23
apr
2010

Alla vägar bär till São Paulo

SÃO PAULO/SDS

Oljefynd och investeringar inför VM 2014 och OS 2016 har gjort Brasilien till en magnet. Rika och fattiga latinamerikaner drar nu till metropolen São Paulo för att ta del av den ekonomiska tillväxten.

Längs trottoaren i det fashionabla affärsdistriktet Itaim-Bibi jäktar affärsmän på väg till sin lunch. Till skillnad från tidigare är det inte bara portugisiska och engelska som hörs på gatorna. Fler och fler affärsmän pratar spanska i Sydamerikas största stad.

– Det tar emot att erkänna, men det går inte att göra affärer i Argentina längre. Regeringen har skapat en politisk osäkerhet som gör att företagarna lämnar landet, säger Agustin Lopez Casella.

Han är 47 år och uppväxt i Buenos Aires. Tidigare har han endast varit i Brasilien på semester. Nu har han flyttat till São Paulo för att öppna ett företag som säljer moderna vattenpumpar på den brasilianska marknaden.

– Brasilien växer så det knakar. Vill man sälja måste man vara här. Argentina är inte längre var det varit, säger han.

Agustin har bott i lite mer än ett år i São Paulo och har hyrt en lägenhet inte långt från sitt arbete. Det svåraste för honom är avståndet till sönerna. De bor kvar hos hans före detta fru i Buenos Aires.

– I början var det jobbigt, men nu har vi fasta tider varje dag då vi träffas på Skype. Vi pratar om hur det varit i skolan och jag hjälper dem med läxorna. Den digitala världen underlättar mycket.

Argentina och Brasilien är två rivaler i Sydamerika som ofta pratar illa om varandra. Om någon bryter på spanska i Brasilien kan det lätt bli föremål för skämt.

– Jag har faktiskt inte märkt av det så mycket. Men min portugisiska är ganska bra. Vi var mycket i Brasilien på semester när jag var liten.

Agustin Lopez Casella är besviken på sitt lands regering som driver en kontraproduktiv ekonomisk politik. Det senaste slaget mot ekonomin är att presidenten Cristina Kirchner infört ett exportförbud av kött. Det som tidigare varit landets främsta exportprodukt ska nu endast säljas på den inhemska marknaden.

– I de flesta andra länder uppmuntrar regeringar exporten genom subventioner. I Argentina gör man tvärtom. Det är inte klokt. Snart måste Argentina börja importera kött, säger Agustin Lopez Casella.

Att den ekonomiska nedgången i Argentina sammanfaller med uppgången i Brasilien gör att det blivit lättare för brasilianska direktörer att investera i Latinamerika. I dag väller företagarna in i Argentina, Peru och Colombia.

– Tidigare har vi sett på medan i-världen erövrat nya marknader och tänkt att detta är inget för oss. Vi har ju själva varit koloniserade en gång i tiden och därför inte trott att vi skulle kunna erövra andra länder. Men det är fel tänkt. Vår ekonomi är så stark nu att vi ska passa på, säger Mario Frugiuele, avdelningschef på Fiesp, São Paulos mäktiga arbetsgivarförbund som organiserar 150 000 brasilianska industriföretag.

För att Argentina inte ska svämma över av brasilianska produkter har Cristina Kirchner brutit mot stadgarna i den sydamerikanska handelsunionen Mercosur. Hon har fört in handelsbarriärer mot ett sextiotal produkter från Brasilien.

– Det är förbjudit att införa tullar i en tullfri handelsunion. Men argentinarna är desperata. De ska vara glada att det är Lula som är president nu. Hade vi haft en annan president som inte värdesatt vänskapen med grannarna lika mycket hade Brasilien infört tullar för argentinska varor också, säger Mario Frugiuele.

Den argentinske företagaren Agustin Lopez Casella är också kritisk mot regeringen i sitt hemland. Det svåra är att det inte ens finns en vettig opposition, menar han. Agustin drar fingrarna genom håret.

– Som det är nu så stannar jag. Brasilien är framtiden. Jag hoppas att mina söner kan jobba här när de blir vuxna, säger han.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta:

Internationella valutafonden, IMF, menar att Brasilien kommer att vara världens femte största ekonomi år 2016. Anledningen är det ekonomiska uppsving som kommit av oljefynden i Atlanten och det omfattade infrastrukturarbete som behövs för att vara värdland för fotbolls-VM 2014 och OS 2016. Redan i dag överstiger delstaten São Paulos ekonomi hela Argentinas BNP. Enligt den globala konsultfirman Price Waterhouse Coopers kommer staden São Paulo, med tjugo miljoner invånare, att vara världens femte rikaste stad år 2025. Den ekonomiska tillväxten i Brasilien beräknas i år till 6 procent, enligt den brittiska tidskriften The Economist.

Historia:

Ända sedan Tordesillasfördraget 1494, då påven delade upp Spaniens och Portugals intressesfärer i Latinamerika, har kontinenten varit uppdelad i en spansk- och en portugisisktalande del. Första gången som kontinenten samarbetade över språkbarriären var under diktaturtiden på 1970-talet då generalerna enades för att utrota motståndsrörelsen. Även inom populärkulturen märks rivaliteten. Det är inte många spansktalande artister som gör succé i Brasilien. I gengäld finns det inte många brasilianska fotbollsspelare i grannländerna.

Språk:

200 miljoner pratar portugisiska i Sydamerika

180 miljoner pratar spanska i Sydamerika

Kommentera