30
mar
2016

Dilmas dagar är räknade

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

Dilma Rousseff menar att hon är utsatt för ett kuppförsök

MEDELLIN/DN

Dilma Rousseffs dagar vid makten är räknade. Sedan det största koalitionspartiet hoppat av regeringen ligger vägen öppen för att genomdriva en misstroendeomröstning mot henne.

Maktkampen som pågått ända sedan Dilma Rousseff blev omvald för ett och ett halvt år sedan går mot sitt slut. Hon vann då med endast några procentenheter och fick sedan landets värsta ekonomiska kris på två decennier i knäet. När det senare visade sig att hennes parti var involverade i landets största korruptionshärva rasade hon i opinionsundersökningarna. Som lägst har hon endast haft stöd av 20 procent av väljarna.

Vad som gjort att Dilma Rousseff ändå kunnat sitta kvar vid makten är att hon haft stöd av PMDB, som är Brasiliens mäktigaste och äldsta parti. PMDB har ingen politisk färg utan överlever genom att hålla sig väl med den som styr landet. När Dilmas parti, Arbetarpartiet, råkade ut för problem under den förra korruptionsskandalen för tio år sedan valde partiet att gå i koalition med PMDB. Sedan dess har ingen kunnat röra Arbetarpartiet.

När PMDB i går valde att bryta med regeringen och två ministrar avgick så öppnar det upp för att oppositionen kan vinna den misstroendeomröstning som varit på gång i flera månader. Missförtroendet mot henne bottnar i att hon mörkat ett budgetunderskott genom att använda tillgångar från två statliga banker. Enligt bokföringslagen är det inte ett brott, men oppositionen menar att det ändå är ett skäl att avsätta henne. Själv menar Dilma Rousseff att oppositionen försöker kuppa åt sig makten.

– De är på väg att störta demokratin genom en kupp, sa hon i ett tal i förra veckan.

Den före detta presidenten Lula da Silva, som fortfarande är Brasiliens mest inflytelserika politiker, har försökt att få PMDB på andra tanker, men inte lyckats.

Vad som gör det ännu svårare för Dilma Rousseff är att hon har delar av rättsväsendet mot sig. En åklagare som utreder den pågående korruptionsskandalen har släppt hemliga telefonavlyssningar där hon erbjuder Lula da Silva en ministerpost för att han ska slippa undan en eventuell häktning. Vad som ytterligare försvårar för Dilma Rousseff är att Brasiliens största mediakoncern driver en kampanj mot henne och hennes parti. Arbetarpartiet anklagar mediakoncernen för att elda på intresset att gå ut på gatorna och demonstrera mot Dilma Rousseff och korruptionen.

Det motsägelsefulla i missnöjet mot korruptionen är att om Dilma Rousseff avsätts så kommer hon att ersättas av den ställföreträdande presidenten Michel Temer. Han är ordförande för PMDB, som är det parti med flest antal korruptionsanklagade politiker i Brasilien.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Om två tredjedelar av parlamentets 513 ledamöter röstar för en missförtroendeförklaring så kan Dilma Rousseff tvingas att avgå. Hon kommer då att ersättas av vicepresidenten Michel Temer som antagligen kommer att bilda en ny regering med oppositionen. Det finns också en möjlighet att den politiska krisen kan leda till ett nyval.

 

3 Svar

  1. Christian

    Hej Henrik, jag hörde ett intressant reportage på radion (P1) där en jurist hävdade att än så länge så har de juridiska spelreglerna följts och därmed är denna process mer att likna vid en misstroendeomröstning än en statskupp som Rousseff hävdar. Jag har inte lyckats hitta någon information om varför PT anser att det är en statskuppsliknande process, är det för att det är praxis att man lånar pengar av bankerna och att själva förfarandet inte är brottsligt?

  2. Johan

    Christian,
    Det handlar nog mest om att Dilma vill försöka få sympati för sin sak. Om hon kan lyckas övertala folk om att det är en kupp och att den eventuellt är olaglig så kan hon kanske vända opinionen lite till sin fördel. Just nu verkar det som allt går fel som hon gör.

    Som jag har förstått det så är det mycket tjuv och rackarspel i parlamentet, men inget olagligt.

    Ett skäl till att hon utnämnde Lula till minister förra veckan kan ha varit att ministrar utreds på en annan nivå i juridiken. Det är högsta domstolen som utreder och inte i detta fallet en federal domare i Curitiba. Än så länge så har högsta domstolen varit passiv vad gäller “lava-jato” anklagelserna. Nu har nog PT suttit vid makten så länge så de har säkert tillsatt många av de domare som finns i HD.

  3. John Hedlund

    Hej, Henrik!
    Du skriver: “Missförtroendet mot henne bottnar i att hon mörkat ett budgetunderskott genom att använda tillgångar från två statliga banker. Enligt bokföringslagen är det inte ett brott, men oppositionen menar att det ändå är ett skäl att avsätta henne.”

    Tror också att din beskrivning är korrekt. Har diskuterat med många om det här. Dock menar de som är mot PT och Dilma att det är förbjudet att hantera budgetunderskott på beskrivet sätt. Anar att man använder hanteringen mer som ett skäl och tillfälle att göra det som oppositionen misslyckades med i valet 2014.

    Skulle vilja veta mer om vad brasiliansk lag föreskriver vad gäller budgetunderskott. Har du några bra källor?

Kommentera