17
feb
2002

Flirtande städare hoppas på jobb i Vita huset

RIO DE JANEIRO/SDS

Sektor sex är fullpackad. Tusentals annars marginaliserade invånare har ockuperat läktaren sedan tidigt i eftermiddags. Nu reser de på sig och viftar med sina gröna och rosa flaggor. Det är dags för kåkstaden Mangueiras årliga åttiofem minuter i rampljuset – paraden genom Rio de Janeiros sambastadion.

Ett gigantiskt fyrverkeri lyser upp starten. Det 2 800 man starka blocket vaggar igång. Jublet sprider sig. Även medelklassens sektorer reser sig för att välkomna den klassiska sambaskolans deltagande under årets karneval. Sista av alla reser sig en 77-årig amerikanska.

Hon tar några försiktiga steg framåt i logen, vinkar åt det anländande tåget och ler. Barbara Bush är på gott humör. Medan hennes son tillbringar sina dagar med att hota om krig och anslå miljarder till krigsindustrin i USA har hon valt att spendera sin tid på karnevalen i Rio. Tidigare under dagen besökte hon Kristusstatyn på Corcovado, under eftermiddagen flanerade hon längs strandpromenaden i Ipanema.

När sambaskolans nästintill nakna fanbärare når fram till den före detta presidenthustruns loge vänds ett av årets budskap från Mangueira mot henne: ”Mensagem de Paz e Alegria”. Hennes brasilianska sällskap, två pensionerade sambadansöser, lutar sig fram mot henne och översätter.

– Budskap om glädje och fred.

Barbara Bush nickar. Hälsningen har gått fram.

– Hoppas bara hon framför den till sin unge också, skriker en av sektor sex åskådare i mitt öra.

– Unge?

– Ja, vad vill du jag ska kalla honom då, svarar kvinnan.

Två loger bortom Barbara Bush står en annan celibritet och vinkar. Det är  fotbollsspelaren Ronaldo. Han har lyckats ta sig ledigt från sin italienska klubb för att åka till Rio. Via TV-skärmar sänds beviset ut som alla väntat. Kramen med den brasilianska förbundskaptenen Luiz ”Felipão” Scolari. Ronaldo är välkommen i truppen till VM i Sydkorea och Japan om han lyckas återta formen efter sin långvariga muskelskada.

Samtidigt ljuder en annan fotbollshjältes namn över Sambódromo.

– Romário, Romário, skanderar läktarna så fort förbundskaptenens ansikte syns i rutan.

Anledningen är att Felipão envisats med att inte kalla Romário till VM-truppen, vilket retat upp stora delar av den brasilianska befolkningen.

När Mangueira passerat jurybåset och gungar förbi paradgatans sista och billigaste sektion börjar betongen fjädra.

– Vi är mästarna. Vi är mästarna, vrålar folkmassan på sektor sex.

Bakom sambatåget utspelas samtidigt en annan scen. En av killarna i det kommunala städbolaget som sopar rent inför nästa parad har inlett en intensiv sambadans framför Barbara Bushs loge. Med sin sopkvast som enda partner lyckas han fånga George W Bushs mammas uppmärksamhet till den grad att hon slänger kyssar efter den färgade sambisten i sin oranga städoverall.

Som svar på flirten kastar han upp sin keps till henne.

Dagen efter säger den 37-årige städaren Renato till tidningen O Globo att han hade ingen aning om att USAs presidents mamma deltog i karnevalen.

– Jag dansade fram med min kvast som vanligt när någon skrek i mitt öra att mamman till USAs president var i en av logerna. Jag tittade upp, såg tre damer och siktade in mig på henne som log mest. Att hon skulle sätta min keps på sitt huvud hade jag däremot inte väntat mig.

Den 37-årige sexbarnspappan hoppas nu att uppmärksamheten ska ge honom ett nytt jobb.

– Vem vet, säger Renato. Kanske tar hon med mig till Vita Huset och anställer mig som städare där.

Några dagar senare offentliggörs juryns bedömning av de fjorton olika sambaskolorna som paraderat på Sambódromo under karnevalen. Med full pott i alla tio kategorier utom tre vinner Estação Primeira de Mangueira med en tiondels marginal över Beija-Flor. Jublet från kåkstaden når hela Rio. Återigen har de färgade och marginaliserade i Rio vunnit en seger.

HENRIK JÖNSSON

2002-02-17

Kommentera