1
maj
2016

Flygplatsen som Gud glömde

Flygplatsen Tom Jobim kallas lokalt för Galeão, vilket är namnet på den strand som tidigare låg här.

Flygplatsen Tom Jobim kallas lokalt för Galeão, vilket är namnet på den strand som tidigare låg här.

Rios internationella flygplats invigdes av militärdiktaturen 1977 och räknades då till en av Sydamerikas säkraste flygplatser. Eftersom de två landningsbanorna var separerade behövde aldrig ett taxande flygplan korsa en landningsbana. Säkerhetsrisken inför OS 2016 är en helt annan. Åklagare menar att korruptionen och smugglingen på flygplatsen är en av de största säkerhetsriskerna inför sommarens olympiska spel. Läs reportaget här som jag jobbat med i sex månader. Here is the English version translated by talented Karolina Mårn.

1 Svar

 1. Håkan

  Intressant artikel!

  Nu behöver vi inte vara så bekymmrade om att någon skall smuggla in vapen via Rio’s flygplats, det är mycket lättare att smuggla in dem från Paraguay landvägen till Rio. Så gott som alla vapen knark langarna använder i Rio kommer just därifran… Sedan så är det inte vidare svårt att köpa olagliga vapen heller så en terrorist behöver inte lägga ner en massa tid och energi på att smuggla sina vapen till Rio, en terrorist behöver bara ha lite tid och pengar för att lösa detta.

  Om terrorister vill ha en bomb så tillverkar de denna lätt på plats i Brasilien, de kommer knappast att försöka att smuggla in en kärnvapen bomb. De sista bomberna som har anvants Internationelt är alla egen tillverkade av enkla produkter.

  Jag glömde av ammunition i mitt hand bagage när jag flög ifrån den lilla flygplatsen Santos Dumond en gång, det var ingen som upptackte detta i X-ray maskinen (jag har rätt att ha ammunition och vapen med mig men inte i mitt hand baggage inne i kabinen). Förmodligen så skulle det inte ha sett en “plast” pistol typ Glock heller om de inte ser ammunitionen… skrämmande!

  Med tanke på de sista terrorist attentaten ute i världen så är det skrämmande hur dålig säkerheten är i Rio inför ett sådant stort evenemang.

Kommentera