Förbjud elduschen och rädda Amazonas
AMAZONAS/SDS
Det första som brukar skada turister i Brasilien är elduschen. Den är standard i hemmen och finns på de flesta hotell. Elduschen har oftast tre inställningar. Sommar. Ljummen. Vinter. Det vill säga, kall, ljum eller varm. Det jobbiga med duschen är om man vill ställa om temperaturen under tiden man duschar. Reglaget sitter på själva duschkåpan. Stöten kan slänga dig genom kabinen.
Den eluppvärmda duschen, chuveiro elétrico, uppfanns av en brasiliansk ingenjör på fyrtiotalet. Han kom på att om man isolerar glödgande ståltrådar i duschkåpan och leder det kalla vattnet genom trådarna så kommer vattnet att bli varmt. Att det krävs 5 500 watt vid 127 volt och 8 800 watt vid 220 volt, för att hinna värma upp vattnet under den korta tid det strömmar genom duschkåpan, var inget ingenjören tänkte på. Hans uppfinning gör att någon minuts duschande slukar mer energi än flera timmars luftkonditionering.
Värst är det i de rika, kyliga delstaterna i södern med 70 miljoner invånare. När de kommer hem från jobbet och tar sig en avkopplande varmdusch slår mätarna vid Itaipudammen, världens största vattenkraftverk, i botten. Energiexperter menar att hemmen använder mer energi under några timmar på kvällen än vad stora delar av landets industri gör under dagen.
Det marknadsledande företaget som säljer duschen heter Lorenzetti S. A. En gång när jag var riktigt arg på den livsfarliga duschen ringde jag upp företagets pressavdelning och försökte boka in en intervju. Svaret var inte överraskande.
– Vi ger inga intervjuer.
Det går inte heller att få reda på hur mycket pengar bolaget gör per år. Lorenzetti är familjeägt och redovisar ingen vinst öppet. Det enda man vet är att den italienska emigrantfamiljen i över sextio år sålt miljoner och åter miljoner exemplar av en uppfinning som ingen annan Brasilien använder.
Det ekonomiska uppsvinget som landet upplever just nu gör att fler och fler familjer skaffar sig energikrävande produkter. Tidigare var det bara medelklassen som hade råd med dyra luftkonditioneringsapparater. I favelorna fick man nöja sig med golvfläktar. I dag är många av kåkarna i favelorna utrustade med luftkonditionering, platteve och stora kylskåp. Den fattiga klassens ökande energiförbrukning sägs ligga bakom det stora elavbrottet i november förra året då 90 miljoner av befolkningen stod utan el en hel natt.
President Lulas lösning på energikrisen är att dämma upp floderna Madeira och Xingu, två av Amazonasflodens största biflöden. Att ingreppet kommer att bli den värsta miljöpåverkan någonsin för världens viktigaste regnskog bryr han sig inte om. Lula vill undvika ett stopp för den brasilianska tillväxten. Att det vore betydligt enklare att skrota elduschen och satsa på gasuppvärmt vatten, som vi har i vårt hem i Rio, har han inte tänkt på.
Kritikerna menar att Lula är en före detta fabriksarbetare som älskar skorstenar. Han förstår sig inte på miljöfrågor. Själv försvarar presidenten sig med att dammbyggena kommer att ge jobb åt befolkningen i regnskogen.
Snälla Lula, tänk om. Förbjud elduschen och var rädd om Amazonas.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
2010-05-14
Henrik,
Du glömde nämna soluppvärmning av duschvatten. Hemma hos mig i Alphaville Sao Paulo har vi soluppvärmning OCH (tyvärr) en eldriven boiler. Hade jg byggt huet hade jag satt in gasuppvärmning, vilket jag tycker är det suveränt bästa.
När solen gassar blir vårt vatten nästan för varmt, dvs sommarmånaderna är vårt elbehov troligtvis noll. PÅ vintern naturligtvis annorlunda. Hade man haft eb effektivare solvärme, skulle det funka året runt.
Hej Nils, jag fattar inte heller varför det ska dröja så länge för byggherrarna att förstå att solvärme är det billigaste och mest energisnåla som finns i Brasilien. I Spanien har man förstått det, där många gått över till solenergi. Jag gissar att det är snåla bostadsföreningar som inte vill investera, trots att det i längden blir billigare…
Hej Henrik,
Jag bor i Curitiba. Tack för trevliga artiklar. Beträffande elduscharna har jag alltid förespråkat dem, dock med inlägget att de slukar mycket effekt. Energi och effekt är olika saker. De slukar inte mer energi, därekot mycket effekt. Vilket kan ha konsekvenser det också!
Hej Björn, visst, jag har fattat det nu. Effekt och energi är olika saker. Men det är ändå bedrövligt att elduschen finns. Hoppas det nya solcellsprojektet kan få bort den från marknaden. Hälsa Curitiba så gott. Var där förra året och intervjuade Jamie Lerner och käkade på en riktigt bra spansk restaurang på kvällen.
Hej Henrik,
jag var på en FEICON en mässa för byggbranschen för en månad sen ungefär. Där fick jag verkligen se Lorenzettis imperium. De höll en uppvisning varje timme dit alla medelålders karlar sprang. Ca 20 tjejer på scen iklädda minimala kläder dansade och duschade sina kroppar samtidigt. Du förstår att det var mässan största attraktion.
Jag är halvbrasilianska/halsvenska, och har precis återvänt till Brasilien efter 10 år i Sverige. Jag kanske har blivit lite för svensk, men det där var något av det lägsta jag sätt när det gäller marketing. Jag har det dokumenterat på film…
Kan dock också nämna att solceller fanns med på mässan, men fick så klart inte lika stor folkuppslutning. De skall måste kanske satsa på dansanta kvinnor i bikini, om de ska få uppmärksamhet.
Hälsningar
Tack Elsa,
det var exakt det jag kunde tänka mig om Lorenzetti. När jag bad om en enkel intervju ville de inte ställa upp. Men när det gäller att övertyga journalister att inte granska dem så bjuder de in tjugo brudar som duschar i bikini på en byggmässa framför reportrar. Det är inte det att du blivit för svensk. Det är groteskt. Lorenzetti är den mest dolda miljöboven jag någonsin sett i Brasilien. Hoppas ägarna får sig en ordentlig elchock och lägger av.
Kul att du kommit tillbaka.
Abs/h.
Hittade dushen i Kenya där den verkar vara mycket utbredd i både hem och på hotell.
har köpt med mej ett par exemplar för att testa i sverige, vet att det inte finns något godkännande för Europa men jag måste ju testa…
Att i ett svenskt hus som inte är av senaste datum installera dushuvudet verkar för mej som rena investeringen trots stromförbrukningen!
I ett svenkt hus från 1920-talet med panna i källaren så går det åt 15 liter varmvatten för att fylla ledningarna och då lika mycket varmvatten som står kvar i ledningarna efter dushen. Således 30 liter 60-gradigt vatten som bara går åt i onödan vid varje dush. I sådana lägen är 4500Watt under 3 minuter inget att räkna med.
Varför ge sig på familjen Lorezetti för deras produkter och marknadsföringsmetoder när det finns både McDonalds, Nestle och CocaCola att kritisera för vad de gör i bland annat Afrika….
Intressant. Elduschen har tagit sig till Kenya. Undrar om de är importerade från Brasilien;-)
Visst finns det många att ge sig på i världen. Om jag siktar in mig på Lorenzetti i Brasilien så kan du väl ta någon av de multinationella jättarna i Afrika.
Hi! I’m sorry to don’t speak your language, I’ve found your post for coincidence (google tradutor).
I must notice about electric showers, they are very common here in Brazil until now, the instalations with gas heaters are too expensive and electric showers costs such a small hair dryer. They usually have 5.5kW in 127V or 7.5kw in 220V, but it’s important to know that these are in the higher level, used in months with temperatures about -3°C to 15°C in the cold seasons in the southern states, the nortnern states normally have showers with lower power, about 2500w in the higher level. States like Pará, Amazonas, Tocantins, Piauí, etc… usually don’t use electric showers, since the water are already hot enough for a comfortable bath.
A bath with a central heater normally cost about R$0,75, a bath with an electric shower with 5500w cost about R$0,22 cents. The time of consumption of an electric shower is insignificant compared with a air contitioner turned on along a hot day.
About Lorenzetti, they are just one of dozens of brazilian companies which make electric showers, there are also Cardal, Corona, Thermosystem, Zagonel, KDT, Bosch, Forusi, Lousano, Sintex and Fame. Electric showers spend less energy than a central heater which burn gas three to five times a day to keep a big amount of water.
I’m afraid that you’ve learned a little bit wrong the wikipedia text or the tradutor doesn’t do a good work.
Best reards,
Gustavo
Curitiba – Paraná – Brazil
lgugue@gmail.com
Hejsan!
Om man läser mellan raderna så förstår man att vad Henrik försöker påvisa är inte speciellt det fasansfulla med elduschen, utan den allmäna kultur som råder i Brasilien där ännu ett “plåster” får bli lösningen till problemen som dyker upp. Dammbyggen syns i media, skapar arbetstillfällen och lockar väljare. Medan mer energieffektiva lösningar kräver ofta större förändringar och möts av skepsis.
Efter att själv ha fått mig ett par kyssar i duschen ser jag gärna att elduschen ersätts med ett förnuftigare alternativ, oavsett om den är en stor miljöbov eller inte.
Daniel Ahlberg
Har aldrig haft nagra problem med stotar fran denna dusch. Klantigt att kora upp handen bland el tradar nar man duschar. Sunt fornuft galler.
Man reglerar enkelt med vattnets hastighet, tycker denna dusch ar helt perfekt.
Tror mer pa Gustavo i Curitiba. Man staller om den tva ganger per ar och da ar den avstangd. Bott i Colombia i Favela eller estrtato uno som det heter dar och dar finns inget varmvatten alls.
En fraga hade fula tjocka brudar, tandlosa, skitiga, etc varit en battre marknadsforing av en dusch ?¿
Mitt basta masstrick var Farsk Iransk Caviar provning fick 50 % av alla visitkort som besokte massan. Plus snygga vardinnor. 100 % jurnalist karen var dar. Vi fick bl.a 2 sidors reportage i Dagens Industri.
Installerade for en vecka sedan en varmvattens diskkran fran Lorenzetti S. A a 165 reias.
Perfekt produkt tycker jag, enkel effektiv, billig. Fattar inte varfor vi varmt upp vatten pa gasspisen under 7 ar.
Jag har bott i ett hem med dessa elduschar monterade. Och jag har både sett och själv upplevt dess farligheter. Att man så enkelt avfärdar problemet med att man bara ställer om den två gånger per år är mycket enkelt. Men så enkelt fungerar tyvärr inte verkligheten ! I en familj så finns det många viljor och alla har vi olika behov. Ibland är man frusen av sig och vill duscha varmare och då slår om om till “vinter”. Sedan kommer någon som vill duscha kallt och då slår denna person om till “sommar”. Detta händer faktiskt ganska ofta ! Och varje gång så upptäcker man ju att det är alldeles för varmt eller alldeles för kallt vatten, när man redan står där i duschen blöt. Då löper man stor risk att få en stöt när man sträcker handen upp för att ställa om temperaturen. Jag har själv fått kraftiga stötar ett flertal gånger !
Orsaken till att detta händer har jag funderat mycket över, och kommit fram till följande slutsats:
Strilhålen i duschen lägger igen efter en tid, beroende på orenheter som följer med vattnet. När man sedan öppnar kranarna lite mer och på så sätt ökar trycket på dessa strilhål, så pressas vattnet in till elsladdarna i armaturen. Vilket leder till att den blir strömförande. Man skall nog byta packningar ibland, och även rensa hålen i strilen.
Tacka vet jag solpanelen som jag har i mitt “nya” hus !
Tack förresten för en mycket bra hemsida !
M.V.H.
Urmas Lepp
Barra do Cunhau’/RN
Hej Urmas, kul att du gillar bloggen. Din slutsats om elduschen stämmer säkert. Hoppas den försvinner i framtiden. Värma upp vatten med solpanel låter mycket bättre, både för ens egen säkerhet och för energihushållningen.