprida myten om sin stad.

Fredag

Kl. 20

För tio år sedan var stadsdelen Lapa, i Rio de Janeiros historiska centrum, ett tillhåll för transvestiter och billigt kokain. Kom man in på fel gata var sannolikheten stor att man möttes av en revolvermynning. I dag har Lapa rensats upp och blivit det hetaste utgångsdistriktet i hela Rio. Stadsdelens bohembarer, sambahak, antikvitetsaffärer och motell lockar tusentals «cariocas», Riobor, och «gringos», utländska turister, till ett av världens bästa party just nu. Bästa stället att starta festen på är i hörnet av gatorna Avenida Mem de Sá och Rua Lavradio. Här ligger Antônio´s Bar e Botequim som säljer läckra caipirinhas vid sina bord på trottoaren. Folklivet väller förbi och fredagskvällen kan börja. För den som vill lyxa till kan beställa in en skummig caipirinha med jabuticaba, en spännande brasiliansk frukt som påminner om vindruva. När klockan närmar sig elva på kvällen är det dags att gå till någon av de många musikklubbarna i Lapa. Den mest kända är Rio Scenarium, tre våningar av samba i ett gammalt antikmagasin. Det finns flera dansgolv och barer. Det går att både sitta i lugn och ro på översta våningen eller att dansa vilt på bottenvåningen till något av de bästa lokala sambabanden. Publiken är en blandning av stadens brokiga medelklass, turister och musiker. Förra året valdes Rio Scenarium till en av världens tio bästa klubbar av The Guardian. Här dansar man till sent på morgonen.

Rio Scenarium

Rua Lavradio 20

www.rioscenarium.com.br

Lördag

Kl. 10

När Rio de Janeiro var huvudstad i det portugisiska imperiet på 1800-talet överöstes staden av kunglig glans och rikedom. En brasiliansk sockerbaron red på vågen, byggde ett smakfullt palats och anlade en tropisk park. I dag har Rios konsthögskola flyttat in i palatset som om helgerna erbjuder stans bästa brunch. Runt palatsets vattenbassäng, på innergården, sitter gästerna på kuddar vid låga bord och blir serverad en hälsosam brunch med färskpressad juice och rågbröd. Ibland dyker musikhögskolans elever upp och underhåller med klassisk bossanova. När min mor är på besök i Rio tar jag alltid hit henne. Hon älskar stället. I parken utanför finns det gott om apor och tropiska fåglar. Här kan man tillbringa flera timmar och vandra upp till ett vackert vattenfall ha en egen picknick.

Café du Lage

Rua Jardim Botânico 414

www.synapsedigital.com.br/cafedulage

Kl. 12

De bästa utställningarna i Rio finns i den gamla statsbanken lokaler i centrum. Kulturcentret heter Centro Cultural Banco do Brasil och här finns biografer och utställningslokaler. Oftast pågår tre till fyra utställningar samtidigt och det finns alltid något som intresserar en. Kulturcentret har ett trevligt, traditionellt café som känns som att kliva in i trettiotalet. I bottenvåningen finns en välsorterad bokhandel med vackra böcker om brasiliansk konst, natur, musik och litteratur.

CCBB

Rua Primeiro de Março 66

www.bb.com.br/cultura

Kl. 14

Bakom kulturcentret finns stadens gamla centrum. Här löper trånga kullerstensgator i ett rutmönster. Längs med Rua do Ouvidor har ett tiotal restauranger gått samman, ställt ut bord på gatan och byggt upp en scen. Varje lördag eftermiddag spelas och dansas det samba i den här säkra gränden. Bästa lunchen får man hos portugisen Cheff Santos. Hans specialitet är «cabrito», grillad get, som är betydligt godare än det låter. Festen brukar hålla på ända in tills solen går ned och gör gränderna farliga igen.

Cheff Santos

Rua do Ouvidor 33

cheffsantos.blogspot.com

Kl. 17

Det går inte att komma hem från Rio utan att ha besökt Jesusstatyn. Det roligaste sättet att åka upp till statyn är att ta rälsbanan som går genom den tropiska regnskogen som klär berget Corcovado. När man väl kliver av på toppen väntar rulltrappor som tar en de sista metrarna upp till himlen, en tvättäkta «Stairway to heaven». När man kommer upp till Jesus fötter inser man vad som är det speciella med Rio de Janeiro. Nedanför sträcker sig en omöjlig geografi med berg och stränder, vikar och bukter, laguner och öar. Mellan områden har medelklassens bostadsområden klämt sig fast på de få plana områden som finns. På kullarna finns bebyggelsen som kallas «favela». Över en miljon invånare, tjugo procent av befolkningen, bor i instabila tegelblockskåkar som klättrar vilt uppför sluttningarna. På håll ser det väldigt vackert ut.

Cristo Redentor

Rua Cosme Velho 513

www.corcovado.com.br

Kl. 21

Santa Teresa är en annan ljuvlig kulle som höjer sig mitt i stan. När Rio var huvudstad på femtiotalet bodde ambassadörer och rika köpmän på kullen för att nätterna var några grader svalare. Efter att huvudstaden försvann till Brasília på den brasilianska savannen övergavs kåkarna och stadens konstnärer och musiker flyttade in. I dag är kullen den mest bohemiska stadsdelen i Rio med en egen spårvagn. Högst upp på kullen ligger en romantisk pärla som blivit en av stans bästa restauranger när det gäller att piffa upp det traditionella brasilianska köket. Med en ljuvlig utsikt från en tropisk trädgård serveras spännande rätter som tar tillvara på landets originella kök.

Aprazível

Rua Aprazível 62

www.aprazivel.com.br

Kl. 24

Vill man dansa av sig maten ska man sedan gå på «Clube dos Democráticos» i Lapa. Klubben bildades 1867 av portugisiska arbetare. Fläktarna i taket ser ut att vara från samma århundrade. På scen sitter åtta gubbar på rad, i vita kostymer och spelar «samba de raiz», ursprungssamban. En vacker mulatt sjunger «Não deixa o samba morrer», Låt inte samban dö ut. Ölen säljs över disk (med isen klistrad på de stora ölflaskorna) och caipirinhan kommer välpressad i plastmuggar. Om man inte dansat samba förr är detta det bästa stället att ta sina första stapplande steg.

Clube dos Democráticos

Rua Riocuelo 91/93

www.clubedosdemocraticos.com.br

Söndag

Kl. 09

Mitt favorithotell i Rio är det utsökta Hotel Santa Teresa. Det är ett gammalt ungkarlshotell som renoverats med smak och blivit ett chict hotell boutique med pool i trädgården, en modern restaurang och en spa-avdelning. Rummen är så vackert utsmyckade att det är värt att ta frukosten på sängen. Sedan blir det svårt att checka ut. Den här tropiska drömmen vill man inte lämna. Hotellet ligger mitt på kullen i Santa Teresa dit miljonstadens vrål inte hörs. Ändå är det lätt att ta sig ned till alltifrån centrum till stränderna. Ett dubbelrum kostar från 1 800 DKK per natt.

Hotel Santa Teresa

Rua Almirante Alexandrino 660

www.santateresahotel.com

Kl. 11

Rio de Janeiro har elva stränder att välja mellan. De flesta turister sticker till Copacabana för att de vill berätta för sina vänner att de badat där. Ärligt talat, det är enda anledningen att bada där. Copacabana är långt från en av Rios bästa stränder. Framför allt inte för en gringo. Försäljarna lämnar dig inte i fred en sekund. Ficktjuvar drar över sanden med rostiga knivar. Prostituerade tjejer och killar jonglerar fram och tillbaka. Du kan inte koppla av.

Till och med Barry Manilows discohit «Copacabana» är ett missförstånd. De flesta nyanlända turister sitter på baren, efter sitt första dopp och sjunger: «Her name was Lola. She was a showgirl». Och sedan kommer refrängen: «At the Copa, Copacabana. The hottest spot north of Havana.
At the Copa, Copacabaaaaana.
Music and passion were always the fashion. At the Copaaaaaaa… they fell in love.» Discohiten handlar inte om världens mest berömda strand. Den är en hyllning till «Copacabana Nightclub» på 34:e gatan i New York, Manhattans klassiska latinklubb.

Det är mycket bättre att dra till Ipanema. Vattnet är friskare, folket vackrare och rånen inte lika vanliga. Här kan du faktiskt koppla av. Den mest populära biten av stranden ligger vid «Posto 9», badstation 9. Fräcka ungdomar samsas om stranden med familjer och dricker «mate limão», en svalkande limedryck gjord på iskallt te. Ibland kan vågorna vara höga och man får vara försiktig för strömmarna. Men det kvittar, höjdpunkten är att titta på folklivet. Här solar Rios sexigaste män och kvinnor. Roligast blir det på eftermiddagen när stranden förvandlas till en fest och försäljarna med sin kylväskor langar ut ölen. Hoppa över lunchen och ta i stället grillad halloumiost som försäljarna grillar på stranden åt dig.

Posto 9

Avenida Viera Souto

Kl. 15

Bästa glassen efter stranden får du på Felice Caffè i Ipanema. Den chica glassbaren har ett trettiotal olika sorter att välja mellan. Glassen är hemgjord av regionala frukter. En av de mest smakrika är «Maracúja», passionsfrukt. En annan favorit är «limão», lime. Den är väldigt läskande efter en dag på stranden. Är man hungrig har glassbaren även en bistro där man kan beställa moderna, sofistikerade rätter.

Felice Caffè

Rua Gomes Carneiro 30

www.felice.com.br

Kl. 16

Den senaste undersökningen visar att den brasilianska storklubben Flamengo har 32 miljoner trogna supportrar i landet, nästan dubbelt så många som alla de andra klassiska Rioklubbarna har tillsammans. Därför kallar fansen sin klubb för »Nação Rubro-Negro«, »Rödsvarta nationen«. De är tillräckligt många för att utropa en egen nationalstat. Varje söndag klockan 16.00 är det match på den klassiska fotbollsstadion Maracanã. Har du tur lyckas du tajma in ett lokalt derby mellan Flamengo och någon av de tre rivaliserande klubbarna Botafogo, Fluminense eller Vasco. Hotellen brukar erbjuda speciella turistbiljetter som kostar fyra gånger så mycket som om man köper biljetterna direkt på stadion. Vissa känner att det är säkrare. Men i det stora hela är en fotbollsmatch på Maracanã mindre våldsam än ett derby på Parken i København. Biljetterna kostar från trettio DKK och till cirka 150 DKK. Alla platser är sittplatser. Kapaciteten är 87 101 åskådare.

Maracanã

Avenida Professor Eurico Rabelo

www.suderj.rj.gov.br

Kl. 19

En weekend i Rio är inte komplett om man inte besökt en favela. Bostadsområdena är väldigt mytomspunna och många vågar inte åka själv till en favela i rädsla för kokainkartellerna som ofta sköter sin försäljning härifrån. Men det finns ett flertal favelor som är vanliga bostadsområden där det inte är farligt att vistas. Den bästa är favelan Tavares Bastos som ligger vid medelklasstadsdelen Catete. Här har engelsmannen Bob Nadkarni byggt ett tre vånings hotell och en jazzklubb som heter The Maze. Hans hus är en fantasifull byggnad som för tankarna till Gaudi. Här kan man hyra rum eller bara sätta sig för att ta en drink i baren och njuta av den underbara utsikten över Guanabarabukten. Bästa sättet att komma dit är att ta en «kombi», en vit folkvagnsbuss som kör ända upp till toppen för några kronor.

The Maze

Rua Tavares Bastos 414, casa 66

www.jazzrio.com

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-04-18

Kommentera