4
maj
2006

Toppmöte ger ny maktstruktur

RIO DE JANEIRO/SDS

För tjugo år sedan hade Bolivias beslut att konfiskera brasilianska investeringar på åtta miljarder kronor orsakat vapenskrammel. I värsta fall krig mellan grannländerna.

I dag styrs Brasilien av den sansade presidenten Lula som satt sin egen prestige på spel för att lugna de hektiska känslorna inne i regeringens kabinett efter att Bolivias president vid sitt förstamajtal förstatligat alla multinationella gas- och oljebolag i landet. Den brasilianska kongressen önskade att Lula skulle gå lika grymt åt Evo Morales som den berömde mittbacken Dunga, från VM-laget 1994, gjorde med sina motståndare.

I stället valde Brasiliens president att gå ut med en kommuniké om att ”Brasilien erkänner och respekterar Bolivias beslut att nationalisera sina naturrikedomar”. Det enda som gjorde Lula upprörd var att Morales valde att presentera sitt radikala beslut utan att först konsultera det brasilianska, statligt kontrollerade oljebolaget Petrobras, som är Bolivias största arbetsgivare.

Vid tidigare möten mellan presidenterna har Lula och Morales alltid haft en kamratlig dialog. Brasilien stötte Morales presidentkampanj förra året och Morales kallade i sin tur Lula för sin storebror. «Vi har så mycket gemensamt», sa indianledaren.

Nu skakade Morales om hela den brasilianska förbundsrepubliken i grunden.

Det brasilianska utrikesministeriet hade trott att den 18 juni skulle bli dagen då Bolivia tog sitt utlovade beslut att nationalisera sin naturgas. I stället valde Morales att utnyttja den symboliska betydelsen av att presentera den nya lagen på första maj, på sin hundrade dag som regerande president över den bolivianska befolkningen.

— Spel för gallerierna, menar högt uppsätta tjänstemän i regeringskansliet i Brasília.

De hävdar att Venezuelas president Hugo Chávez och Kubas ledare Fidel Castro har ett finger med i spelet. I förra veckan befann sig Morales i Havanna där han tillsammans med Fidel Castro och Hugo Chávez undertecknade bildandet av en ny handelspakt på kontinenten – ALBA – som vill göra sig kvitt av allt beroende av USA i Latinamerika.

Morales nekar till påståendena. Ändå kan den privata tevekanalen ATB, i Bolivias huvudstad La Paz, berätta att Venezuelas framgångsrika oljebolag PDVSA, världens femte största oljeproducent, haft en mängd ingenjörer i Bolivia den senaste månaden som tränat 150 anställda vid det bolivianska outvecklade oljebolaget YPFB.

Frågorna kommer att klarna vid dagens toppmöte på kontinenten. Lula har ringt till Morales och fått honom att komma till en neutral plats för att lösa konflikten. Ledarna valde det argentinska «Grand Hotel Resort & Casino» bredvid vattenfallen i Puerto Iguazú vid trippelgränsen till Paraguay. Argentinas president Néstor Kirchner, som också är orolig över gasleveransen från Bolivia, kommer att vara värd för mötet.

I sin tur har Morales kallat in Hugo Chávez.

Det intressanta med toppmötet, som döpts till «Energisäkerhet i Sydamerika» är att mötet kan komma att avgöra vem som är den starke ledaren på kontinenten. Sedan Lula tillträdde 2003 har han varit den självklara talesmannen för Sydamerikas behov. Efter att Hugo Chávez fått med sig Morales och Perus presidentkandidat Humala, och kanske även den nationalistiske Kirchner, är det mycket möjligt att maktfördelningen svänger.

Den som sitter på oljan och gasen tar makten i Sydamerika.

HENRIK JÖNSSON

2006-05-04

Kommentera