7
feb
2002

«Tobinskatten håller på att bli politiskt rumsren»

PORTO ALEGRE/SDS

Den kamp mellan det rika Nord och det fattiga Syd som utspelats på den amerikanska kontinenten under den gångna veckans världskonferenser i New York, respektive Porto Alegre, kommer att mötas på halvavägen i Mexiko nästa månad.

Det är FN-konferensen i Monterrey i norra Mexiko om utvecklingsfinansiering av fattiga länder som alltmer utmålas som mötesplatsen mellan de olika sätten att se på globaliseringen. Ett av de förslag som kommer att läggas fram vid mötet i Mexiko är idén om en särskild världsskatt på internationella valutatransaktioner som den franska regeringen arbetat fram och sökt stöd för i Porto Alegre.

– Den här världsskatten skulle kunna rätta till globaliseringens överdrifter, sa Frankrikes biståndsminister, Charles Josselin, under World Social Forum i Brasilien.

För den internationella Attacrörelsen är detta en stor framgång eftersom det franska förslaget i mycket liknar den så kallade tobinskatten som Attac argumenterat för sedan rörelsen startade för tre år sedan. Tobinskatten är också något som intresserat den svenska regeringen. Handelsminister Leif Pagrotsky har kallat tobinskatten för ”en sympatisk idé” och tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda den i samband med arbetet att formulera en samlad svensk globaliseringspolitik.

– Skatten ska läggas på internationella transaktioner, miljöföroreningar och handel med vapen. Intäkterna ska finansiera utvecklingsbistånd till de fattiga länderna i världen, förklarar en nöjd Charles Josselin.

Den svenska Attacdelagationen på plats i Porto Alegre tog emot beskedet med glädje.

– Det en stor framgång för oss. Tobinskatten håller på att bli politiskt rumsren. Frågan är bara vilka andra länder Frankrike får med sig. Men en sak är klar. Tobinskatten kommer att bli en stor fråga i Monterrey, säger en av svenska Attacs representanter i Porto Alegre.

En fransk minister som inte var lika glad under World Social Forums avslutande konferensdag igår var ungdomsministern Marie-George Buffet. Efter seminariet om barns- och ungdomarsrättigheter i världen fick hon två tårtor upptryckta i ansiktet. Det var franska ungdomar från det radikala internationella nätverket ”Arrgh!” som tyckte att ministern, som företräder kommunistpartiet i den franska regeringen, sålt sig i frågan om Frankrikes stöd till USA i kriget mot talibanregimen i Afghanistan.

Annars var det en nöjd organisation som satte punkt för världskonferensen med att konstatera att 51 300 registrerade deltagare från 151 länder och 4 909 organisationer hade deltagit under mötets sex dagar. Antalet parlamentariker var över tusen, men Sverige hade bara en på plats – vänsterpartiets EU-parlamentariker Marianne Eriksson. De andra var på World Economic Forum i New York.

Mötet i Porto Alegre avslutades igår eftermiddag med att deltagarna sjöng den till mötet specialskrivna låten ”Um Outro Mundo é Possível se a Gente Quiser” (Om vi vill är en annan värld möjlig). En brasiliansk sång som påminde betydligt mer om schlager än de toner som Porto Alegres drottning Elis Regina sjöng innan hennes tragiska bortgång i Cinzano och kokain för tjugo år sedan.

Även nästa år kommer utmanaren till World Economic Forum att arrangeras i Porto Alegre.

HENRIK JÖNSSON

2002-02-07

Kommentera